DIY: zelf een moestuinbak maken

DIY

DIY moestuinbak

Yes! Het is weer tijd om de mouwen op te stropen. Het voorjaar komt er aan en dat betekent dat het tijd wordt om de eerste zaden te kiemen, de borders in orde te maken en de tuin op orde te brengen. In deze blog gaan we aan de slag met het maken van onze eigen verhoogde moestuinbak voor in de tuin. Nu zijn wij nogal fanatiek geweest met het formaat van onze zelfgemaakte moestuinbak, dus voel je vrij om ons voorbeeld te volgen hetzij in iets kleiner formaat.

Moestuinbak op poten

Hout is het ideale materiaal om je verhoogde moestuinbak mee te maken. Het laat zich goed vormen en je hebt geen speciaal gereedschap nodig buiten een standaard zaag, een boor en wat schroeven en eventueel een nietapparaat voor het worteldoek, alhoewel je worteldoek ook prima kunt bevestigen met wat spijkers met brede koppen.

Zorg ervoor dat je werkt met geïmpregneerd hout van goede kwaliteit. Poreus of onbehandeld hout dient altijd eerst geïmpregneerd of behandeld te worden zodat het niet wegrot. Je kunt hout kopen wat vooraf geïmpregneerd is, wat je zelf impregneert, of hout wat je behandelt met teer zodat het goed bestand is tegen water.

Verhoogde moestuinbak maken

Zorg ervoor dat je precies weet welke afmeting jouw diy moestuinbak moet hebben en zaag vervolgens alle planken op maat. Zorg voor steunpalen waaraan je het hout stevig kunt verankeren zodat deze niet gaan wijken of splijten. Zet je de plantenbak in je tuin en wil je extra stevigheid, maak dan een moestuinbak op poten zodat je ze later in de grond kunt zetten.

Wij hebben de planken met hun kopse kanten gewoon aan elkaar geschroefd. Wil je het net iets netter hebben, dan kun je de uiteindes van de planken in een punt zagen zodat je ze netjes tegen elkaar aan kunt zetten.

De pootjes op de i

Wanneer je jouw zelfgemaakte moestuinbak wegzet, zorg dan dat deze netjes waterpas staat. Zo voorkom je dat het water tijdens regenachtige dagen zich in één hoek ophoopt. Om te voorkomen dat de aarde tussen de planken door wegsijpelt, is het aan te bevelen worteldoek te plaatsen over de totale lengte en breedte van de planten. Hiermee spaar je ook het hout weer iets.

Is je diy moestuinbak klaar en staat hij op zijn plek? Dan wordt het tijd om hem te vullen met potgrond.

Ook bijzonder met wat anders

Toen we deze blog maakten, vroor het nog. Van groenten is in onze moestuinbak dus nog weinig sprake, maar voor de foto hebben we hem wel opgelfuert met wat plantjes. Vanaf april mogen de meeste stekken naar buiten en jouw verhoogde moestuinbak vol zetten met kruiden en groentes zoals thijm, peterselie, wortel of spinazie. Wil je zelf een moestuinbak maken die ook een beetje mooi is om naar te kijken, verstop dan bijvoorbeeld eens een lichtje tussen de wortels, een boeddhabeeld tussen de prei of iets anders.

Deze DIY moestuinbak past goed binnen een onderhoudsvriendelijke tuin. Door de hoogte is er makkelijker mee te werken en je kan hem zo groot of zo klein maken als je zelf wilt, zelfs zo dat hij op je balkon past. Wil je meer ideeën opdoen, kijk dan bij onze tuininspiratie voor nog meer leuke kunstwerken, een loungeset of bloembakken voor in jouw eigen tuin.

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp