Stempel je eigen kussens

DIY

Er is niks leukers dan mooie woonaccessoires toevoegen aan je eigen interieur. Maar, waarom zou je alles kopen? Je kan zelf aan de slag met nieuwe kussenslopen en deze omtoveren tot je eigen, unieke creaties, of je pakt je oude kussenhoezen en blaast ze nieuw leven in met een leuke print. In deze blog gaan we eens uitproberen hoe we onze eigen kussens kunnen stempelen. Lees je even mee?

Do’s and Don’t’s

Allereerst, begin met schone kussenslopen! Kussenslopen die vol met vlekken, vet of viezigheid zitten zullen een minder mooie resultaat geven dan kussenslopen die schoon en fris zijn, dus laten we daar mee beginnen. Wat je verder vooral moet doen of laten, hangt ook een beetje af van het resultaat wat je wilt. Wil je experimenten met kleurverloop, wilde patronen of gewoon eens iets gek proberen? Dan maak je met Tie-Dye verf een goede start. Deze dunne verf moet echt in stof strekken en wordt bevestigd wanneer je er een strijkbout overheen haalt. De creaties die je met tie-dye kunt maken zijn zeker uniek maar ze vergen ook wat oefening. Voor deze blog is er gewerkt met acrylverf die geschikt is voor textiel. Zo was het mogelijk om wat meer controle houden over wat er wel en niet op de kussensloop kwam.

Wat heb je nodig?

Om te beginnen heb je natuurlijk kussenslopen nodig. Katoenen slopen zijn het makkelijkst om te bestempelen en hoe lichter de kussensloop, des te duidelijker het resultaat. Daarnaast heb je verf nodig in een kleur naar keuze. Zorg dat de verf geschikt is voor stoffen en niet af kan geven. Houdt ook rekening met het soort verf wat je kiest wanneer je regelmatig je kussenslopen wast. Het is natuurlijk alles behalve fijn wanneer je zelf gemaakte Mona Lisa na één wasbeurt eerder lijkt op een Picasso. Daarnaast heb je plastic handschoentjes nodig, een schaaltje voor de verf, kwasten, een schaar, materiaal waarmee je wilt stempelen en een stukje karton wat je in de kussensloop kan stoppen.

Stempels, stempels, stempels

Eigenlijk kun je overal wel mee stempelen. Een oude dennenappel, bubbeltjesplastic, foam wat je in figuurtjes kan knippen en noem maar op. Wil je echt een kunstwerk maken, dan kun je ook een grote gum uitkerven in de vorm die jij wilt. Foam is wel het meest laagdrempelig. Je kunt het gemakkelijk bestellen bij een knutsel- of speelgoedwinkel en het is gemakkelijk uit te knippen. Dus of je nu hartjes wilt, bloemen, bijtjes of ruiten, alles is mogelijk. Het nadeel is wel dat het materiaal vrij dun is waardoor je goed op moet letten dat je niet teveel en niet te weinig verf aanbrengt.

Bubbeltjesplastic geeft een leuk effect waarbij je ook nog eens een kleurverloop kunt toepassen. Breng een royale laag verf aan op alle bubbeltjes in de kleuren die jij wilt en druk het voorzichtig op de sloop.

Klaar is Kees

Ben je helemaal klaar met je creatie, laat deze dan goed drogen. Pas wanneer de verf helemaal droog is, kun je de hoes om een kussen schuiven. Doe je het eerder, dan loop je het risico dat de verf uitloopt. Heb je met Tye-Die verf gewerkt, vergeet dan niet de achterzijde van je kunstwerk te strijken zodat de verf goed bevestigd wordt in het materiaal en niet in je wasmachine belandt.

Kussenslopen zijn ideaal om te stempelen omdat je ze relatief weinig wast. Plaids en kunst voor aan de muur lenen zich ook goed voor al je stempelkunst. Heb je wat moois gemaakt? Vergeet je werk dan niet te delen op instagram met de hashtag #Letscrindel.

Wil je verder lezen voor leuke tips and DIY’s? Kijk dan eens bij onze blogs. Heb je helemaal geen zin om creatief aan de slag te gaan maar wil je wel mooie woonaccessoires? Bij onze wooninspiratie vindt je alles wat je hartje begeert.

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp