DIY: zelf een macramé plantenhanger maken

DIY
Macramé tuin

We gaan de mouwen weer opstropen want vandaag hebben we een hele toffe DIY voor je. We gaan zelf onze eigen macramé plantenhanger maken in een aantal simpele stappen. Met dit plantenhanger patroon heb je binnen een handomdraai iets moois in je woonkamer hangen, of in je slaapkamer. Dussss… pak nu nog maar even koffie want na deze blog wil je ongetwijfeld meteen aan de slag.

Wat heb je nodig voor een macramé plantenhanger?

Heel simpel: een touw, een houten ring, wat ronde houten kralen en een schaar. Natuurlijk is niets zo simpel als het lijkt, dus laten we even wat diepen ingaan op het materiaal wat je nodig hebt wanneer je jouw eigen hangpot gaat knopen.

Het macramé touw kan je kopen in elke gewenste kleur. Zorg er wel voor dat het touw een dikte heeft van  vijf millimeter. Dit knoopt niet alleen het makkelijkst maar is ook lekker stevig en goed uit te pluizen. Je kunt voor één kleur kiezen maar je kunt ook meerdere kleuren met elkaar combineren.

Je houten ring moet voldoen groot zijn om alle touwen naast elkaar doorheen te doen. Circa tien cm doorsnede zou voldoende moeten zijn. Let er ook op bij het aanschaffen van je houten kralen dat het gat groot genoeg is om één of twee touwen van vijf millimeter dik doorheen te rijgen. Ook voor je kralen kun je kiezen voor neutrale houten kleuren, of iets met meerdere kleuren.

square knot

De macramé plantenhanger maken

We starten met zes stukken touw van elk twee meter lang. Deze halen we door de houten ring tot elk touw door de helft is gedeeld. Bind de touwen bovenaan samen met behulp van een wikkelknoop. Neem hiervoor een los stuk touw van ongeveer tachtig centimeter. Vouw een uiteinde dubbel en leg deze over de samengepakte touwen heen met de lus naar beneden. Wikkel de rest van het touw om de lus en de samengepakte touwen heen en werk van boven naar beneden. Wanneer je ver genoeg bent, hou je boven een stukje koord van het ene uiteinde over en onder een lus. Haal het uiteinde van de onderkant van het touw door de lus en trek aan het stukje koord boven. Hierdoor haal je de lus onderaan onder de omwikkelingen door waardoor je niets meer ziet van de knoop. Knip de uiteinden af, et voila! Wil je het liever op een video zien? Bekijk op ons instagram kanaal CRINDELBohemian de reeel of op onze TikTok de video waarin we je laten zien hoe we de DIY macrame hangpot maken.

Alles vierkant

Als het goed is heb je nu een mooie start gemaakt met je plantenhanger. Je hebt een ring met zes touwen er doorheen welke zijn samengeknoopt direct onderaan de ring. Verdeel de twaalf touwen die nu van je houten ring bungelen, in drie sets van vier touwen. Nu ga je drie square knots maken op circa vijftien centimeter afstand van de wikkelknoop.

De square knot wordt in twee delen gemaakt. Begin door het meest linker koord te buigen, kruis het over de koorden in het midden en dan onder het rechter koord door. Leid het rechter koord achter de koorden in het midden en trek het door de lus die is gemaakt door het linker koord. Trek voorzichtig aan beide koorden. De knoop is nu halverwege.

Je maakt de knoop af door hetzelfde te doen, maar dan omgekeerd. Buig het rechter koord, kruis deze over de koorden in het midden en dan onder het linker koord door. Leid het linker koord achter de koorden in het midden en trek het door de lus die is gemaakt door het linker koord. Trek nu weer aan beide koorden. En klaar is Kees.

macramé plantenhanger

En door

Wanneer je je eerste square knot hebt gemaakt, kun je hieronder een houten kraal toevoegen. Deze kun je over de twee middenkoorden tegelijk rijgen of je kunt aan elk middenkoord apart een kraal rijgen. Knoop de kralen vast met een nieuw square knot eronder. Vervolgens maak je een nieuwe square knot op nog eens vijftien centimeter van de kralen. Als het goed is, heb je nu drie sets van vier touwen die elke voorzien zijn van drie Square Knots en houten kralen.

Nu wordt het weer interessant. Waaier de touwen uit van links naar rechts. Laat de twee buitenste touwen voor wat ze zijn en verdeel de overgebleven acht touwen in twee sets van vier. Op ongeveer tien centimeter afstand van je laatste square knot, maak je een nieuwe square knot in allebei de sets touwen. Zorg dat alles even lang is. Wanneer je de twee square knots hebt geplaatst, pak je de twee  x twee buitenste koorden welke je boven de andere sets van vier touwen samen brengt. Ook hierin maak je weer een square knot op precies dezelfde hoogte.

De laatste stappen

Je DIY plantenhanger is bijna klaar! Plaats je gewenste plantenpot in het midden van de touwen en pak alles touwen onderaan de pot samen. Verwijder de pot weer en bind alle touwen samen door middel van een nieuwe wikkelknoop. De resterende stukken touw kun je op zo’n acht centimeter afknippen en ontrafelen zodat er een soort kwastje ontstaat aan de onderkant van je macramé plantenhanger. En dat is het! Je geknoopte plantenhanger is klaar. Vul hem met een potje groen en hang hem ergens aan het plafond.

De DIY plantenhanger is ideaal om bijvoorbeeld een lange wand mee te doorbreken of om een mooie bohemian sfeer mee te creëren. Wil je nog een DIY met macramé doen? Check onze blog over het maken van een macramé wandhanger.

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp