DIY: zelf een kandelaar maken van klei

DIY
Kandelaar klei raam winter

Zelf woonaccessoires maken voor in huis is natuurlijk superleuk. Het is beter voor je portemonnee, je hebt wat om handen tijdens deze lockdown, het stimuleert je fantasie en creativiteit én je hebt iets in huis wat écht uniek is! Je hebt eigenlijk geen reden om het niet eens te proberen.

Stroop de mouwen maar op want vandaag gaan we zelf kandelaars maken van klei. Je hebt hiervoor geen oven nodig, geen enorme creatieve vaardigheden of talent, alleen de zin en de moed om weer eens wat nieuws te proberen. Boetseer je lekker mee?

Materialen voor een DIY kandelaar

Om jouw eigen kandelaar van klei te maken, heb je het volgende nodig:

  • Zelfdrogende klei in de kleuren die jij wilt
  • Glitterverf indien je jouw creatie wat sparkles mee wilt geven
  • Toiletrollen of oude bekers
  • Twee of drie kaarsen, liefst met een smalle onderkant
  • Een roller
  • Een lineaal
  • Een oude snijplank
klei, goud, verf

Start met de basis

De basis van je kaarsenstandaard is natuurlijk de klei. In dit voorbeeld hebben we gekozen voor kleuren die wat meer naturel zijn, zoals betongrijs en zachtwit. Door ze te mengen krijgen je een wat gemarmerd effect. Zorg bij het combineren van twee kleisoorten dat de klei goed gehecht is en niet meer uit elkaar valt.

Om het geheel wat meer sparkle te geven, hebben wij wat gouden, glitterverf toegevoegd. Hierdoor lijkt het net alsof er wat goud door de klei heen verwerkt zit.

Boetseren maar!

Wanneer je tevreden bent over hoe de klei voor jouw diy kandelaar eruit ziet, kun je gaan beginnen om deze uit te rollen. Probeer de klei in een lange rechte strook uit te rollen van ongeveer een halve centimeter dik. Maak de zijkanten recht door met een lineaal stukken af te steken. Zien de randen er wat gehavend uit? Doop dan een vinger in wat water en wrijf de randen glad.

klei vorm

Breng je DIY kandelaar in vorm

Als jet goed is, heb je nu één (of twee) rechte plakken met klei. Leg de wc rollen of oude bekers klaar op de oude snijplank en drapeer de plakken klei er overheen. Daar waar de klei flinke buigingen maakt, kan het zijn dat de klei wat barst of rimpelt. Met een natte vinger kun je dit weer weg wrijven.

Liggen de plakken goed? Pak dan nu de kaarsen en markeer de punten waar de kaarsen door de kandelaar heen moeten steken. Pak vervolgens een klein aardappelschilmesje en snijd deze stukken eruit. Weer geldt, zijn de randen oneffen, strijk ze glad met wat water. Is alles naar wens? Dan mag je jouw creatie nu even wegzetten om te laten drogen.

brandende kaarsen

Finishing touch

De klei van je kaarsenstandaard moet goed droog zijn voordat je weer verder gaat. Bij de meeste zelfdrogende kleisoorten is dit 24 uur maar de ervaring leert dat je het beter 48 uur kunt laten staan. Dan weet je zeker dat alle hoekjes en gaatjes goed gedroogd zijn.

Verwijder de wc rollen en oude bekers, en tadaa! Jouw eigen, unieke kanderlaren zijn klaar. Leuk voor op tafel, de vensterbank of op je bureau. Wil je wel eens wat anders dan standaard kaarsen in je gloedje nieuwe kandelaar, kijk dan eens bij onze andere blog over hoe je zelf kaarsen kunt draaien.

Delen, delen, delen!

Is jouw creatie de allermooiste? Deel hem met ons op Instagram door de hashtag #letscrindel te gebruiken. Wil je meer leuke DIY blogs lezen? Check dan onze tips voor nog meer leuke inspiratie.

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp