Energie besparen met de verwarming doe je zo

Duurzaamheid

De energieprijzen zijn inmiddels sky high en wellicht ben jij, net als de meeste landgenoten, op zoek naar slimme tips om de kosten wat te drukken. Ongetwijfeld dat  je vast al wat simpele tips toepast om energie te besparen, maar misschien kun je daarin nog net een stapje verder gaan. Wanneer je namelijk slimmer verwarmt, verbruik je ook minder energie. Dit is niet alleen beter voor het klimaat, maar ook voor jouw bankrekening. 

In deze blog geven we je 6 tips om slim om te gaan met het energie verbruik in huis! 

Tip 1: De beste tip die we je mee kunnen geven is het lager zetten van je thermostaat. Wanneer je niet thuis bent, is het natuurlijk niet nodig het huis te verwarmen. Daarnaast kun je ook ’s nachts je thermostaat makkelijk een paar graden lager zetten. Dit wist je ongetwijfeld al, maar het lager zetten van de thermostaat biedt ook mooie kansen. Nu heb je namelijk een goede reden om extra wollige berensokken te kopen, samen met die heerlijke oversized, fleece trui en extra plaids voor op de bank. Kaarsjes aan… Wie zegt dat energie besparen niet gezellig kan zijn? 

Tip 2. Met een kruik of elektrische deken kun je snel en makkelijk je bed opwarmen. Heerlijk voor die eerste paar minuten wanneer je met je kouwe lijf een koud bed in moet. Eenmaal opgewarmd, is een verwarming ’s nachts aanlaten helemaal overbodig. 

Tip 3. Er bestaan, zoals je wellicht al weet, verschillende soorten thermostaten. Met een klokthermostaat kun je gemakkelijk instellen op welk moment de verwarming in bijvoorbeeld de woonruimte aan- en uitgaat. Je hoeft door de automatische instellingen bij een klokthermostaat dus nergens meer aan te denken. Zo vergeet je nooit meer om de verwarming uit te zetten wanneer je de deur uitgaat of naar bed gaat en gaat de verwarming aan vlak voordat jij je bed uitkomt.

Met een slimme thermostaat kun je nog meer besparen op stookkosten. Deze slimme techniek zet namelijk automatisch de verwarming voor je laag wanneer het een tijdje geen beweging opmerkt. Dus ben je het huis uit en vergeten de verwarming aan te passen, no probleem, een slimme thermostaat lost het voor je op. 

Tip 4. Wij Nederlanders zijn een ster in lang douchen. Gemiddeld douchen wij zo’n vijf keer per week en voor zo’n negen minuten lang. Wanneer ieder gezinslid dit verkort tot ongeveer vijf minuten, kun je al zo’n €200,- per jaar besparen. Wil je echt besparen? Pak dan wat vaker een washandje met sop of was je haar apart wanneer je lijf nog schoon genoeg is. Klaar met douchen? In plaats van te vertrouwen op de verwarming, kun je jezelf direct na het douchen ook helemaal inwikkelen met zachte, warme badstof. 

Tip 5. Nóg zo’n slimme tip over het douchen. Haal een waterbesparende douchekop in huis! Met zo’n slimme douchekop bespaar je zo’n 20% aan water en energie bij een normale douchekop en tot wel 50% bij een regendouche. 

Tip 6. Je weet nu hoe je zuinig kunt stoken, maar wanneer je investeert in een goede isolatie van je huis kun je nog veel meer besparen. Warmte kan makkelijk weglekken via ramen en deuren, dan wordt het er binnen niet warmer van en zal je vast denken dat je de verwarming een paar graden hoger moet zetten. Zorg ervoor dat je goede tochtstrippen plaatst en gebruik maakt van radiatorfolie voor achter de verwarming, hierdoor gaat de warmte het huis in in plaats van uit. Isolatie is dus zeker een voorwaarde voor zuinig verwarmen van je woning. Meer over isolatie lees je in onze andere blog over milieuvriendelijk isoleren en wil je nog meer besparende tips lezen, klik dan door naar onze blog over duurzame woontips. 

We hopen dat je met deze simpele tips enorm geholpen bent en je vanaf nu een stuk zuiniger door het leven kunt gaan! 

In onze volgende blog bespreken we de woontrends van komend jaar. Hopelijk tot snel! 

 

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp