Geld lenen voor het energiezuiniger maken van je nieuwe huis – hoe werkt dit precies?

Duurzaamheid
Energiezuiniger crindel

Na lange onderhandelingen is het je dan toch gelukt: jij hebt eindelijk dat ene authentieke huis gevonden waar je altijd over had gedroomd. Het dak, de voorgevel, zelfs het trappenhuis: het is allemaal zo ouderwets en karakteristiek. Toch zul je waarschijnlijk even moeten slikken als blijkt dat jouw woning uit de 17e eeuw over een energielabel G beschikt. Dáár had je nou net even geen rekening mee gehouden.

Wat dat in de praktijk betekent? Dat je je elke maand mag opmaken voor een torenhoge energierekening óf dat je zult moeten investeren in een energiezuiniger huis. Of dat wel de moeite waard is? En hoe dat überhaupt betaald moet worden? Lees snel verder.

De verschillende financieringsmogelijkheden:

We zullen je misschien wat angstig hebben gemaakt, maar er is in elk geval ook nog goed nieuws: een energiezuinig huis kan in veel gevallen al met relatief lage investeringen worden bewerkstelligd. Zo kan een kleine investering in zonne-energie je al een hoop toekomstige voordelen opleveren, net als het dichtmaken van naden en kieren. Maar dat is niet alles: als je jouw hypotheekverstrekker kunt laten zien dat deze werkzaamheden worden verricht om energie te besparen, dan kun je ook nog eens meer geld lenen. Daarnaast zijn er ook andere leningen mogelijk. Op elk van deze opties zullen we kort in gaan.

Meefinancieren in de hypotheek

Voor 2018 geldt dat de maximale hypotheek op 100% van de woningwaarde ligt. Toch geldt voor energiebesparende investeringen dat de hypotheekverstrekker je zelfs 106% van de (nieuwe) woningwaarde mag lenen. Dus stel je nu voor er bovenop de woningwaarde van €240.000 nog eens €8000 aan energiebesparende werkzaamheden komt, betekent dat dan ook dat de uiteindelijke woningwaarde op €248.000 komt? Niet helemaal. €8000 aan verbouwen betekent niet automatisch dat de waarde ook met €8000 stijgt. Er zal een taxatie plaatsvinden. Moraal van het verhaal is echter wel dat er kansen liggen wat betreft de hypotheek. Wel moet jouw financiële situatie ook genoeg ruimte bieden om deze extra kosten te kunnen opvangen en zal niet elke hypotheekverstrekker even snel akkoord gaan.

Subsidies

Dat wil echter niet zeggen dat je dan met je rug tegen de muur staat, mocht het allemaal even tegenvallen. Er zijn namelijk ook nog allerlei subsidies. De opties:

  • Nationale Hypotheek Garantie (NHG): bij het afsluiten van een hypotheek met de NHG kunnen ook energiebesparende werkzaamheden worden meegefinancierd.
  • Energiebespaarlening: via de Energiebespaarlening kan tot een maximum van €25.000 worden geleend voor maar liefst 17 energiebesparende maatregelen. Daaronder vallen bijvoorbeeld de isolatie en een HR ketel.
  • Regionale Duurzaamheidslening: hiermee kan tot maximaal €25.000 worden geleend van de gemeente, als wordt deelgenomen aan deze regeling althans.

Meer weten?

Al met al heb je dus een aantal mogelijkheden om je huis energiezuiniger te maken. En op zich is dat ook wel logisch, uiteindelijk wordt iedereen beter van een energiezuinig huis. Wil jij meer weten over de mogelijkheden voor jouw huis? Neem dan contact op met onze experts.

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp