Creëer een duurzaam interieur met deze materialen

Duurzaamheid

Duurzaamheid terug laten komen in jouw interieur is steeds makkelijker anno 2022. Steeds meer woonaccessoires en meubelen worden gemaakt door oude materialen te recyclen of door bepaalde producten te upcyclen. Kijk maar eens bij onze wooninspiratie wat onze specialisten jou allemaal aan kunnen bieden. Door bewuste(re) keuzes te maken als het gaat om jouw woning en interieur, kun je jouw steentje bijdragen aan het verduurzamen van de aarde. Maar misschien zie je inmiddels door alle bomen het bos niet meer. Niet getreurd! In deze blog geven wij jou wat tips als het gaat om de beste, duurzame  materialen voor in huis. 

Eerlijke materialen

Een duurzaam interieur kun je creëren door gebruik te maken van eerlijke materialen. Wat verstaan wij onder eerlijke materialen? Een eerlijk interieur bestaat uit natuurlijke of gerecyclede materialen en stoffen zoals bijvoorbeeld hout, vilt, riet, bamboe, katoen, rotan, wol, jute, hennep of gerecycled plastic of glas. Het FSC-keurmerk bepaalt of de materialen en stoffen volgens de strengste eisen van verse gillende natuurorganisaties en overheden zijn geproduceerd. Hierbij wordt gelet op het milieu, de bossen, de arbeiders en de lokale bevolking. 

Daarnaast betekent een duurzaam interieur vaak ook items zoals meubels voor een langere tijd mee gaan, niet (snel) slijten en de artikelen (relatief) milieuvriendelijk geproduceerd kunnen worden. Laten we eens kijken naar wat voorbeelden.

duurzaam dressoir

Bamboe en rotan

Naast stijlvol zijn de materialen bamboe en rotan ook van toegevoegde waarden voor de toekomst van onze aarde. Riet en bamboe groeien erg snel – wel tot een meter per dag! – en kunnen namelijk makkelijk gekapt worden zonder negatieve gevolgen voor het milieu. Dit komt omdat bamboe gemaaid wordt, in plaats van gekapt. De wortel blijft intact en na het ‘maaien’ produceert de wortel direct een nieuwe scheut. Daarnaast is het erg veelzijdig. Wist je dat bamboe zowel gebruikt kan worden als tuinplant, voor de houtbouw, als speelgoed, voor meubelen of als stof voor bijvoorbeeld je sokken? Het is een ideale plant. 

Hout en staal

Houd je het graag bij wat meer toegankelijke materialen? Dan zijn er ook genoeg duurzame opties. Kijk bij je zoektocht naar houten accessoires of meubels naar hardhout met een keurmerk zoals FSC of PEFC. Hardhouten meubelen en vloeren zijn vooral duurzaam omdat ze heel slijtvast zijn en in principe een leven lang mee kunnen. Ben je de look van je hardhouten kast of vloer zat? Dan kun je hem opschuren en in een andere kleur lak zetten. 

Er zijn tegenwoordig ook hele mooie producten te verkrijgen van afval hout wat omgetoverd is in bijvoorbeeld prachtige dressoirs. 

Voor een stoerder tintje binnenshuis is staal een goede keuze. Dit materiaal slijt nauwelijks. Bij het produceren van staal is er nauwelijks restafval. Daarnaast gaat staal levenslang mee en is het goed te recyclen. Het enige nadeel is dat het recyclen van staal veel energie kost. Wanneer je dus iets van staal wilt kopen, zorg dat dat het vooral om producten gaat die je een tijdlang gaat gebruiken, zoals bijvoorbeeld bij een stalen binnendeur. 

Composiet

Composiet (een combinatie van grondstoffen waaronder hars) is ook een duurzaam en ecologisch materiaal, omdat je het kunt recyclen. Daarnaast is het ijzersterk en zal het niet snel beschadigen. Composiet wordt daarom vaak gekozen voor het aanrechtblad. Inmiddels wordt composiet toegepast in (vlonder) planken, vloeren, bruggen, vogelhuisjes en andere producten omdat kinderziektes zoals kromtrekken helemaal verholpen zijn. Buiten dat composiet lang meegaat, is het ook nog eens onderhoudsvrij. Wat wil je nog meer?

Dat waren enkele materialen die je woning kunnen verduurzamen. Wil je nog een stapje verder? Lees dan bijvoorbeeld over je jouw woning vanaf oplevering kunt verduurzamen of hoe je kunt overstappen naar Zero Waste.

Heb jij nog tips als het gaat om duurzaam materiaal? Deel je mening met ons op social media of deel een foto op Instagram met de hashtag #letscrindel.

Menu