Opruimen met Marie Kondo

DIY

Ja, en toen was het ineens 2020! Tijd om die goede voornemens in de praktijk te brengen. En als er één goed voornemen is waar Crindel achter kan staan, dan is het wel het opruimen van je huis. Het is heerlijk om alles wat je niet meer nodig hebt, achter je te laten en opnieuw geïnspireerd te raken door je eigen paleis. Maar waar begin je? Tja, dat weten wij ook niet, maar gelukkig weet opruimgoeroe Marie Kondo het wel! Vandaar dat we jou vandaag de ins and outs vertellen van haar radiacale opruimmethode die wereldwijd heeft gezorgd voor een opruimrage. Dus, stroop die mouwen maar op, want daar gaan we!

Commitment

Onze Marie houdt zes basisregels aan wanneer het gaat om het opruimen van je huis. Regel nummer één houdt in dat je jezelf er echt toe zet om je goede voornemen ook daadwerkelijk uit te voeren. Met andere worden, je gaat een commitment aan. Logisch toch? Maar dan gaat ze verder. 

Regel nummer twee dicteert dat je visualiseert hoe jouw ideale leefstijl eruit ziet. Wil je alles on-the-go doen, of wil je juist meer structuur aanbrengen in je dagelijkse leven? En wat betekent dat voor al je spullen in huis en de manier waarop je je woning hebt ingericht? Door even wat steekwoorden op te schrijven, kun je direct in kaart brengen hou jouw levensstijl zich uitdrukt in de manier waarop je je woning hebt ingericht en je jouw spullen bewaart.

Als derde regel geldt dat je eerst dingen moet gaan weggooien die je niet meer nodig hebt. Pas als je daarmee klaar bent, kun je verder met de rest.

Ruim je spullen op per categorie en niet per ruimte. Door het opruimen op deze manier aan te pakken, voorkom je dat je spullen gewoon van de ene naar de andere ruimte brengt. Het is regel nummer vier. Eerste weggooien, dan opruimen.

Doe alles in de juiste volgorde. Begin eerst bij je kleding, gevold door je boeken, je paperassen, interieur- en stylingsspulletjes en als laatste start je met emotionele voorwerpen. Begin je namelijk eerst met het opruimen van emotionele voorwerpen zoals je oude liefdesbrieven en het bekijken van je vakantiefoto’s uit Las Vegas, dan loop je het risico dat je met Sint Juttemis nog bezig bent met opruimen.

Regels zes: vraag jezelf of het je nog vreugde brengt. Dat wat je in huis hebt, inspireert het je nog? Wordt je er nog blij van? Geeft het je nog wat het je gaf toen je het kocht of kreeg? Nee? Weg ermee dan.

Dille & Kamille

Marie Kondo: Spark of joy

Vooral regel zes lijkt de gouden regel in de opruimmethode van Marie Kondo. Maar spullen weggooien is soms moeilijk. Wat doe je bijvoorbeeld met die geurkaarsen die je vorig jaar van een vriendin hebt gekregen en die nu wel een beetje uitgegeurd zijn? Of met het knutselwerkje van neefje van vijf? Wat doe je met dat beeldje uit Afrika wat je jaren terug eens gekregen hebt van een vriend maar waar je nu wel op uitgekeken bent? Volgens Marie Kondo zijn cadeaus geen dingen, maar een manier om iemands gevoelens uit te drukken. Als je het op die manier bekijkt, hoef je je niet schuldig te voelen als je weggooit of verkoopt wat je ooit eens gekregen hebt. Laat elk voorwerp waarvan je overweegt om het weg te gooien eens door je handen gaan en vraag je af hoe het voelt. Wil je het nog houden? En zo ja, waarom? Geeft het je vreugde? Of voel je je schuldig als je het weg zou doen? Door op deze manier door je oude spullen te werken, ruim je als het ware ook je leven op. 

bedkast

Marie Kondo Methode: Het verleden opruimen

Bedenk je met elk voorwerp wat je bewaart, dat je ook een stukje verleden vasthoudt. Hierdoor blokkeer je een stukje energie omdat er geen groeimogelijkheden meer liggen in het verleden. Leer jezelf daarom om het oude los te laten en het nieuwe te verwelkomen. Dat betekent echt niet dat je het kettinkje van je overleden oma nu plots in de vuilnisbak moet gooien. Als het je nog vreugde brengt, hou het dan vooral vast. Maar oude kleding, tekeningen van de kinderen van drie jaar terug of afgetrapte schoenen mogen nu echt wel plaats gaan maken voor iets nieuws. 

Op deze manier wordt het opruimen van je huis eerder een proces van metamorfose. En dat is precies wat je nodig hebt voor het nieuwe jaar, een frisse start en een frisse blik op de toekomst. Dus, waarom ben je nog aan het lezen? Aan de slag! En heb je nog meer ideeën nodig? Lees dan verder bij onze blog over ‘ontspullen’.

Menu