Groenten stekken op een duurzame manier

Duurzaamheid

Het moestuin seizoen is in volle gang. Ben je te laat geweest met zaaien of heb je er dit jaar gewoon niet zoveel zin in, niet getreurd. Met de groenten die je in de supermarkt hebt gehaald, kun je veel meer dan je denkt. Weggooien is zonde, want met een paar slimme trucs heb je zo nieuwe aardappelen, uien, knoflook of selderij gestekt.

In deze blog geven wat trucjes voor het stekken van lekkere groenten en hoe je dit zo duurzaam mogelijk kan doen.

Top 5 stek groenten

Bleekselderij

Bleekselderij koop je als een hele stronk in de supermarkt maar je gebruikt de hele stronk vrijwel nooit. Om de selderij te stekken, kun je de onderkant afsnijden. Zorg dat je zo af snijdt, dat je een soort roos met kleine blaadjes overhoudt (dus niet te lang, maar ook zeker niet te kort). Leg de onderkant in een bakje met lauw water en ververs deze regelmatig. Met een dag of zes/zeven zie je de gele blaadjes in de kern lekker groeien. Dan kun je het stukje wortel in een bakje met potgrond planten. Na ongeveer veertien dagen heb je al een flinke plant die je opnieuw kunt gebruiken.

Prei

Preien zijn vrij gemakkelijk te stekken. Prei is namelijk familie van de ui en deze groenten lenen zich er heel goed voor om opnieuw te laten groeien. Snijd de het witte gedeelte van de prei ruim af (maar niet helemaal). Zet de stengels rechtop in een glaasje water. Na een dag of tien is de onderkant van de prei alweer flink gegroeid. Pot hem dan over in een pot met aarde en binnen een paar weken heb je een hele nieuwe prei.

Uien
Net zoals de prei, leent de ui zich ook uitstekend om mee te stekken. Snijd de achterkant van de ui af en laat hem een paar dagen goed drogen. Plant de ui daarna in een pot met natte potgrond en zet hem op een donkere plek. Houd de grond goed vochtig, zo groeit de ui goed door en heb je binnen een paar weken nieuwe uien gestekt. Je kunt ook de hele ui met de wortels in een bakje water zetten zodat er plantje uit de ui gaan groeien. De groene stengels kun je afknippen of snijden en net in de potgrond zetten.

Gember
Een stuk gember kun je in principe gewoon laten liggen tot er groene stipjes op de buitenkant verschijnen. Daarna snijd je de wortel in stukken (elk met een groen stipje) en plant je deze in een pot. Dek de pot af met doorzichtige folie en binnen een paar weken ontstaan er kleine plantjes. Na een aantal maanden zijn de wortels groot genoeg om te oogsten. Bewaar de stukjes gember die je over hebt weer tot er groene stipjes ontstaan en herhaal heel het proces. Zo heb je altijd verse gember tot je beschikking.

Zoete aardappel

Zoete aardappel zijn een heerlijk alternatief voor in de keuken en nog eens makkelijk te stekken ook. Snijd een hele zoete aardappel in de breedte door de helft en leg in een glas of pot met water. Zorg dat de helft van de aardappel wel boven het water uitsteekt. Zet de pot op een warme plek en binnen enkele weken groeien er nieuwe kleine plantjes op de aardappel. Verwijder de plantjes voorzichtig en zet ze in een pot met aarde. Houdt de planten in de eerste week goed nat en geef daarna steeds wat minder water. Binnen no time kun je de nieuwe zoete aardappelen al oogsten. Eet smakelijk!

Wat heb ik nodig?

Potten en bakken zijn het makkelijkst om mee te werken. Met het oog op duurzaamheid gebruik je liever geen plastic potten die makkelijk scheuren maar potten en bakken die je steeds opnieuw kunt gebruiken. Met de schuttingen van De Buurjongens heb je én een mooie plek om te experimenten met het kweken van groenten én het blijft netjes geordend omdat de plantenbakken geïntegreerd zijn in de schuttingen zelf. Heb je geen mogelijkheid om zo’n mooie schutting te plaatsen, maar ook geen ruimte voor een uitgebreide moestuin? Misschien is de Vertical Garden van Ruig & Geroest dan wat voor jou. Dit plantenrek is gemakkelijk op te gangen en door de verschillende lagen kun je er genoeg op kwijt.

Helemaal duurzaam wordt het natuurlijk wanneer je je moestuin ook voorziet van opgevangen regenwater. Met een stylish regenton van Regentonnen.nl vang je alles op wat je nodig hebt en hoef je het kraanwater niet meer aan te raken. Dat scheelt ook weer in de kosten. Een mooie gieter erbij van Capi Europe en je bent er helemaal klaar voor!

Wil je meer blogs lezen over duurzaamheid, interieur of over het kopen van een woning, lees dan vooral even verder bij onze tips of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer zo’n leuke blog van CRINDEL!

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp