Een beetje koelte in huis; 7 tips om jouw woning weer aangenaam te maken

Duurzaamheid

Ons kleine kikkerlandje kent steeds warmere zomers. Dat het kwik kan oplopen tot een broeierige 35 graden, is allang geen unicum meer. Toch blijven die hete zomerdagen uitdagingen met zich meebrengen. Hoe hou je het nog aangenaam binnen? Wat kun je doen om te voorkomen dat je slaapkamer een kookpan wordt? Wij zetten voor jou 7 tips op een rij die je gaan helpen om het hoofd koel te houden.

Tip 1: Voorkomen is beter dan genezen

Onze goed geïsoleerde woningen zijn uitstekend in staat om de warmte binnen te houden. Dat geldt helaas ook wanneer deze warmte niet zo gewenst is. Daarom is het beter om te voorkomen dat de muren van je woning in de blakende zon staan en zo opwarmen. Zonwering helpt natuurlijk prima, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan een grote boom in de tuin of een rij met leilindes voor het raam. 

Tip 2: Sluit ramen en deuren

Nou ja, de hele dag is nu ook weer niet wenselijk. Als je dan toch niet kan slapen van de warmte, dan kun je beter ’s-avonds laat ’s en -ochtendsvroeg nog even lekker alles open zetten. Dat is ook nog eens goed voor de ventilatie in huis. Voor de rest van de dag geldt dat je alles beter potdicht kunt houden. Doe daarbij ook lekker de (rol)gordijnen dicht of de rolluiken als je ze hebt.

Tip 3: Creëer je eigen airco

Een mooie airconditioning is niet voor iedereen mogelijk of haalbaar. Dus waarom dan niet roeien met de riemen die je hebt? Vul een aantal flessen voor ongeveer driekwart met water en leg ze een paar uurtjes in de vriezer. Zet vervolgens een ventilator in de kamer en plaats de flessen ervoor. Hierdoor wordt de lucht die door de ventilator blaast direct afgekoeld. Nog even een kleine Crindel-tip: de flessen zullen gaan condenseren wanneer ze ontdooien, dus zorg voor een lekbakje of handdoek eronder zodat het condens water wordt opgevangen. 

Tip 4: Help de koele lucht een beetje

Wanneer het dan eindelijk afkoelt buiten, wil je natuurlijk alles doen om die koele lucht naar binnen te halen. Dat kan! Plaats een ventilator met de achterkant naar een open raam of deur. Hierdoor zuigt de ventilator aan de achterkant de koele lucht naar binnen en blaast hij deze aan de voorkant er weer uit, zo je kamer in!

Tip 5: Go off the grid

Grote apparaten verbruiken veel energie en geven daarom vaak ook veel warmte af. Denk aan de televisie, de stofzuiger of de droger. Al deze apparaten dragen niet bij aan een koele sfeer in huis. Zet ze daarom lekker uit. De was kan buiten hangen en is waarschijnlijk ook in een mum van tijd droog. In plaats van de tv kun je achter een goed boek kruipen en laten we eerlijk zijn, wie gaat er nou stofzuigen met 35 graden?

Tip 6: Wees niet zo’n zwartkijker

Dat mooie terras wat je aan hebt laten leggen ziet er natuurlijk fantastisch uit. Maar die zwarte tegels die er in de winter nog zo mooi bij lagen, zijn na een paar uur in de volle zon een prima alternatief voor de barbecue. Steen houdt sowieso veel warmte vast, helemaal wanneer het zwart gekleurd is. Hou hier rekening mee wanneer je jouw terras laat aanleggen of herstraten. Wil je niet wijken van je antraciet-look in de achtertuin? Dat hoeft ook niet. Wanneer je voldoende groen aanbrengt of schaduwplekken creëert, voorkom je ook dat je terras een gloeiende plaat wordt. 

Tip 7: Heb je het nog steeds warm?

Dan wordt het tijd voor grover geschut. Een flinke ventilator of airconditioning is bij niet te harde temperaturen echt je redder in nood. Met de nieuwe airconditioning systemen en krachtige ventilatoren van tegenwoordig ben je minder tijd en geldt kwijt voor een hoger rendement. Kijk bijvoorbeeld eens bij onze specialisten voor wat tips. Zij kun je alles vertellen over over klimaatbeheersing in huis. 

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp