Een kruidentuin in huis

Duurzaamheid

Het ziet er niet alleen gezellig uit, het kan je ook nog eens geld besparen en het is leuk om te doen; je eigen indoor kruidentuin. Lijkt het jou leuk om het groen bij jou in huis een extra dimensie te geven? Lees dan even verder voor de leukste tips and tricks voor een goede start van jouw kruidentuin.

Zaad of zaailingen

Het eerste wat je jezelf af kunt vragen is of je wilt beginnen met het laten ontkiemen van zaad of dat je liever start met ‘kant en klare’ zaailingen. Het starten met zaad is, zeker voor kinderen, leuk omdat de ontwikkelingen erg snel gaan. Maar door een verkeerde vochthuishouding, zuurgraad, temperatuur of verkeerde lichtomstandigheden kan er ook snel iets fout gaan. Wanneer je kiest voor zaailingen (kleine plantjes) let er dan op dat ze er goed gezond uitzien en vrij zijn van bladluis.  Zaailingen kun je direct planten en met voldoende liefde en aandacht zullen ze uitgroeien tot planten waarvan je kunt oogsten.

Geboorte van een indoor tuin

Wanneer de planten in de volle grond staan en ze lekker beginnen te groeien, is het de tijd om even achterover te leunen en te genieten. Hou de planten wel in de gaten en zorg ervoor dat ze een plek hebben waar het niet tocht en ook niet te warm is. De planten moeten voldoende daglicht hebben zonder weg te branden onder de zon. Ook hebben ze water nodig maar wees voorzichtig zodat de wortels niet kunnen gaan rotten. Regelmatig snoeien maakt ruimte voor nieuw blad waardoor de planten steeds weer kunnen blijven groeien.

Crindel’s Favorieten Kruiden

De mogelijkheden aan kruiden die je kunt kweken zijn legio. Toch zijn er een aantal kruiden die in geen enkele tuin mogen ontbreken en ontzettend gebruiksvriendelijk zijn.

Bieslook: Als er één makkelijke plant bestaat om mee te beginnen, dan is het wel bieslook. Bieslook groeit en groeit, zelfs wanneer er even iets minder aandacht voor is. Ze zijn geschikt voor kleine ruimtes maar ze hebben wel voldoende water en zonlicht nodig.

Munt: Heerlijk voor in de thee en een mooie aanvuller voor een relax momentje. Hoewel je het niet zou denken, is munt een echte wildgroeier. Ook al knip je hem vaak, hij zal blijven groeien wat het een uitstekende beginners plant maakt. Zorg wel dat munt apart staat en verpot hem als hij te groot wordt.

Basilicum: basilicum is heerlijk voor in pasta’s en sauzen. Deze geurige plant is al jarenlang favoriet bij de Italianen. Geef deze mediterraanse plant wat extra zonlicht en gebruik zijn bladeren om heerlijke pesto van te maken.

Peterselie: deze plant houdt juist weer niet zo van zon maar het is een fijne aanvulling voor je kruidentuin want ook van deze topper kun je blijven oogsten. Peterselie doet het goed in soepen en sauzen en zolang het hart van de plant in tact blijft, gaat hij jaren mee. 

De Design Moestuin

Natuurlijk kun je keurige potjes kopen waarin je jouw planten zet, maar anders is veel leuker! Overweeg bijvoorbeeld eens (hangende) manden, grote glazen potten of oude blikken. Je kunt ook speciale rekken en zakken kopen voor een zogenaamde verticale kruiden tuin. Heel handig voor aan de muur en het neemt minder ruimte in beslag. Daarnaast staat het ook nog eens ontzettend leuk en creatief. Wie echt de ruimte heeft, kan uit de voeten met een mooie verzameling van originele bloempotten of een kruidentuin op sta hoogte. Wat je ook besluit, laat het vooral bij je passen. Niet alleen bij je interieur, maar ook bij je interesses, behoeftes en de tijd die je kunt investeren. 

Happy Gardening! 

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp