DIY – Zelf een prachtig herfststuk maken

DIY

Je kunt natuurlijk een prachtige, herfstkleurige centerpiece kopen in online winkels en tuincentra. Toch is er niets zo bijzonder als de unieke creaties die je zelf kunt maken. Nu de dagen merkbaar korter worden en de temperatuur weer zakt, kun je gaan beginnen met maken van jouw eigen, unieke herfststuk en het wordt gegarandeerd een eye-catcher voor in huis. Lees je mee?

 Knuckle Down

Voor je gaat beginnen, met welk DIY project dan ook, moet je je eerst goed voorbereiden. Visualiseer wat voor centerpiece jij wilt creëren. In het voorbeeld van vandaag hebben we gekozen voor een glazen vaas met opening aan de voorkant. Waarom? Omdat het weer net even anders is. En omdat het herbruikbaar is. Is de herfst voorbij? Dan leeg je de vaas en decoreer je hem met een kerstitems. Past een vaas niet bij jou? Voel je vrij om een oude kist te gebruiken of houten plank die je wilt decoreren.

Start met de details

Groene bladeren passen niet echt in een herfstuk en het is nog te vroeg om herfstbladen van buiten te verzamelen. De oplossing? We spuiten ze gewoon een andere kleur. Verzamel het blad wat je wilt gebruiken en spray het elke kleur die je wilt. De spuitverf kun je bewaren voor andere projecten en als ze leeg zijn, mogen ze bij het chemisch afval.

Kijk naar alle kleine items die je wilt gaan gebruiken om te decoreren en breng ze in gereedheid door ze te verven, te stempelen of te drogen.

Groene bladeren horen misschien niet bij de herfst, maar wat wel bij de herfst hoort, zijn de geuren van sinaasappel, kaneel en anijs. Hmmm… Kaneel en anijs kun je gedroogd in de winkel kopen. Voor sinaasappels is dit lastiger maar gelukkig kun je gemakkelijk zelf sinaasappels drogen. Snij ze daarvoor in dunne plakken en dep ze voorzichtig droog. Leg ze op een rooster zonder bakpapier en doe ze circa drie uur in de oven op 90 graden. Keer ze elke drie kwartier en kijk dan direct even hoe lang ze nog moeten. Ze moeten goed droog zijn zonder dat ze zijn bruin verkleurd.

De losse items

Wanneer je de kleine detailonderdelen af hebt, kun je gaan beginnen met het decoreren van de grotere onderdelen die straks deel uit gaan maken van je kerststuk. In dit herfststuk zijn zelfgemaakte pompoentjes verwerkt en hebben we zelf kaarsen gedecoreerd zodat ze net wat extra herfstsfeer krijgen. Voor de pompoentjes kun je ballen van piepschuim omwikkelen met sisaltouw. Stop een klein takje in de bovenkant van het balletje en decoreert het met wat geverfde bladeren of andere tierelantijntjes.

De kaarsen hebben van zichzelf al een donkerrode kleur met een kleine glitter erin. Helemaal herfst, maar het kan nog beter. Door ook hier een deel met sisaltouw te omwikkelen, heb je een klein strookje die je kan beplakken met bijvoorbeeld een stukje gedroogde sinaasappel en steranijs, of sinaasappel met kaneel. Dat ruikt nog heerlijk ook.

Tijd voor het tafereel

Wanneer alle losse elementen beplakt, geverfd en gesprayd zijn zoals jij dat wilt, wordt het tijd om je herfstlandschap in te richten. Let er op dat je een hoogte verschil creëert, zeker wanneer je herfststuk een duidelijke voorzijde heeft. Op die manier gaan de kunstwerkjes aan de achterkant niet verloren. Dit hoogteverschil kun je gemakkelijk maken stukken keukenrol neer te leggen of door oase op maat te snijden. Bekleed je landschap met mos uit eigen tuin of kant-en-klare mos wat je bij het tuincentrum kunt kopen.

Plaats je stukken op strategische plekken. De grote dingen gaan achteraan, in dit herfststuk zijn dat de pompoenen. Deze kun je bij het tuincentrum kopen voor een paar cent, of je haalt ze, wanneer je een moestuintje met pompoenen hebt, gewoon uit eigen tuin. Je kunt ervoor kiezen om de pompoenen nog te decoreren of om ze te laten zoals ze zijn. Plaats in ieder geval eerst de grote elementen en kleed het geheel aan met kleine onderdelen zoals paddenstoeltjes, eikels of dennenappels.

Finishing Touch

Nu de binnenkant van ons herfststuk klaar is, gaan we door naar de buitenkant. Om ook de top van de vaas bij het geheel te betrekken, hebben we ook hier een kleine decoratie aangebracht van sisaltouw, geverfde bladeren en steranijs. Zet de vaas niet plompverloren op een grote tafel, maar kleed het aan met de gedecoreerde kaarsen en andere pompoenen. Zo heb je een centerpiece die gezien mag worden.

Ben je helemaal blij met jouw eigen creatie? Deel hem op Instagram met de hashtag #letscrindel. Wil je meer leuke DIY blogs lezen? Check onze woontips voor meer leuke projecten.

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp