DIY: Maak je eigen klok (met plantjes)

DIY

Niks zo leuk als af en toe even zelf creatief aan de slag. Er is tenslotte geen originelere woonaccessoire dan degene die je zelf hebt gemaakt. Heb je ooit wel eens je eigen klok gemaakt? Lastig is het niet. Met wat kleine inkopen kun je zo aan de slag. Wedden dat jouw creaties heel wat bekijks krijgen?

De Benodigdheden

Om een klok te maken, heb je natuurlijk wel wat spullen nodig. Wij hebben gekozen voor een rond, kunststof bord met houtlook. Je kunt natuurlijk van alles als achtergrond voor je klok gebruiken, van stukken drijfhout tot steen. Hou er wel rekening mee dat je een uurwerk uitzoekt met de juiste asmaat. Is je as namelijk te kort, dan kan je er geen wijzers op schroeven. Is hij te lang, dan steken je wijzers een eind boven je ondergrond uit. Let ook op het gewicht. Een klok op een stuk Drentse zwerfkei is natuurlijk prachtig maar waar en hoe hang je het op?

En daarmee hebben we al het tweede ingrediënt weggeven. Je hebt een uurwerk nodig. Compleet met wijzers. Wijzers zijn in alle soorten en maten te verkrijgen. Van chique tot strak, van lang tot kort en van ouderwets tot modern.

Vergeet daarnaast de cijfers niet. Je kunt numerieke cijfers gebruiken, Romeinse cijfers of slechts indicatoren van waar de hoofdcijfers (12, 3, 6 en 9) zich bevinden. Je kunt je cijfers plakken, verven of beiden, zoals je zelf wilt.

Voor deze klok heb je ook nog drie kleine, witte bakjes nodig en plantjes die daarin passen.

Aan de slag

Om te beginnen, is het raadzaam om eerste het centrum van de klok te bepalen. Hier komt tenslotte je uurwerk. Meet het ut met een meetlint of lineaal en markeer de plek. Met een boor of Dremel kun je nu een gaatje boren door je achtergrond. Houd er rekening mee dat je gaat precies dezelfde dikte heeft als je uurwerk. Maak hem te klein en je as past niet door het gaatje, maak hem te groot en er komt speling op de as waardoor de wijzers kunnen gaan wiebelen. Heb je het gat geboord en het uurwerk geplaatst? Dan wordt het nu tijd om te decoreren.

P.s. wacht nog even met het plaatsen van de wijzers totdat de klok helemaal af is.

Groen erbij

Het bevestigen van de plantenbakjes kun je op verschillende manieren doen. Leidend hierbij is hoe groot en zwaar je creatie wordt. Hoe groter de achtergrond van je klok, des te groter je de plantenbakjes kunt maken, en des te groter je plantenbakjes, des te meer ze wegen. Omdat deze klok relatief lichte plantenbakjes heeft, hebben we gekozen voor tweecomponentenlijm. Volg hiervoor de precieze aanwijzigingen op de verpakking van tweecomponentenlijm is behoorlijk stevig. Gaat lijm jouw bakjes niet houden? Dan kun je ervoor kiezen om ze vast te schroeven aan de achtergrond. Let daarbij wel op, want als je de plantjes water gaat geven, zou het water door deze gaatjes heen kunnen lekken op je achtergrond. Geen probleem bij je Drentse zwerfkei, maar wel bij een mooi stuk hout.

Hoe laat is het?

Om te kunnen klokkijken, is het fijn als de cijfers er op zitten. Omdat onze achtergrond de vorm van een vlakke kom heeft, hebben we gekozen voor cijfers die te plakken zijn. Houten of metalen cijfers geven een mooie diepte aan de creatie, maar buigzaam zijn ze niet. Vandaar dat stickers hierbij de beste uitkomst boden. Kijk goed naar waar je ze plakt en of ze ook allemaal een gelijke afstand van elkaar en de rand van je achtergrond hebben. De klok moet wel in evenwicht zijn, tenzij je ze juist express uit het lood wilt hangen.

Klaar is klok

En daarmee is je uurwerk klaar. De wijzers kunnen erop geplakt worden en hij is klaar om opgehangen te worden. De meeste uurwerken hebben een eigen ophangsysteem wat maximaal 5kg kan dragen. Heb je een zwaardere creatie, kijk dan goed naar wat voor ophangsysteem je gebruikt. Wat zonde wanneer je al je harde werk op de grond uiteen ziet spatten omdat het haakje hem niet hield.

Jouw creaties

Wij zijn natuurlijk super benieuwd of jij ook aan de slag bent gegaan met je eigen klok. Deel je creaties op Instagram met de hashtag #letscrindel zodat wij mee kunnen genieten van jouw uurwerk aan de muur.

Heb je helemaal geen zin om aan de slag te gaan? Niet getreurd. Bij onze wooninspiratie vind je leuke en inspirerende klokken genoeg. Daar zit vast wat voor je bij.

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp