DIY: Maak je eigen staande lamp van oude takken

DIY

Lampen van oude takken of drijfhout zijn helemaal in. Ze zijn stoer, mooi om te zien en passen helemaal bij een duurzame inrichting. Maar de prijs voor zo’n gewild artikel kan nogal oplopen. Heb jij geen €200,- om te besteden aan een stoere lamp? Maak er dan gewoon zelf een voor nog geen €60,-.  Pak de koffie er maar bij want wij gaan je alles vertellen over hoe je dit kunt doen.

Wat heb je nodig?

Om zelf een lamp te maken, begin je natuurlijk eerst met het inkopen van alles spullen. Start het liefst bij het hout wat je wilt gebruiken. Je kunt de stranden eindeloos aflopen tot je een prachtig stuk drijfhout tegenkomt, maar je kunt ook hele mooie stronken en takken kopen bij je lokale tuincentrum. Welke tak je kiest en hoe groot deze is, bepaalt eigenlijk de rest van je inkopen.

In deze blog is de gekozen tak circa een meter hoog en kostte €7,00. We hebben daarnaast een stenen bloempot gekocht voor €3,00, een zak zwarte steentjes van €7,00, spuitlak van €3,00, twee snoeren a €10,00 per stuk en twee dimbare lampen van €8,50. Zelf hadden we nog een oude vuilniszak en wat stevig piepschuim liggen van vorige klusideetjes.

Stap 1

Toen we besloten zelf deze stoere, staande lamp te maken, wilden we wel een degelijke kwaliteit. Een stevige, stenen pot kon daarom niet ontbreken. De goedkoopste versie kostte maar een paar euro maar had een doodsaaie, aarde/oranje kleur. Met een bus spuitlak hebben we deze een mooie, glanzend zwarte coating gegeven. Schuur daarbij de pot eerst even licht op en vergeet vooral niet om te verven in een goed geventileerde ruimte. De dampen die namelijk van de spuitbus verf afkomen kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid. Er ging een flink aantal lagen op voordat de pot mooi en egaal zwart was, maar uiteindelijk zag hij er prachtig uit.

Stap 2

Voor onze tak hebben we gekozen voor een appeltak die we gekocht hebben bij ons lokale tuincentrum. Deze hebben we eerst op een stevig blok hout uit de tuin vastgeschroefd zodat hij niet tot halverwege zou verdwijnen in de pot. Maar ook een blok hout blijft natuurlijk wiebelen in een pot. Om ervoor te zorgen dat het blok en de tak goed stevig staan, kun je de pot eventueel vullen met cement. De combinatie van een stenen pot en cement, zou voor deze lamp uiteindelijk betekenen dat hij ontzettend zwaar zou worden. Hetzelfde zou gelden wanneer we de hele pot zouden opvullen met grind of steentjes. Om er dus voor te zorgen dat onze zelfgemaakte lamp niet loodzwaar zou worden, hebben we het merendeel van de pot opgevuld met stevig piepschuim.

Over het piepschuim heen hebben we een oude vuilniszak gelegd zodat de steentjes die daarboven komen, niet naar beneden kunnen zakken om de pot te verzwaren. Overigens, wanneer je een zak met kiezels haalt uit het tuincentrum, spoel ze dan eerst even schoon. Vaak zitten ze onder de troep en daar wordt het eindresultaat niet mooier van.

Stap 3

Zo, als het goed is heb je nu een prachtige pot met daarin een stevige tak. Tijd om deze te versieren met lampjes. Voor een stoere look hebben wij gekozen voor twee grote koorden met daaraan twee dimbare led lampjes. Maar, experimenteer vooral lekker. Wil je één, twee of drie grote, robuuste lampen? Of misschien een flink aantal kleine lampjes, het ligt er maar net aan wat voor resultaat je voor ogen hebt.

Wikkel het snoer van de lampen in ieder geval om de tak heen en laat deze naar beneden weglopen. Wil het helemaal super voor elkaar hebben, dan kun je, voordat je de pot gaat vullen, een gaatje boren in de achterkant van de pot en hier de snoeren van de lampen doorheen laten lopen. Op die manier zijn ze helemaal netjes weggewerkt.

Tadaa!

Zo, jouw eigen gemaakte, stoere, staande lamp is klaar. Stekker er in en hoppa! Laat maar schijnen. Ben je mega trots op jouw eigen creatie? Deel het resultaat dan met ons op instagram door de hashtag #letscrindel te gebruiken.

Toch liever shoppen voor een lamp? Klik hier om naar de wooninspiratie te gaan.

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp