Duurzaam opvoeden

Duurzaamheid

Duurzaam opvoeden wordt een steeds grotere noodzaak. Onze wegwerpsamenleving is tenslotte erg aan verandering toe. Bosbranden, droogtes, hoosbuien en zelfs hevige overstromingen hebben de laatste paar weken het nieuws gedomineerd en met een confronterend klimaatrapport op tafel, wordt het tijd dat we ook de volgende generatie anders gaan laten nadenken over zaken.

Nu zijn wij bij CRINDEL absoluut geen opvoedkundigen, maar wellicht kunnen we een voorzet doen voor alternatieven als het gaat om het verduurzamen van het leven van jou en je kids. Met het aanbod van onze specialisten wordt milieuvriendelijker leven namelijk niet alleen gemakkelijker, maar ook nog eens leuk en educatief. 

Praat erover

Milieuvriendelijkheid is een lastig en gecompliceerd onderwerp, maar praten helpt! Vertel je kind(eren) over hoe de wereld in elkaar zit en wat klimaatverandering inhoudt. Weet je niet waar je moet beginnen? Op YouTube vind je verschillende leuke video’s over hoe je concepten zoals duurzaamheid en upcycling kunt uitleggen aan (jonge) kinderen. De sleutel is daarbij dat er uitgelegd wordt dat we allemaal een verantwoordelijkheid hebben als het gaat om het zorgen voor onze Aarde. Hoe zouden jullie dat kunnen aanpakken? En welke originele ideeën heeft je kind?

Love the world

We weten het, het klinkt misschien ontzettend gezapig, maar scroll nu niet meteen door. Het idee achter deze boodschap is dat het belangrijk is dat je je kindje leert houden van de wereld. Neem hem/haar/ze mee op pad het bos/strand/polder in, weg van de spelcomputers en VR en ontdek samen al het moois wat onze natuur te bieden heeft. Zo leert jouw kindje al van jongs af aan te houden en zorgen van de aarde en alles wat er leeft. Denk bijvoorbeeld eens aan een tripje naar een valkenier, de komende maand vroeg opstaan om te luisteren naar de burlende herten op de Veluwe, of ga zoeken naar haaientanden bij Zandmotor en kijk wat er allemaal nog meer aanspoelt. 

Begin klein

Je Co2 uitstoot met 80% verminderen is bijna onmogelijk. Begin daarom met de bekende kleine stapjes zoals recyclen, hergebruiken of weggeven. In je woning kun je bijvoorbeeld beginnen met het installeren van een energiezuinig warmtebron, zoals de bioketel van Bijvoet Energie en leg je spruit meteen uit wat er zo bijzonder is aan deze manier van verwarmen. Samen met je kindje kun ook kijken naar wat jullie nog meer kunnen doen. Wat dacht je van samen een lekker vegetarisch gerecht maken, bedenken hoe je restjes eten mee kunt nemen naar school en hoe je de schoollunch plastic vrij kunt houden.

Duurzame cadeautjes

In een wereld die bol staat van de plastic barbies en LOL poppetjes, of van de plastic dino’s, raceauto’s en beyblades, het verduurzamen van cadeaus een lastige. Toch zijn er zeker voor jonge kinderen hele leuke opties zoals de gerecyclede wipwap van Re-Tire of deze met bamboe gemaakte speelgoedgarage van WoodLane. Is je kind al wat ouder? Wat dacht je dan van belevenis-cadeaus – bijvoorbeeld samen naar een pretpark of dierentuin? Of zoek samen een leuk opknapproject op marktplaats, zoals een oude kart, skelter, vintage poppenwagen of lappen stof waar jullie zelf mee aan de slag kunnen voor het maken van knuffels of kussens. Tenslotte is tijd met mama en papa het allergrootste cadeau wat je kunt geven. 

Groot project 

Wil je dit nieuwe, duurzame leven groots aanpakken? Dan zou je kunnen kijken naar het compleet verduurzamen van de kinder- of tienerkamer. Neem je kleine spruit of puber mee in dit project en ga samen opzoek naar een milieuvriendelijk kleurtje voor op de muren, van bijvoorbeeld Verfgroen. Kijk samen naar oude bureaus die jullie kunnen opschuren en opnieuw in de lak kunnen zetten, kun je gelijk een oude kruk herstofferen zoals jullie dat willen. 

Alle mini-beetjes helpen

Zoals je weet zit een grote verandering in de kleine dingen. Kijk samen met je kind naar wat jullie allemaal kunnen doen om je ecologische fotoprint te reduceren. Wat dacht je van:

  • Wat vaker de fiets pakken in de plaats van de auto. Ja, ook als het regent.  
  • Minder vaak met het vliegtuig op vakantie gaan
  • Tweedehands (kinder)kleding kopen. 
  • Organiseer met je tiener een kledingswap met vrienden
  • Kweek je eigen groente in een moestuintje 

Het verduurzamen van je leven kan soms een enorme opgave lijken, maar samen komen we er wel. Het zijn tenslotte de kleine stapjes die we maken, die steeds normaler worden en uiteindelijk leiden tot een grotere verandering. Wil je meer blogs lezen over het verduurzamen van je woning? Kijk dan eens bij onze tips voor meer ideeën. 

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp