DIY: Maak een insectenhotel van oud speelgoed

DIY
diy insectenhotel

En toen was het maart. De tijd dat het weer langzaam op gaat warmen buiten en dat de bloemetjes en bijtjes langzaamaan weer boven komen of uit hun holletje komen gekropen. Over beestjes gesproken, wist je dat de allerkleinste onder ons – vlinders, vliegjes, libelles, bijtjes, etc – door onze behoefte aan een georganiseerd landschap nog maar erg weinig plek hebben om te ontpoppen of om te overnachten? Het wordt voor deze kleine snuiters steeds lastiger om zich te verstoppen voor de vogels of om een rustplekje te vinden. Maar, met een beetje creativiteit kun jij ze een handje helpen.

Kringloop schatten

Natuurlijk hoef je niet diep in de buidel te tasten om een redder in nood te kunnen zijn. Kringloop winkels zwemmen namelijk in oud speelgoed wat op zoek is naar een nieuwe bestemming. Houten speelgoed Рzoals de oude, houten blokkenwagen die wij voor ̩̩n euro vijfennegentig op de kop hebben getikt Рleent zich prima voor een creatieve projecten zoals een diy insectenhotel.

houten blokkenwagen

Hoekjes en gaatjes

Hoekjes en gaatjes, dat is waar het eigenlijk om draait. Insecten verstoppen zich graag in de kleinste speeltjes, tussen het gebladerte of in kleine holletjes. Wanneer je dus aan de slag gaat om je eigen insectenhotel te bouwen, zorg dan voor een variëteit aan dit soort plekjes. Kleine gaatjes voor kleine vliegjes, grotere gaten voor hommels en bijen, spleetjes waar vlinders gemakkelijk tussen kunnen of wat zaagsel als verstop plek voor andere kleine vliegers. Let op dat de diameter van de boorgangen tussen de twee en de negen millimeter blijft en dat deze voldoende diep zijn om een eitje in te leggen of om helemaal in te kruipen. zorg ervoor dat de gaten die je boort aan één kant dicht blijven. Hetzelfde geldt voor bamboe stengels die je misschien gebruikt als extra gangetjes. Zorg ervoor dat de gangen goed glad zijn. Een extra afdakje tegen de regen wordt ook gewaardeerd.

Kleuren maar

Het meeste houten speelgoed wat je op de kop tikt bij de kringloop winkel heeft zijn beste tijd wel gehad. Ook het verf van vroeger was niet van de beste kwaliteit. Daarom is het handig om het hout goed op te schuren en opnieuw te verven (het liefst met een verf op waterbasis). Kies de kleuren voor je doe-het-zelf insectenhuisje die jij mooi vindt en wat goed bij jouw tuin past.

gaten boren

Weer- en waterbestendig

Natuurlijk is het van belang, zeker wanneer je insectenhotel in weer en wind hangt, om ervoor te zorgen dat alles een goede beschermlaag heeft. Een – of twee of drie – laagje(s) blanke lak helpt te voorkomen dat het hout het vocht van regenwater of dauw opzuigt. Zorg voor meerdere, dunne lagen voor een goede dekking. Zo is jouw diy insectenhotel goed beschermt.

Locatie is alles

Hang je insectenhotel het liefst in een wat beschutte omgeving, vrij van harde wind en (slag)regens. Zo gaat je creatie het langste mee. Daarnaast is het voor de insecten het fijnst wanneer je hotelletje op het zuiden hangt zodat deze voldoende warmte en zonlicht krijgt. Dat is ideaal voor de beestjes die van warmte afhankelijk zijn om in beweging te komen.

Wil je meer leuke DIY’s gaan aanpakken. Bij onze tips vind je allerlei leuke projecten voor in en rondom huis.

Menu