Hypotheek op energiezuinig maken van de woning gaat in 2019 omlaag

Duurzaamheid

Je bent niet de enige, maar je doet er wel goed aan: jij wilt een energiezuinig huis. Wat ons betreft is dat een verstandige keuze. Je laat niet alleen zo zien dat je om het milieu geeft, maar het scheelt je op de lange termijn ook nog een hoop geld. Toch zul je wel een eerste investering moeten doen en dat is waar we het vandaag over gaan hebben.

Want het klinkt allemaal weliswaar hartstikke aantrekkelijk, een woning energiezuinig(er) maken kost wel wat. Je zit er daarom aan te denken aan een extra hypotheek. Op die extra hypotheek willen we wat nader ingaan, want er gaat het één en ander veranderen in 2019.

Extra hypotheek in 2019

Grote kans dat je al gezien hebt dat je niet meer mag lenen dan de woningwaarde. Op zich is dat jammer, maar je snapt het van jouw kant wel. Toch wordt er een uitzondering gemaakt voor woningeigenaren die willen investeren in een energiezuiniger huis. Je mag namelijk extra lenen van de hypotheekverstrekker, zolang het bedrag maar niet boven de 106% van de woningwaarde uitkomt. Belangrijk is wel dat het hypotheekbedrag daadwerkelijk moet worden besteed aan de energiebesparende werkzaamheden.

Extra leencapaciteit

Voor de eigenaren van een woning dat al energiezuinig is, is er ook goed nieuws. Wie recht hebben op deze extra leencapaciteit/ Eigenaren van woningen die een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) hebben van nul of lager. Deze EPC-waarde laat namelijk zien hoeveel energie er precies nodig is om een huis te verwarmen, verlichten, en isoleren. Voor de EPC-waarde geldt dat hoe lager die is, hoe zuiniger de woning. Het voordeel daarvan is ook nog eens dat je energiekosten verwaarloosbaar zullen zijn. Wat dat betreft houd je maandelijks meer geld over dat kan worden besteed aan andere uitgaven. Energiezuinig wonen, klinkt dus best goed. Zowel voor het milieu als voor je eigen portemonnee.

Tegenvaller voor de maximale hypotheek in 2019

Dat mensen met een energiezuinig huis ook nog eens tot een bedrag van 25.000 euro extra kunnen lenen, maakt het nog aantrekkelijker. Althans, 25.000 euro tot 2019. Want vanaf januari dit jaar daalt dit bedrag tot met maar liefst 20%, naar dus 20.000 euro. Dit geldt overigens niet voor iedereen: er moet namelijk een onderscheid worden gemaakt tussen een ‘gewone’ energiezuinige woning en een specifieke nul-op-de-meter-woning (NOM). Die laatste waarde garandeert namelijk wel dat er energie wordt ‘teruggegeven’ aan het net. Voor deze groep woningen verandert er niets. Overigens geldt dat het lagere bedrag er ook voor zorgt dat de zogeheten Energie Prestatie Garantie niet meer verplicht wordt gesteld. Voor nul-op-de-meter-woningen is dat nog wel het geval. Dat dan wel weer.

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp