Gezond en duurzaam wonen in een appartement

Duurzaamheid

Lang niet iedereen heeft de tijd, financiën of gewoon de zin in een woning met een tuin. Om die redenen kiezen veel mensen voor een appartement, hetzij door middel van koop of door te huren. En hoewel dat voordelen met zich meebrengt – je hebt minder onderhoud aan de woning en geen tuin om te verzorgen – zijn er ook nadelen. Een groot nadeel is dat je weinig tot geen controle hebt over de duurzaamheid of de gezondheid van je appartement. Zo kun je niet zelf besluiten zonnepanelen op het dak te gooien of om te kiezen voor een gezonder systeem voor de luchtcirculatie. Je bent veelal afhankelijk van de vereniging van eigenaren waarbij het kiezen voor duurzame opknapmogelijkheden een stroef en omvangrijk proces kan zijn. Toch kun je zelf wel een en ander doen om ook in appartement duurzamer te wonen en daarbij een oogje te houden op je eigen gezondheid. Laten we kijken naar enkele voorbeelden.

Licht en Lampen

Ja, we blijven er op hameren. Als je nog niet over bent naar LED’s dan wordt het nu echt wel tijd. Er zijn weinig apparaten in huis die zoveel energie vreten als oude halogeen lampen. Kleine tip: LED’s zijn niet goedkoop. Bewaar dus je oude halogeenlampen. Mocht je gaan verhuizen, dan kun je de LED’s makkelijk met je meenemen. Dat scheelt weer in de portemonnee.

Maar daar houdt het niet op. Naast het kiezen voor milieuvriendelijke lichtbronnen, kun je ook kiezen voor een duurzame variant van de lamp zelf. More Circular heeft deze handgemaakte ‘Archy’ lampen (zie de hoofdfoto). Ze zijn gemaakt van opgewaardeerde gips resten uit de bouw zodat er niets verloren gaat. Het materiaal is sterker dan normaal gips en het matte, witte materiaal heeft meteen iets rustgevends.

Zorgen voor je luchtkwaliteit

De meeste appartementen bevinden zich in stedelijke gebieden. Dat betekent direct dat de algemene luchtkwaliteit minder is in vergelijking met een landelijk gebied. Toch wil je zorgen voor goede ventilatie. Ramen opzetten zodat de lucht doorstroomt is in de zomer misschien een optie, maar in de winter zeker niet. Je verliest daardoor snel warmte en het gevolg is dat je extra stookkosten hebt om je appartement weer op te warmen. Een goede luchtverfrisser – niet degenen die parfum verspreiden maar degenen die de lucht zuiveren – kan je een eind op weg helpen.

Je kunt natuurlijk voor extra groene luchtzuiveraars kiezen. Bloemen en planten hebben de mogelijkheid om stikstof om te zetten in zuurstof en zo de lucht te reinigen. Daarnaast staan ze ook nog eens mooi. Wil jij de wereld een stukje groener maken met mooie bloemen, kijk dan eens naar de projecten van The Flower Family. Zij kweken hun bloemen op een duurzame manier en geven ook een kans aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Douchen met minder water

Nog zo’n optie die eigenlijk heel voor de hand liggende is, maar waar toch niet iedereen gebruik van maakt. Minder waterverbruik betekent ook minder energie om het water op te warmen. Door een waterbesparende douchekop aan te schaffen, heb je dus twee vliegen in één klap. Je bespaart zowel op je waterrekening, als op je energierekening. Win-win!

Isoleer alles!

Hoewel je niet zelf de spouwmuren van je oude appartement kunt gaan opvullen of het dak kan gaan isoleren, zijn er zeker opties die helpen om de kou buiten te houden en de warmte binnen. Denk bijvoorbeeld aan HR++ glas of tochtstrips en tochtstoppers. Tochtstrips kun je plakken op plekken waar er lucht ‘lekt’ zoals bij de kieren van ramen en deuren. Tochtstoppers kun je aan de onderkant van de deur plaatsen zodat er minder lucht circuleert tussen koude en warme ruimtes in huis. En heb je ook gedacht aan gordijnen? Hoe zwaarder de stof, des te beter deze isoleert. Zware gordijnen in lichtere tinten houden de koudeval van ramen tegen en beschermen tegen felle zon waardoor het minder snel opwarmt in huis, hierdoor kun je tot 33% aan warmte uit je woning weren. Stoer Linnen/Goblain Woonatelier kan je alles vertellen over de stoffering in huis.

Compost baby!

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, breken Voedselresten NIET af op stortplaatsen! veel mensen gaan ervan uit dat hun voedselafval op een stortplaats zal composteren, maar dat is helaas niet het geval. Organische stoffen – hout, papier, voedsel – kunnen niet worden afgebroken op een stortplaats omdat ze zijn ontworpen voor opslag, niet voor ontbinding. ⁠Omdat zuurstof het organische materiaal in een afvalberg niet kan bereiken, zit het organisch materiaal vast in een proces waarbij methaan vrijkomt maar er weinig tot niets afgebroken wordt. Hierdoor is voedselafval verantwoordelijk voor 16% van alle methaan uitstoot. Reden genoeg om te composteren dus en ook op een flatje kan dat prima. Het levert ook nog eens de ideale voeding op voor je balkonplanten. Check Milieucentraal hoe jij zelf op je balkon kunt composteren.

Zelf verantwoording nemen voor recycling

Er zijn weinig appartementen waar je aparte afvalbakken vindt voor al je afval. Vaak gaat alles in één zak en hupsakee, de deur uit. Door zelf verantwoording te nemen voor je eigen recycling, draag een weer een steentje bij aan een beter milieu. Scheidt zelf je plastic, papier en glas en breng het zo nu en dan naar de milieustraat. Je organische materiaal kun je composteren en zo ga je van misschien twee zakken afval per week, naar een halve. Goed gedaan!

Nu ben je natuurlijk helemaal geïnspireerd geraakt en wil je meer en meer lezen. Begrijpelijk. En dat kan. Check onze woontips voor meer leuke blogs gevuld met duurzame tips, DIY’s of interieur- en tuininspiratie. Let’s CRINDEL.

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp