DIY: zelf tuinverlichting maken van vaasjes

DIY

Het is weer lekker donker aan het eind van de dag, tijd om even wat gezelligheid aan te brengen in de tuin. In deze DIY gaan we van kleine vaasjes een stevige slinger met tuinverlichting maken. Voor €56,95 zijn we helemaal klaar voor een slinger van 7,5 meter die jaren mee kan. Doe je mee?

Scoren!

Allereerst gaan we op koopjes jacht natuurlijk. Er zijn enorm veel weckpotjes in de aanbieding die je als tuinverlichting kan gebruiken, maar vaak zijn deze kleurloos en zo 1000-in-een-dozijn. We kozen voor kleine, stevige vaasjes van de Action voor €0,79 cent per stuk. Het meest kostbare was de stevige ketting die we gehaald hebben bij de Gamma. Touw is goedkoper, maar touw slijt en verkleurd snel. De zwart gelakte, ijzeren ketting die we gebruiken voor dit project, blijft voorlopig goed en kan zeker tegen een stootje. Daarnaast hebben we natuurlijk tuinverlichting nodig. Een snoer lampjes met timer van circa 15 meter kostte €8,95 bij het tuincentrum, dus die ging ‘hop!’ ons karretje in. We hebben bewust gekozen voor lampjes met batterijen en een timer, en geen lampjes met solar power, omdat ze bij ons op een schaduwrijke plek komen te hangen waar ze niet zouden kunnen opladen. Een zakje met kleine kurkjes om de flessen mee dicht te maken kostte €5,95. Het geeft de slinger een leuke nostalgische look en is ook nog een heel functioneel want je wilt geen water in de flesjes krijgen.

Kettingverhaal

Als eerste hebben we de drie kettingen van 2,5 meter per stuk aan elkaar gemaakt. Door de schakels op de uiteindes iets open te buigen en in elkaar te haken, heb je een stevige verbinding. We hebben de hele ketting uitgerold over de vloer (gelukkig hadden we net voldoende ruimte) en bepaald welke vaasjes we waar wilden hebben. Door elk vaasje met een afstand van 60cm op te hangen, hielden we nog ruimte over aan de uiteindes om de ketting aan op te hangen en hingen de vaasjes niet te dicht op elkaar of te ver van elkaar af.

Tuinverlichting aanbrengen

Nu is het zaak om alle lampjes te verdelen, niet alleen over de lengte van de ketting, maar ook zodat elk vaasje evenveel lichtjes binnenin zou hebben. Dat was wel even wat gepuzzel maar geduld is een schone zaak. We hielden ongeveer acht lampjes per vaasje over om deze mee te vullen.

Waterproofing

Met een kleine kurk hebben we elke fles dichtgemaakt, maar dat is natuurlijk niet voldoende. De kurk duwen we namelijk in de fles, terwijl de kabels van de lampjes er nog uitlopen. Dat laat altijd wat ruimte over voor water om doorheen te sijpelen. Als er water in de flesjes komen, gaan daar op een gegeven moment algen in groeien waardoor de flesjes troebel worden en niet meer zo helder schijnen. Met wat kit hebben de randjes van de flesjes afgedicht zodat er geen druppel water meer langs kan komen. Zo kan onze tuinverlichting een flink aantal jaren mee.

Je DIY tuinverlichting ophangen

Met 15 meter aan ijzeren ketting, verlichting en flesjes weegt deze tuinslinger aardig wat. Het is dus zaak om te zorgen dat als je de ketting buiten ophangt, dat deze stevig hangt. Bij ons zijn het enkele stevige bomen en flinke schroeven die de ketting nu dragen. We hebben de ketting op meerdere punten bevestigd zodat hij op verschillende plekken ondersteund wordt. Hierdoor is onze DIY tuinverlichting ook nog eens storm-proof. Laat het maar waaien want deze stevige creatie is bijna niet van de bomen te krijgen.

Genieten maar

Eindelijk wordt het dan donker en kun je goed zien hoe leuk alles hangt. Door de kleurrijke flesjes krijgt het geheel iets gezelligs. Deze DIY tuinverlichting past dus prima in een mooie kersttuin of onder een overkapping of buitenkamer. Ook als de zwoele zomeravonden zich weer aandienen en je zit nog lang na te genieten van de tuin, kan deze verlichting blijven hangen want hij past eigenlijk overal wel bij.

Succes dit project en deel je creaties met ons op instagram door ons eenvoudig te taggen.

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp