Het belang van milieuvriendelijk isoleren

Duurzaamheid

Nog steeds wordt er in het grootste deel van nieuwbouwprojecten gekozen voor synthetisch isolatiemateriaal. En dat is niet heel vreemd. Synthetische isolatiematerialen zijn vaak goedkoper en hebben een grotere warmte-opslag capaciteit. Toch zijn er inmiddels veel betere alternatieven voor synthetisch isolatiemateriaal. In deze blog zetten we enkele voor- en nadelen van zowel synthetisch isolatiemateriaal als ecologisch isolatiemateriaal tegen elkaar af. Daarnaast leggen we één en ander uit over de meest bekende, ecologische isolatiematerialen. Lees je even mee?

De voor- en nadelen van synthetisch isoleren

Zoals gezegd staat synthetisch isolatiemateriaal vooral bekend om het feit dat het goedkoper is dan ecologisch isolatiemateriaal. Daarnaast wordt er van synthetisch isolatiemateriaal gezegd dat deze een betere warmte-opslag capaciteit heeft. Maar synthetische isolatiematerialen hebben ook hun nadelen. Zo zijn veel materialen zoals tempex en piepschuim beperkt te gebruiken in vochtige omstandigheden omdat zij veel vocht opnemen en vasthouden. Materialen zoals polystyreen hardschuim nemen juist weer geen enkel vocht op waardoor een ruimte dampig blijft. De meeste synthetische isolatiematerialen zijn beperkt brandwerend en voor vrijwel alle synthetische stoffen geldt dat er bij verbranding giftige dampen kunnen vrijkomen die ernstige gezondheidsschade kunnen toebrengen. Ze kunnen luchtwegvernauwingen geven of irriterend zijn op de huid en ogen. Als laatste zijn synthetische isolatiematerialen vrijwel niet te recyclen of te hergebruiken waardoor ze een grote milieubelasting hebben.

Alternatieve, ecologische opties

Bij de productie van natuurlijke isolatiematerialen wordt weinig energie gebruikt. Er is geen sprake van uitputting van energiebronnen en natuurlijke isolatiematerialen zijn na hun levensduur ook volledig recycleerbaar of composteerbaar. Dat gezegd hebbende, hebben ook natuurlijke isolatiematerialen hun nadelen. Zo hebben ze een hogere kostprijs en zijn ze soms lastiger te verwerken. Schapenwol, een veel gebruikt natuurlijk isolatie materiaal, zorgt voor beduidend meer milieubelasting dan andere opties. De uitstoot van broeikasgassen is 20 keer zo hoog als die van alternatieve materialen. Daarnaast wordt in de schapenvacht wordt veel gif gebruikt tegen ongedierte wat je liever niet in je woning wilt hebben. Ecologische isolatiematerialen hebben dus vele voordelen ten opzichte van synthetische stoffen maar ook hier is het van belang dat jij als consument kritisch blijft op wat je in huis haalt. 

Luchtdicht, dampopen bouwen

In Duitsland, België of Frankrijk is het concept van luchtdicht en dampopen bouwen al veel bekender dan in Nederland. En dat is jammer, want dit bouwconcept steunt op ecologische isolatiematerialen en heeft grote gezondheidsvoordelen. Voor het rendement van isolerende materialen is het van groot belang dat deze luchtdicht zijn en zo koude, ongewenste luchtstromingen voorkomen. Let op, luchtdicht isoleren heeft niets te maken met een goede ventilatie in huis. Het gaat erom dat er in het isolatiemateriaal zelf geen luchtstroom mogelijk is. Daarnaast is dampregulatie erg belangrijk. Wanneer het isolatiemateriaal dampdicht is en dus vocht vasthoudt, kunnen er schimmels ontstaan die erg slecht kunnen zijn voor de  gezondheid. Dampopen bouwen gebeurt door een juiste keuze en volgorde van plaatsing van de materialen. Op die manier kan de damp die ontstaat, opgenomen en afgevoerd worden.

Welke ecologische isolatiematerialen zijn er?

Natuurlijk zijn er meer soorten ecologische isolatiemateriaal dan we op kunnen noemen, maar de vijf meest gebruikte, plus hun eigenschappen, sommen we even voor je op:

  • Kurk

Dit materiaal wordt van oudsher al veel gebruikt als isolerend materiaal. Kurk heeft goede thermische en akoestische eigenschappen en het is 100 % natuurlijk. Kurk is een veelzijdige materiaal wat gebruikt kan worden voor spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. Kurk kan verwerkt worden in korrels of platen.

  • Cellulose

Cellulose of papiervlokken is relatief goedkoop en voornamelijk geschikt voor het isoleren van muren, vloeren en daken. Let op, cellulose is minder goed bestand tegen vocht.

  • Hennep

Hennep is geschikt voor het isoleren van daken, muren en vloeren en is vrij van schadelijke stoffen omdat er bij de productie geen bestrijdingsmiddelen noodzakelijk zijn. Hennep is volledig composteerbaar waardoor het een lage milieubelasting heeft. Hennep is van nature resistent tegen insecten en schimmels en kent een hoge isolatiewaarde

  • Houtwol

Houtwol of Houtvezelisolatie wordt gemaakt uit vezels van naaldhout, afkomstig van het dunnen van bossen en onbehandelde stamresten van zagerijen. Het materiaal is gemakkelijk op maat te maken en is niet irriterend voor de huid of longen. Houtwol heeft een hoge warmteopslagcapaciteit, is ‘dampdiffusieopen’ en isoleert akoestisch gezien ook goed.

  • Katoen

Katoen (Métisse isolatie) bestaat voor 90% uit gerecyclede katoenvezels. Van nature heeft katoen zeer goede isolerende en vochtregulerende eigenschappen. Bijkomend voordeel is dat katoen zeer goede akoestische eigenschappen heeft.

Zo, dan ben je weer helemaal bij. Wil je meer handige tips lezen? Kijk dan eens bij onze verzameling met leuke blogs, speciaal voor jou!

Menu