Duurzame woontips voor in de winter

Duurzaamheid

Het is vrij uniek weer in Nederland. De grond is bedekt met een laag sneeuw en de temperatuur kan deze week ’s nachts dalen tot -16ºC (Brrrr). Om het binnen toch een beetje behaaglijk te krijgen, zetten wij voor jou zes makkelijke en duurzame tips op een rij die je kunnen helpen om de kou buiten te laten en het binnen heerlijk knus en warm te krijgen.

Tip 1: Ga bakken!

Als er een tijd in het jaar is om de oven te gebruiken, dan is het nu wel. Maak heerlijke taarten, cupcakes en ovenschotels en zet de ovendeur open om af te koelen. Op die die anders in de over zou blijven, stroomt nu je huis in en dat scheelt weer een paar graden. Daarnaast, wie krijgt nou geen warme gevoelens van de geur van verse appeltaart? 

Tip 2: Seizoensgroenten

Als je dan toch een overschotel gaat maken, kies dan bewust voor seizoensgroenten die lokaal geteeld worden, zoals biet, boerenkool, champignons, knolselderij, paksoi, pompoen, prei, rode kool, spruiten en wortel. Wanneer we zoveel mogelijk voor lokale seizoensgroenten te kiezen, brengen we als maatschappij de boodschap over dat we duurzaamheid belangrijk vinden. Daarnaast zitten seizoensgroenten vol vitamines en geeft het een leuke dimensie aan ons dieet. 

Tip 3: Cosy Living

Kom je net van buiten en sta je te bibberen in je snowboots? Dan is het verleidelijk om de thermostaat een graadje hoger te zetten. Een beter idee is om die warme, oversized wollen trui uit de kast te trekken en weg te kruipen onder een heerlijk plaid, zoals deze speelse throw van Agatha Amsterdam. Steek wat waxinelichtjes aan en kruip lekker tegen elkaar aan, dan kan de thermostaat ook een graadje lager.

Tip 4: Gordijnen

Heb je raambekleding voor de ramen? Laat ze tijdens de koude dagen dan lekker dicht. Gordijnen, jaloezieën of vouwgordijnen helpen om de koudeval die vanaf de ramen komt te beperken. Door ze dicht te laten beperk je dus de koude luchtstroom die van buiten komt wat betekent dat je CV minder hard hoeft te werken. Daarnaast draagt het bij aan het gevoel van knusheid wanneer het binnen wat donkerder is. Gezellig toch. Heb je nog geen mooie raambekleding? Laat je dan adviseren door Goblain woonatelier voor de beste keuze. 

Tip 5: Één kamer politiek

Om energie te besparen en de kosten te drukken, is het een goed idee om te verwarmen per ruimte. Gebruik je overdag eigenlijk alleen je thuiskantoor? Verwarm het dan vooral daar en laat de temperatuur in de slaapkamers en woonkamer wat lager. Op die manier hoef je niet zoveel te ‘stoken’ in vergelijking met wanneer je je hele woning verwarmt en dat scheelt uiteindelijk op je energie- of gasrekening. Wanneer je om vijf uur stopt met werken, kun je rond vier uur de thermostaat weer wat hoger zetten zodat het behaaglijk is in de rest van het huis wanneer je klaar bent met werken.

Tip 6: Ventileer kort

In plaats van de ramen op kierstand te zetten, is het beter om één raam per ruimte gedurende tien a vijftien minuten op te zetten en dan alles weer dicht te doen. Met een kwartier luchten per dag, ventileer je voldoende. Door de ramen daarna weer helemaal dicht te doen, kan er ook geen warmte ontsnappen of kou naar binnen komen en voorkom je dat je meer energie nodig hebt om je woning te verwarmen. 

Dat waren onze gemakkelijke, duurzame woontips. Wil je meer leuke blogs lezen boordevol leuke DIY’s, woontips of trends? Kijk dan bij onze tips voor meer heerlijk leesmateriaal. 

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp