DIY: zelf een uniek voederhuisje maken

DIY
vogelvoederhuisje

Van de doorsnee voederhuisjes hebben wij wel een beetje genoeg. Daarom gaan we vandaag aan de slag met een unieke creatie. En dat nog eens low-budget ook. Voor een paar euro kun je al klaar zijn. Knutsel je met ons mee?

Dat is straffe koffie

Het internet staan bomvol met leuke ideeën, maar deze vonden we zo uniek, dat ons er ook aan wagen, namelijk een voederhuisje maken met een oude kop en schotel en/of theepot. Struin de tweedehands winkel bij jou in de buurt even af, want ongetwijfeld dat ze nog wat oud servies hebben. Hoe kitscher en bonter, hoe beter natuurlijk, want ons diy vogelvoederhuisje moet natuurlijk wel opvallen. Voor €1,25 hadden wij al een klein serviesje gevonden wat in de smaak viel, maar kijk vooral wat bij jou past en ook wat je op dat moment kunt vinden

Schooi de rest van de spullen bij elkaar

Wij hadden nog een oude plankje liggen maar een dikke tak uit het bos of misschien zelfs een oud dienblad kunnen ook prima van pas komen. Als het maar een beetje bij elkaar staat. Zorg dat je materiaal hebt om alles op te hangen en twee componenten lijm om de zwaardere stukken servies stevig vast te lijmen.

Ga je een oude plank gebruiken en hangt jouw creatie straks in wind en weer, zorg dan dat de plank goed geïmpregneerd is of in de teer staat.

vogelvoer

Voederhuisje aan de wand

Is je oude plank of dienblad gereed? Zorg dan eerst dat je de bevestiging regelt. Wanneer straks de kop en schotel gelijmd staan, wil je niet nog hoeven hameren in de plank want dan loop je het risico dat alles weer loskomt. Gebruik bevestigingsmateriaal wat bij jouw plank past, van een leren riem, tot touw tot iets wat netjes weggewerkt zit achter je creatie.

Lijm met twee componenten lijm nu alles kopjes, schoteltjes en potjes vast zoals jij dit wilt hebben. Wanneer je de theepot zo hangt waardoor het lijkt alsof deze vogelveer in een kopje giet, krijg je een extra leuk effect.

Vogelvoer

Vervolgens kunnen we gaan nadenken over het voer wat we in ons voeder “huisje” willen hebben. In de zomer hebben vogels minder behoefte aan vetten en suikers. Simpel vogelzaad en wat fruit volstaan dus prima. In de wintermaanden kun je jouw creatie vullen met vetbollen, geweld fruit of andere lekkernijen. Voor meer ideeën kun je ook onze blog over winterse voederplekjes lezen.

Om ervoor te zorgen dat het vogelzaad niet weer direct uit je diy birdfeeder waait, kun je eerst wat pindakaas smeren waarop je het vogelzaad strooit. Het kleeft dan vanzelf vast. Met hele warme dagen kan het wel zo zijn dat het er weer uit druipt, dus hou daar wel rekening mee. Een schijfje appel met pindakaas en zaden is gewoon leuk om erbij te hangen en nog eens lekker voor de vogels ook.

DIY Birdfeeder

Dan rest ons nog de vraag: waar hang je alles op?

Zorg dat je zelfgemaakte voederhuisje een beetje beschut staat. Bij teveel regen drijft het voer anders weg of misschien waait het er uit. Daarnaast geldt dat hoe beschutter je voederhuisje hangt, des te veiliger de vogels kunnen eten want ook grotere vogels hebben ze dan niet in het oog. Hang je vogelvoederhuisje in ieder geval anderhalve meter boven de grond, zodat katten er niet al te makkelijk bij kunnen.

Je kunt je diy voederhuisje ook afmaken met een zelf ontworpen vogelhuisje of een zelfgemaakte nestkast. Maar er gewoon een hele plaza van, nu je toch bezig bent. Meer tips lezen over de tuin? Kijk bij onze tips voor nog meer leuke ideeën.

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp