DIY: een bloempot kachel maken

DIY

Er wordt heel wat gespeculeerd over deze komende winter. Wordt het bar koud of net zo zacht als het afgelopen jaar? Hoe dan ook, de prijzen om je woning lekker warm te houden blijven absurd hoog en dus zoeken we naar manieren om warm te blijven zonder de kachel hoog – of überhaupt aan – te zetten. Een manier daarvan is met een zelf gefabriceerde bloempot kachel. Hoe? Dat laten we jou in deze blog weten.

Denk voordat je doet

Allereerst willen we enkele waarschuwingen plaatsen. Bloempot kachels gebruiken vuur van kaarsen om warm te worden en warm te blijven. Hou ze daarom altijd heel goed in de gaten. Zet ze nooit neer in de buurt van gordijnen of andere brandbare materialen, zet ze nooit neer op randen van tafels waar ze makkelijk omgestoten kunnen worden of waar je erlangs kunt strijken en je kleding vlam kan vatten. Met onze moderne kleding van polyester stoffen is dit een heel reëel gevaar! Hou ze verder uit de buurt van kinderen en huisdieren. Als laatste tip willen we meegeven; blaas waxinelichtjes nooit uit, maar doof ze met een speciale kaarsen dover. Waxinelichtjes zijn heel licht, zeker wanneer ze bijna op zijn. Het risico bestaat dat je ze wegblaast en ze al brandend op je tapijt terecht kunnen komen. Wanneer je deze regels respecteert, minimaliseer je het risico van een huisbrand.

Fabels en Feiten

Om de bloempot kachel is er de afgelopen tijd veel te doen geweest. Wij hebben enkele beweringen voor je onderzocht en zijn met het volgende gekomen:

  • Bloempot kachels zijn fijnstof bommen –> Nou, dit valt wel mee. Wanneer je driehonderd waxinelichtjes onder je pot plaatst en de pot zelf begint te roken van de hitte, gaat er inderdaad iets niet goed en kan de rook schadelijk voor je zijn. Maar dit heb je gauw genoeg door. Het uitmaken van enkele waxinelichtjes kan het probleem al verhelpen
  • Zoveel kaarsen in huis is schadelijk –> Ook dit kunnen we nuanceren. Waar men bang voor is, zijn de mogelijk schadelijke dampen die van kaarsen afkomen. Zeker van onze moderne paraffine kaarsen – die goedkoop geproduceerd kunnen worden – kunnen schadelijke dampen afkomen. Heb je kaarsen van ouderwetse bijenwas of sojawas, dan is dit alweer een stuk minder. Wat wel belangrijk is, is dat je altijd goed blijft ventileren. Onze voorouders hadden dit al goed geregeld, aangezien de woningen van vroeger vrij tochtig waren, maar moderne woningen zijn potdicht gemaakt en een goede ventilatie is echt van belang om schadelijke dampen of een teveel koolstofmonoxide te voorkomen. Krijg je hoofdpijn of wordt je suf, kom dan direct in actie en zet wat ramen open. Een extra koolstofmonoxide meter in je kamer plaatsen, is ook nooit weg.
  • Bloempot kachels verwarmen de ruimte niet –> met een woonkamer van tweehonderd vierkante meter gaat een bloempot kachel inderdaad niets uitmaken, maar in een gemiddelde gezinswoning kan het aansteken van enkele kaarsjes al gauw een graad schelen. Waarom de bloempot kachels zo populair zijn, komt door hun stralingswarmte. Ze zijn niet bedoeld om je woning op te warmen, ze zijn bedoel om heel lokaal warmte af te geven. Zit jij achter je bureau te bibberen, dan kan een bloempot kachel naast je een stukje extra comfort bieden.

Hoe maak je een DIY bloempot kachel?

Een bloempot kachel maken is vrij eenvoudig. Wat je nodig hebt is een aardwerk plateau, twee aardewerk potten die ruim in elkaar passen, een stuk draadeind en enkele moeren en ringen.

De meeste aardewerk potten hebben al een gat onderin, dus daar hoef je niets aan te doen. Alleen het aardewerk plateau moet een gat krijgen die je met een kleine Dremel gemakkelijk kunt maken. Je kunt ook enkele stevige stenen gebruiken om de bloempotten op te laten rusten, maar hierbij is er een groter risico dat de boel gaat verschuiven – met alle gevolgen van dien – en wordt het lastiger om twee bloempotten te plaatsen.

Waarom twee bloempotten?

Met hetzelfde aantal waxinelichtjes kun je niet één maar zelfs twee bloempotten verwarmen. Des te meer bloempotten je hebt – en des te meer aardewerk er in je constructie zit – des te meer stralingswarmte je creëert. Ook wordt de warmte langer vastgehouden nadat je de kaarsen hebt uitgemaakt.

De Bloempot kachel constructie

Eigenlijk worden alle onderdelen aan het draadeind geregen, beginnende met het aardwerk plateau. Deze vormt de basis en het draadeind maak je op de bodem vast met een ring en een moer. De ring plaats je zodat de moer niet door het gat heen kan. Daarna plaats je de eerste bloempot ondersteboven op het plateau en maak je deze vast met moeren en ringen. Zorg dat deze voldoende hoog hangt zodat je makkelijk bij de waxinelichtjes kan. Daarna plaats je de tweede bloempot er ondersteboven overheen. Zorg voor voldoende ruimte tussen de eerste en de tweede pot zodat de warme lucht kan stromen tussen de lagen door. Je bloempot kachel is nu klaar voor gebruik.

Waarschuwing: Ook het aardewerk plateau wordt warm tijdens gebruik. Plaats deze dus nooit direct op een tafel (en sowieso nooit op een kleed) maar zet er een pannenonderzetter onder.

Pimp de boel!

Tja, wij zijn natuurlijk wel van de mooie interieurs en zo’n simpele, stenen bloempot constructie staat natuurlijk voor geen meter. Met speciale, hittebestendige kachellak kun je jouw bloempot spuiten in de gewenste kleur. Wij hebben onze bloempot kachel een zwarte onderlaag gegeven. Daarna hebben we verschillende kleuren kachellak in een emmer water gespoten en de pot al draaiend onder gedoopt. Hierdoor krijgt je verf een gemarmerd effect en wordt je bloempot kachel niet alleen lekker warm, maar ook nog eens mooi om naar te kijken.

Ben je klaar met standaard kaarsen, lees dan in deze DIY hoe je ze zelf kunt draaien voor wat extra oempfh. Zet ze in je eigen gemaakte kaarsenhouders van klei en jouw DIY projecten helpen je de winter op fabuleuze wijze door. Geen zin om aan de slag te gaan? Shop dan gewoon je kaarsenhouders in onze marketplace.

Menu