DIY: Zelf een abstract 3D schilderij maken

DIY

We blijven het toch zeggen hoor, zelf je eigen spulletjes maken voor in huis blijft het allerleukst. Je hebt niet alleen een creatieve uitlaatklep, je bespaart ook nog eens geld, want zeker trendy 3D schilderijen zijn niet goedkoop.

Vandaag gaan we dan ook aan de slag met het maken van een drieluik van abstracte, 3D schilderijen die je aan de muur kunt hangen of neer kunt zetten. Door te werken met jute, heb je ook nog eens een creatie die dankzij haar neutrale kleur in elk interieur wel past, van landelijk tot bohemian.

Zelf een schilderij maken – waar start je?

We starten natuurlijk de basis, het canvas wat je wilt gaan gebruiken. Voor dit project kun je drie kleinere canvassen gebruiken om een drieluik te maken, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor één hele grote. Of maak er gewoon heel veel, elk canvas weer net even anders, voor je eigen 3D schilderij Gallery Wall. Bij de budgetshops heb je voor vijf euro al een leuk canvas te pakken.

Daarna wordt het tijd om het touw te kopen. Voor de kleur en de structuur, hebben wij gekozen voor touw van jute of vlas. Je kan natuurlijk ook een andere stof pakken, zolang je er maar op let dat deze niet snel breekt. We gaan de stof namelijk stevig om het canvas wikkelen en daarvoor moet het tegen een stootje kunnen.

Jute stof ga je ook nodig hebben om later de bloemen mee te maken, samen met de versiersels die jij er op wilt hebben. Om dit diy schilderij veelzijdig te houden hebben wij gekozen voor enkele neutrale pareltjes en wat glitter zodat het net iets meer oplicht.

Als laatste ga je natuurlijk lijm nodig hebben. Gebruik zowel knutsellijm voor de jute stof (hier komen we later op terug) als een lijmpistool om onderdelen op elkaar te plakken.

Ingewikkeld

Dat valt wel mee. De truc is om het touw aan de achterkant van het canvas aan elkaar te binden en dan in banen van verschillende breedte om het schilderij heen te wikkelen. Bekijk van tevoren even waar je wilt eindigen. Het 3D schilderij oogt namelijk langer wanneer je eindigt met een baan in de lengte en breder wanneer je eindigt met een baan in de breedte. Hoe minder banen je maakt, des te eenvoudiger je diy schilderij wordt. Gebruik je heel veel banen, dan eindig je met een schilderij met veel reliëf en afwisseling. Het is maar net wat bij je past.

DIY jute bloemen

Het maken van de bloemen is vrij simpel, maar soms heb je er wat handigheid voor nodig.

De grote basisbloem maak je door een vierkant stuk jute stof te pakken en deze te vouwen als een waaier. Wanneer je de stof gevouwen hebt, stik deze dan in het midden vast. Knip beide uiteinden puntvormige af, zoals je dat bij een blad ziet. Laat de uiteinden van de waaier los, je hebt dan een soort vlinderstrik. Stik de tegenovergestelde uiteinden aan elkaar, en je hebt een puntige, ronde bloem die als basis kan dienen voor de rest van je creaties.

Voor de gerafelde bloem werkt het net weer iets anders. Pak wederom een vierkant stuk jute stof. Trek de middelste banen in één richting uit de stof. Het resultaat is dat er aan twee uiteinden een stuk normale jute stof is met in het midden enkele touwen die dezelfde richting hebben. Plak de ‘normale’ uiteindes op elkaar en rol ze daarna horizontaal op om een bloem van touw te krijgen.

De laatste bloem is misschien wel het makkelijkst. Knip een rond stuk jute uit en knip deze vervolgens in een spiraal met een gelijke breedte. Knip de buitenkant van de spiraal in golven, dit worden straks de bladeren. Breng wat knutsellijm aan op de randen zodat deze niet gaan rafelen tijdens het vouwen. Rol de spiraal vervolgens op en je krijgt een kleine roos van jute.

Wil je op video zien hoe zij de bloemen maken? Check dan onze Reel op onze Instagram.

Finishing Touch

Jouw diy 3D schilderij is bijna af. Je hebt de canvassen omwikkeld en de basis van de bloemen gemaakt. Nu wordt het tijd om de bloemen te perfectioneren. Plak ze op elkaar zoals jij dat mooi vindt. Versier ze met parels, stras, glitter of helemaal niets en plak ze met een lijmpistool op je omwikkelde canvas(sen).

Jouw creatie is klaar. Je hebt zelf een 3D schilderij gemaakt die niet alleen mooi is om naar te kijken, maar waar je ook je vingers overheen kunt laten gaan. Geef ze een mooie plek in huis of maak er iemand anders blij mee. Wat je ook doet en wat je ook maakt, deel het met ons op Instagram via de hashtag #letscrindel en vergeet ons niet te taggen.

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp