Bewust tafelen in een ecologische keuken

Duurzaamheid

Green is the way to be. Tegenwoordig kun je niet meer om alle aanmoedigingen heen om te kiezen voor een bewustere levensstijl.  Jouw ecologische footprint, energieneutraal wonen en hoe je kunt verduurzamen zijn de topics of the day. Inmiddels kennen we allemaal wel de bekende de basics om je woning te verduurzamen zoals de zonnepanelen op het dak, een goede isolatie van ramen en muren en de warmtepomp in de kast. Maar, hoe kunnen we de wens om ecologisch nog verantwoorder te wonen nu nog meer en beter realiseren? Wij geven je vandaag wat kleine tips voor een perfect ecologische keuken. En, daar hoort natuurlijk een heerlijk groen receptje bij. Lees je even mee?

Everything but the kitchen sink

Wanneer je gaat shoppen voor een nieuwe keuken, dan is het natuurlijk van belang om de duurzaamheid in het oog te houden. Zijn de apparaten die je wilt installeren energiezuinig en gaan ze lang mee? Kun je de overstap maken van koken op gas naar een elektrische kookplaat? Installeer een kraan die zuinig omspringt met water. En, is het materiaal van de keuken zelf ecologisch verantwoord? Keukenkastjes van duurzaam hout vergen misschien een grotere investering, maar ze gaan vaak ook veel langer mee en hebben uiteindelijk een kleinere ecologische footprint.

Everyting but the kitchen

Buiten de keuken zelf, kun je ook rekening houden met de duurzaamheid van je keukenruimte. Door voor een duurzame vloer te kiezen, draag je niet alleen je steentje bij aan het milieu, je hebt direct een investering gedaan voor het leven. De vloeren van Kourasanit bijvoorbeeld, zijn gemaakt van 100% milieuvriendelijke bouwmaterialen. De vloeren kunnen worden geleverd in vrijwel elke kleur waarbij er gebruik gemaakt wordt van chemicaliën-vrije verfsoorten. Voor de muren kun je kiezen voor de ecologisch stuc van Tierrafino. Deze stuc gemaakt van leem is niet alleen een prachtig natuurproduct, het lijkt ook nog eens heel sterk op de ‘standaard’ bestonstuc die je in veel moderne interieurs tegenkomt. Wanneer je de vloer, de wanden en de keuken hebt verduurzaamd, wil je natuurlijk ook nog ergens kunnen zitten. Kijkend naar een eettafel, lijkt het de beste keuze om te kiezen voor een natuurproduct wat een leven lang mee kan, zoals bijvoorbeeld de massief houten eettafels van ZwaarTafelen. De tafels zijn op maat te maken en het assortiment van ZwaarTafelen loopt uiteen van stoere boomstamtafels tot retro eikenhouten tafels. 

What’s cooking?

Zo, kan jouw keuken bijna niet ecologischer? Mooi. Dan geven we je hierbij een heerlijk vegan recept om die groene keuken van je mee in te wijden.

Fettuccini met avocado saus

Voor ongeveer vier personen

Ingrediënten:

  • 1 pak fettuccine pasta
  • 5 eetrijpe (biologische) avocado’s
  • 5 volle (biologische) tomaten
  • Circa 150 gram vegan pesto
  • Vegan geraspte kaas (bijvoorbeeld van Violife)
  • 80 gram pijnboompitten
  • Snufje zout

Breng een pan met water aan de kook en kook de fettuccine volgens de verpakking. Schil ondertussen de avocado’s en was de tomaten schoon. Snijd beide producten in grote stukken en stop ze, samen met de pesto, in een blender of foodprocessor. Mix alles goed samen tot er een zachte en romige saus ontstaan. Verwarm in een grote pan de saus tot deze goed warm is. Wees voorzichtig dat de saus niet aanbrandt. Vind je de saus te dik? Leng hem dan iets aan met water. Breng de saus op smaak met een snufje zout. Giet de fettuccine af en spatel deze door de saus heen. Rooster in een kleiner pannetje ondertussen de pijnboompitten tot ze mooi en zachtbruin van kleur zijn. Schep de fettuccine met de avocado saus op een bord en garneer deze met de vegan geraspte kaas en de pijnboom pitten. Et voilà! Smullen maar!

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp