DIY – Maak je eigen etherische olie

DIY
etherische olie maken

Ben jij geïnteresseerd in het maken van je eigen etherische olie? Heerlijk geurende etherische olie is een fantastische aanvulling voor in huis. In deze blogpost gaan we je laten zien hoe je op een leuke en eenvoudige manier je eigen etherische olie kunt maken. Dus, laten we aan de slag gaan en die heerlijke geuren in een flesje krijgen!

Koude versus warme extractie

Om etherische olie te maken, bestaan er twee manieren; koude extractie en warme extractie. Het één is niet persé beter dan het ander, maar warme extractie gaat wel veel sneller. Het nadeel is dan wel weer dat je apparatuur nodig hebt die je voor de koude extractie methode niet nodig hebt en dat de kans bestaat dat je jezelf brandt aan de stoom of je woning het komende jaar naar de lavendel ruikt.

Strikt genomen maak je met koude extractie geen vluchtige (etherische) olie maar een extract. Deze is ook prima te gebruiken in huis of op je huid omdat deze al vermengd is met een draagolie. De olie die je verkrijgt uit koude extractie is echter niet geschikt voor in een diffuser.

Je raadt het trouwens al; in deze blog bespreken we de koude extractie methode.

supplementen online

Stap 1: Kies je favoriete plant

Het eerste wat je moet doen, is beslissen welke plant je wilt gebruiken om je etherische olie te maken. Er zijn tientallen opties – voor medicinale doeleinden, of om als geur te hebben in huis. De makkelijkste planten om mee te beginnen noemen we hier voor je op, samen met hun unieke kwaliteiten:

Lavendel

Citroen Melisse

  • Makkelijk te kweken in eigen tuin
  • Ideaal bij angsten, nervositeit, misselijkheid, hoesten of eczeem.

Eucalyptus

Gember

  • Makkelijk in de winkel te kopen
  • Goed bij spierpijn, artritis, griep, verkoudheid, keelpijn

Kaneel

  • Makkelijk te koop in de winkel
  • Geeft warmte, versterkt hart en geest, goed tegen stress

Sinaasappel

  • Makkelijk te koop in de winkel
  • Verfrissend, goed voor spijsvertering, niet gebruiken tijdens de eerste drie maanden van een zwangerschap.
rozenolie

Stap 2: Verzamel de ingrediënten

Nu je weet welke plant je gaat gebruiken, is het tijd om de benodigde ingrediënten te verzamelen. Je hebt een aantal basisdingen nodig, zoals een glazen pot met deksel, een draagolie (zoals jojoba-olie of amandelolie), en natuurlijk je plantmateriaal. Zorg ervoor dat je plantmateriaal vers is en van goede kwaliteit (het liefst biologisch en onbespoten), omdat dit van invloed kan zijn op de kwaliteit van je etherische olie. Doe even onderzoek om te kijken welke draagolie jij het fijnst vindt. Amandelolie is bijvoorbeeld heel licht en je kunt zo nu en dan gemakkelijk een druppeltje olie op een doekje doen, op je kussen of de olie in een flesje schenken. Jojoba olie is antibacterieel, ontsteking remmend, pijnstillend en hypo allergeen. Dus wil je de olie gebruiken op je huid, dan is dit een goede draagolie. Let er wel op dat de draagolie vloeibaar moet zijn. Dit maakt bijvoorbeeld kokosolie ongeschikt.

Stap 3: Bereid je plantmateriaal voor

Voordat je begint met het maken van je etherische olie, moet je ervoor zorgen dat je plantmateriaal goed is voorbereid. Heb je jouw plant of vrucht naar keuze gevonden, dan is het eerst zaak om deze goed te drogen. Op warme dagen kun je geplukte lavendel, kamille of plakjes gember makkelijk in de zon laten drogen. Duurt je dat te lang of heb je geen ruimte, dan kun je ze ook in de oven drogen door ze aan paar uur op zo’n 40 graden te verwarmen. Kijk regelmatig even of je bloemen, planten, vruchten niet aan het verbranden zijn.

Het drogen van het plantmateriaal helpt om overtollig vocht te verwijderen, wat de kans op schimmelvorming vermindert en de kwaliteit van de etherische olie verbetert. Daarnaast kunnen gedroogde plantenmaterialen de oliën gemakkelijker vrijgeven tijdens het extractieproces.

druppel etherische olie

Stap 4: Meng je plantmateriaal met de draagolie

Nu komt het leuke gedeelte! Neem je glazen pot en vul deze met je plantmateriaal. Giet vervolgens de draagolie over het plantmateriaal, zodat het volledig bedekt is. Sluit de pot goed af met het deksel en geef het een goede schudbeurt. Dit helpt om de oliën van de plant met de draagolie te vermengen.

De beste draagolie

Druivenpit olie wordt snel door de huid opgenomen en is niet vettig. Deze olie is dus ideaal om te gebruiken als olie voor het gezicht. Castor Olie stimuleert de haargroei en helpt bij acne. Deze olie is ideaal wanneer je vollere wimpers, wenkbrauwen of haarbos wilt. Kokos olie voedt haar en huid en helpt tegen huidveroudering. Jojoba Olie helpt bij een onzuivere huid en verstopte talgklieren. Het is daarnaast rijk aan vitamine E. Ook Argan Olie bevat veel vitamine E en helpt tegen een droge huid en droog haar.

Stap 5: Laat het mengsel trekken

Zodra je je plantmateriaal en draagolie hebt gemengd, is het belangrijk om het mengsel te laten trekken. Plaats de pot op een koele, donkere plek, zoals een kast of een kelder, en laat het daar een paar weken staan (gemiddeld 4 tot 6 weken). Gedurende deze tijd zal de draagolie de geur en eigenschappen van de plant absorberen, waardoor je etherische olie ontstaat.

Stap 6: Zeef en bewaar je etherische olie

Na een paar weken is het tijd om je etherische olie te zeven en op te slaan. Gebruik een fijne zeef of een kaasdoek om je olie te zeven. Et Voila! Je hebt nu je eigen (etherische) olie gemaakt. Druppel de geur olie door je woning of gebruik hem op je huid (mits je huid hier goed tegen kan). Je kunt de olie ook door eigen gemaakte zeep doen, in kaarsen verwerken of in bad gebruiken.

Wil je meer lezen? Onze tips staan bol met leuke DIY’s, interessante artikelen en inspirerende blogs.

Menu