DIY: zelf een vaas maken met giet acryl

DIY
DIY vaas

Zelf je eigen spulletjes maken voor in huis blijft leuk. En niet alleen leuk, het is ook goed voor je portemonnee want voor die mutli-colour vaas die we vandaag gaan maken, betaal je in de winkel gauw €100. Door het zelf te doen, ben je met €25 klaar en heb jij een prachtig kunstwerk op tafel staan waar je bloemen in kunnen stralen.

Acryl gieten (Acryllic Pour)

De techniek waarmee we onze DIY vaas gaan maken, heet acryl gieten of acryllic pour in het engels. Deze techniek zie je veel terug in schilderijen waarbij je een fantastische mengeling van kleuren kunt krijgen.

Dit ga je nodig hebben:

  • Een oude vaas (vaak voor minder dan een euro te koop op de rommelmarkt of bij een tweedehands winkel)
  • Wat alcohol om de vaas schoon te maken
  • Een pouring medium (€14,95)
  • Acryl verf in kleuren naar wens (€10,00)
  • Water
  • Bekertjes en roerspatels

Zelf een vaas maken

De oude vaas die je wilt upcyclen moet eerst goed schoon zijn. Wrijf hem daarom schoon met een doek en wat alcohol zodat deze goed ontvet is. Blijft de vaas vettig en vuil, dan kun je verwachten dat de verf op een gegeven moment los zal laten en dat is zonde van al je tijd en moeite.

Zet je DIY vaas ondersteboven op een oude pot zodat deze verheven van de bodem staat. Zorg er ook voor dat de pot eronder smaller is dan het uiteinde van de vaas zodat de verf straks echt van de hals van de vaas kan af druipen en niet op iets anders belandt.

De gehele constructie zet je op een oude plaat met daarop een krant zodat de verf vrijelijk op de ondergrond kan stromen.

Pro-tip: laat de verf wegstromen op iets wat je weg kunt gooien, zoals een oude krant, want is de verf eenmaal gehad dan is deze lastig te verwijderen.

Verf mengen

Bij het upcyclen van je DIY vaas is het belangrijk dat je voor ogen hebt welke kleuren je wilt gebruiken. Doe online inspiratie op over mooie kleuren combinaties en kijk wat past bij jouw interieur. Je kunt hele uitbundige kleuren gebruiken om je DIY vaas een echte wow-factor te geven of juist kiezen voor wat meer ingetogen kleuren zodat vooral de boeketten die je er in plaatst tot hun recht komen.

In de regel geldt dat je voor elk deel verf, hetzelfde deel aan pouring medium toevoegt. De pouring medium is niet alleen nodig om de verf vloeibaarder te maken, het zorgt er ook voor dat de verf op je zelfgemaakte vaas straks niet barst of scheur. De verf blijft enigszins flexible tot deze geheel is opgedroogd waardoor je scheuren dus voorkomt.

Giet de gekozen en verdunde kleuren over in één enkele beker en doe dit langzaam zodat de verf niet mengt. Meng ze om en om zodat je straks een mooi gemêleerd effect krijgt.

Pro-tip: De verf moet, wanneer je er een lepeltje uitschept, gelijkmatig en vlot van je lepel afglijden zonder dat deze klontert of juist te snel wegvloeit. Het moet ongeveer de consistentie hebben van volle yoghurt. Wanneer je een pouring medium hebt toegevoegd en de verf blijft te dik, dan kun je voorzichtig wat water toevoegen om deze iets te verdunnen.

We gaan acryl gieten

Je vaas staat klaar, je verf is gemengd en samen gegoten, kortom, jij bent er helemaal klaar voor! Zorg dat je DIY vaas goed en stabiel (ondersteboven) staat en giet langzaam de verf over de bodem van de vaas heen. Het teveel aan verf zal langzaam via de zijkanten naar beneden lopen en de vaas kleuren.

Voor een beetje extra Oomph van je zelfgemaakte vaas, kun je de verf tijdens het gieten wat heen en weer bewegen. Zo krijg je een nog speelser effect!

Pro-tip: giet de verf langzaam! Te snel gieten kan ervoor zorgen dat er luchtbellen in je verf komen die vervolgens op je DIY vaas terechtkomen. Giet langzaam en consistent en probeer de verf gelijkmatig te verdelen over de gehele vaas.

Liever kopen

Misschien is dit DIY project helemaal niks voor jou maar wil je toch een bijzondere vaas. In onze shop vind je heel wat moois.

Wil je liever nog meer DIY blogs lezen? Dat kan natuurlijk ook bij onze tips.

Ben je aan de slag gegaan en heb je een hele toffe creatie gemaakt? Deel hem met ons op Instagram via de hashtag Letscrindel.

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp