DIY – Maak je eigen pallet kerstboom

DIY

Ho, ho, ho, het is alweer bijna kerst. Tijd om de kerstballen van zolder te halen en de deurkrans af te stoffen. Hoewel een kerstsfeer binnen natuurlijk fantastisch is, is een kerstsfeertje buiten helemaal hartverwarmend. Tegenwoordig kun je de leukste, kerst-geïnspireerde lichtornamenten voor in de tuin kopen zoals de lampjes voor in de boom voor je woning (of in de achtertuin). Of! je gaat gewoon zelf creatief aan de slag. In deze blog laten we je zien hoe je met een klein budget een eigen, houten kerstboompje kunt creëren. Ideaal voor bij de voordeur, of voor op je balkon.

Hout Sprokkelen

We starten met het verzamelen van het hout. Allereerst heb je een pallet nodig van nog redelijke kwaliteit. Je buurman (in ons geval) of iemand op marktplaats, heeft er vast wel eentje die je gratis mag hebben. Daarna kun je hout gaan sprokkelen in het bos. Zoek daarbij naar stammetjes of takken met verschillende diktes. Snij de takken in plakken van circa 1 cm dik en laat ze een paar nachten goed drogen.

Naast de plakken hout, heb je ook nog een stronkje voor de kerstboom nodig en een piek. Door een tak door het middel te zagen, heb je direct een makkelijke boomstronk voor je kerstboom. Wij hebben een witte, houten ster op de kop getikt als piek, maar je mag natuurlijk alles als piek gebruiken wat je wilt.

 Het zwaardere werk

Terwijl jouw plakken hout drogen, kun jij aan de gang met de pallet. Om te beginnen, schuur je de pallet eerst een beetje op zodat alle splinters er vanaf zijn. Kijk ook of alle spijkers nog goed vastzitten en er geen houtdelen loslaten. Let er op dat pallet hout geïmpregneerd kan zijn. Bij het schuren en boren van dit hout, kunnen schadelijke stoffen vrijkomen. Schuur het hout daarom bij voorbaat in de buitenlucht en draag een stofmaskertje.

Om ervoor te zorgen dat jouw creatie nog jaren meegaat, kun je ervoor kiezen om de pallet en de boomstronk-plakken zelf te impregneren. Op die manier voorkom je dat je creatie vroegtijdig gaat rotten. Je kunt zelf een impregneermiddel kopen bij de bouwmarkt. Kies hiervoor het liefst voor een milieubewuste variant zonder schadelijke stoffen.

Heb je het hout behandeld zoals jij dat wilt, dan kun je ervoor kiezen om de pallet of de boomstronk-plakken een kleurtje te geven. Met een spuitbus witte verf hebben wij de pallet wit gespoten. Op die manier krijg je een wat gewolkt effect. Wil je liever dat de verf er strak en goed op zit, kies er dan voor om de verf aan te brengen met een roller. Laat alles goed drogen, voor je verder gaat met de volgende stap.

Plakken maar

Zijn je houtdelen goed droog? En heb je ze eventueel geïmpregneerd? Dan kun je nu gaan beginnen met het uitstippelen van jouw kerstboom. Leg alle plakken, inclusief de top van de kerstboom en de stronk van de kerstboom, eerst uit over de pallet, zonder ze vast te plakken. Op deze manier kun je nog schuiven met blokjes zodat je de mooiste verdeling krijgt. Let er op dat je wat ruimte over laat tussen de plakjes boomstronk want hier gaan we straks nog een lichtsnoer doorheen verwerken.

Wanneer je de plakken goed hebt verdeeld en je een mooie kerstboom op de pallet hebt liggen, kun je gaan beginnen met plakken. Gebruik hiervoor bij voorkeur een twee-componentenlijm. Deze lijm is goed stevig, makkelijk aan te brengen en droogt snel. Wanneer je alle plakken, inclusief de stam van de kerstboom en de piek, goed hebt vastgelijmd, kun je verder met de volgende stap.

Finishing Touch

Ben je helemaal klaar met het hout? Dan kun je ervoor kiezen om het geheel af te werken met blanke lak. Zeker wanneer je de houtdelen niet geïmpregneerd hebt, is twee of drie dunne laagjes blanke lak een aanrader. Deze lak maakt je kunstwerk namelijk iets meer waterafstotend (niet waterbestendig!) waardoor het voorlopig even mee kan. Daarnaast geeft de blanke lak ook een mooie glans aan je project.

Let there be light

Wanneer je lijm goed is gedroogd, kun je verder met het lichtsnoer. Zet je de pallet straks buiten op je balkon of ergens in de tuin, kies dan voor een lichtsnoer die speciaal bedoeld is voor buiten en waar een waterdicht kastje bij zit voor de batterijen. Begin bij de piek en weef het lichtsnoer kris kras tussen alle plakjes hout door totdat je een evenredige verdeling krijgt in de lampjes. De lampjes helpen om je creatie op te lichten in het donker en dat ziet er wel zo gezellig uit. Werk het batterijen doosje zorgvuldig weg en tadaa! Klaar is je kunstwerk.

Wij zijn natuurlijk ontzettend benieuwd naar wat jij gemaakt hebt, dus deel je creatie op Instagram met de hashtag #letscrindel.

Wil je meer leuke DIY blogs lezen, check dan onze woontips voor de leukste blogs.

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp