DIY: zelf een plantenbak maken

DIY
DIY plantenbak

Op zoek naar een nieuwe en originele plantenbak maar is het je allemaal net even te duur? Met deze DIY plantenbak ben je voor een paar euro klaar en heb je een showstopper voor in de tuin of voor op je balkon. Vul hem met kleine sierplanten, tuinkruiden of bloemen en deze zelfgemaakte plantenbak fleurt je dag helemaal op.

Start met zelf een plantenbak maken

Had je toevallig ergens nog een oude pallet liggen? Want die ga je nodig hebben. Mocht je er zelf geen hebben, op online marktplaatsen vind je er genoeg die je gratis af kunt halen. Zorg ervoor dat de pallet nog een beetje in redelijk conditie is, dat de planken niet loslaten en dat het hout niet is gerot. Zeker als je een plantenbak voor buiten wilt maken, moet de pallet nog in goede staat zijn.

Heb je een pallet gevonden die aan al je eisen voldoet, dan kun je nu starten met hem glad schuren. Zoals altijd, het hout van een pallet is vaak geïmpregneerd, dus als je ermee aan de slag gaat, zorg dat je een goede ventilatie hebt, zeker als je er in een afgesloten ruimte mee aan de slag gaat. Schuur de pallet totdat deze mooi glad is, werk eventuele loszittende spijkers weg en vul eventuele gaten op met een houtvuller. Je DIY plantenbak is klaar voor de volgende stap.

De Tuinbakken maken

Zet je pallet rechtop en meet het formaat van de openingen die je hebt tussen de grote planken van de pallet. Zaag wat hout op maat en plaats het aan de onderkant van de openingen. Stabiliseer ze door e vast te spijkeren. Dit worden straks de bodems van je plantenbakken. Je kunt voor de bodems hout gebruiken van de pallet zelf (afhankelijk van hoeveel planken je ter beschikking hebt), je kunt hout gebruiken van andere, ouder projecten (dit hebben wij gedaan) of wat kleine stukken hout halen bij de bouwmarkt.

DIY Tuinbak – stap 3

Nu pallet opgeknapt is, wordt het tijd om hem een goede beschermlaag te geven. Je zou de pallet in de houtbeits kunnen zetten, maar houtbeits moet je met regelmaat opnieuw aanbrengen en dekt eventuele oneffenheden wat minder goed af. Wanneer je zelf deze plantenbak gaat maken, en je wilt hem buiten zetten, kun je hem beter in de teer zetten. Ter beschermt voor een flink aantal jaar en is redelijk rot besteding. Hierdoor kun je de komende jaren nog genieten van je zelfgemaakte tuinbak. Met één pot teer van €19,95 kun je jouw hele pallet een goede laag geven. Daarnaast geeft teer jouw DIY plantenbak ook een mooie zwarte kleur en direct een chiquere look.

De laatste loodjes

Als het goed is, heb je nu een pallet met circa zes bakken (afhankelijk van de grootte van je pallet) en heb je deze van top tot teen in de teer gezet. Laat de teer goed drogen voordat je verder gaat. Pak wat worteldoek en plaats deze in de bakken. Niet de randen vast zodat de worteldoek goed op zijn plaats blijft. Ben je van plan je zelfgemaakte plantenbak in de tuin te zetten op een onbeschutte plaats? Maak dan een paar drainage gaatjes in de bodems van je bakken. Zo kan een teveel aan water weglopen via de onderkant.

Het gaat om de inhoud

Vul de losse bakken in je DIY plantenbak met tuinaarde of moestuinaarde en zaai of plant wat je erin wilt hebben. Ga je voor viooltjes, siergrassen, alfalfa, tijm of rozemarijn? Zelf aardbeiden kunnen gedijen in deze plantenbak voor buiten.

En? Hoe is je creatie geworden? Wij zijn natuurlijk hartstikke benieuwd. Deel je werk op instagram met de hashtag LetsCrindel. Je kunt natuurlijk ook nog even achterover leunen en meer tips voor in de tuin lezen.

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp