Een duurzame inrichting in 5 stappen

Duurzaamheid

We kunnen er niet langer omheen: het milieu heeft onze hulp nodig. Jarenlang hebben we met z’n allen bewust en onbewust meegewerkt aan de afbreuk van het milieu. Nu is het tijd om de schade te beperken en het tij te keren. Het milieu helpen kan al op hele eenvoudige manieren. 

Zo kun je het milieu sparen door bewuste keuzes te maken in je inrichting. Werk met duurzame materialen, hergebruik zo veel mogelijk en beperk je energieverbruik. Door deze vijf stappen te volgen, creëer jij een duurzame inrichting. 

1. Vervang al je lampen met LED-verlichting

De eerste stap in het creëren van een duurzame inrichting is als volgt: vervang alle halogeenlampen in huis voor LED-lampen. Er is de afgelopen jaren al veel te doen geweest rondom LED-verlichting, en met goede reden. Deze technologie heeft namelijk enorm veel voordelen. Ten eerste gaan LED-lampen tot wel acht keer langer mee dan een halogeenlamp en zijn ze tot wel tien keer zuiniger. De duurdere prijs van LED-lampen schetst dus een vertekend beeld: op de lange termijn is LED veel goedkoper.

Ten tweede biedt LED-verlichting veel meer (decoratieve) mogelijkheden dan een halogeenlamp. LED-lampen zijn in eindeloos veel soorten en varianten te krijgen: van felle, koude, witte lampen, tot warme en zachte lampen. LED-verlichting biedt zelfs de mogelijkheid om van helderheid en kleur te veranderen. De mogelijkheden zijn dus eindeloos! 

2. Raamdecoratie van gerecyclede materialen

Een andere manier om het milieu een handje te helpen, is door gebruik te maken van gerecyclede materialen. Er zijn veel meubels te koop die gemaakt worden van gebruikte materialen, zoals steigerhout. Zo kan zelfs raamdecoratie gemaakt worden van gerecyclede materialen. Check bijvoorbeeld de rolgordijnen gemaakt van hergebruikte petflessen van Ilumio.

Oude petflessen worden dun versnipperd en gesmolten, om er zo nieuw, bruikbaar materiaal van te maken. Daar worden dan rolgordijnen van gemaakt. Het mooiste is nog dat het verschil met normale rolgordijnen niet te zien is. Je hebt zo dus mooie en duurzame rolgordijnen voor de ramen.

3. Tweedehands decoratie 

Een van de redenen dat de uitstoot wereldwijd is toegenomen, is de opkomst van massaconsumptie. Waar mensen vroeger bijzonder zuinig waren op hun spullen en deze repareerden wanneer ze kapot waren, kopen we nu vaak gewoon iets nieuws. De komst van internetwinkelen heeft dit effect alleen maar vergroot. Willen we het milieu redden, dan zullen we moeten stoppen met continu nieuwe dingen kopen.

Gelukkig kun je prachtige dingen vinden in tweedehandszaken en op Marktplaats, zeker wanneer het om interieurdecoratie gaat. Je hoeft niet ver te zoeken voor vintage posters, kunst of vloerkleedjes. Zo richt je je huis op een duurzame, goedkope en bovendien stijlvolle manier in. En ben je klaar met je oude decoratie? Gooi het dan niet weg, maar probeer het te verkopen of doneren. Ook zo help je het milieu.   

4. Meubels van hoge kwaliteit 

Tweedehands items kopen is niet de enige manier om je huis duurzaam in te richten. Je kunt het milieu ook een handje kunt helpen door meubels van hoge kwaliteit te kopen. Dit is een andere manier waarop je massaconsumptie tegen kunt gaan. In plaats van meubels van lage kwaliteit te kopen omdat ze goedkoop zijn, kun je beter investeren in meubels van hoge kwaliteit die veel langer mee gaan. 

Dit betekent uiteraard niet dat je alleen maar dure meubels en decoratie moet kopen, er zijn genoeg goedkope items te vinden die jaren zullen meegaan. Het betekent echter wel dat je goed moet nadenken wanneer je nieuwe items aanschaft. Zoek bijvoorbeeld naar items die op een milieuvriendelijke manier zijn geproduceerd, of van hoogwaardige materialen gemaakt zijn. Daar heb je nog jarenlang plezier van. 

5. Verwarm niet, isoleer! 

Onze laatste tip springt het minst in het oog, maar heeft het grootste effect. Door je huis goed te isoleren, bespaar je enorm veel energie. Hiermee help je niet alleen het milieu, je ziet het ook nog eens terug in je energierekening. Je huis isoleren kan op allerlei manieren. Voorzie je ramen bijvoorbeeld van dubbel glas, bedek de deurkieren met een tochtstopper of vul decoreer je ramen met plisségordijnen

Deze gordijnen vouwen zich uit in een honingraatstructuur waardoor er een isolerende laag van stilstaande lucht ontstaat. Een goed geïsoleerd huis blijft koel in de zomer en warm in de winter. Het is het dus meer dan waard om te investeren in goede isolatie. 

Duurzame raamdecoratie

Met een duurzame inrichting draag je je steentje bij aan een beter milieu. En zoals je hebt kunnen zien, kan het ook een prachtig interieur opleveren. Draag zelf je steentje bij door bijvoorbeeld raamdecoratie van petflessen aan te schaffen, of kies voor een van de andere mogelijkheden.

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp