Maximaal besparen op je woonlasten

Duurzaamheid

Vrijwel elke Nederlander heeft ermee te maken; de vaste lasten. En vrijwel elke Nederlander wil hetzelfde; de vaste lasten zo laag mogelijk houden. Crindel gaat je daarbij helpen. In deze blog geven wij je tips om geld te besparen en laten we je zien wat het je financieel op zou kunnen brengen.

Besparen op je hypotheek

Tegenwoordig heeft het merendeel van de huiseigenaren een annuïteitenhypotheek. Hierbij worden de vaste lasten maandelijks een klein stukje minder. Door extra af te lossen met bijvoorbeeld het geld wat je kunt besparen op energie, kun je je maandelijkse aflossingen nog verder naar beneden schroeven. Ben je van plan om je woning te verduurzamen, dan kun je er ook voor kiezen om een hogere hypotheek aan te vragen. Wanneer je namelijk geld wilt lenen voor milieuvriendelijke of energiebesparende investeringen, is er vaak meer mogelijk. Huizenkopers die willen verduurzamen, kunnen tot 106 % van de woningwaarde lenen. Ook profiteren woningeigenaren van een ‘groen huis’ soms van lagere rentes. Praat hierover eens met je hypotheekverstrekker om te zien wat jij kunt lenen voor geldbesparende verbeteringen in en rondom je huis. 

Besparen op elektriciteit

Het klinkt zo simpel, geld besparen door je elektrische apparaten uit te zetten. Toch doet slechts een klein deel van de Nederlanders dit ook echt. Wanneer je al je elektrische apparaten echt uit zet, en nee, niet op standby, kun je tot €45,00 per jaar besparen op elektriciteit. Denk hierbij ook aan de babyfoon, de opladers voor de elektrische tandenborstels en telefoonopladers. Haal ze uit het stopcontact wanneer je ze niet gebruikt en klaar is kees. Zo zijn er nog meer kleine trucjes die je kunnen helpen de energiekosten omlaag te brengen. Ontdooit je je eten in de koelkast, dan scheelt dit weer energie want de koelkast hoeft tijdelijk minder hard te werken. Het vervangen van gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen scheelt een hoop in verbruik of investeer in een laptop in plaats van in een desktopcomputer met LCD-monitor. Je bespaart dan al gauw 70% van de energiekosten. Wanneer je jouw verwarming een graad lager zet, ontvang je tot wel €80,00 per jaar meer terug op je energierekening. Het terugzetten van de thermostaat in de nacht of tijdens je vakantie, kan tot €220,00 op jaarbasis besparen. Als we op deze manier gaan rekenen, dan valt er nog een leuk zakcentje te verdienen met het besparen op elektriciteit. 

Besparen op energie

Om het terugzetten van de thermostaat ook daadwerkelijk lucratief te laten zijn, is het verstandig wel wat aanpassingen te doen in huis. Een goede isolering is hierbij van absoluut belang. Het heeft geen zin om je woning te verwarmen wanneer de warmte er via de grond, de muren of het dak zo weer uit stroomt. Zorg er daarnaast voor dat je woning kier- en tochtdicht is (waak wel voor voldoende ventilatie!). Dit kun je doen met behulp van bijvoorbeeld tochtstrips of het investeren in nieuwe kozijnen. Wanneer je direct investeert in HR++ glas blijft de warmte nog beter in de ruimte zelf en komt de koude van buiten minder goed naar binnen. Verwarm daarnaast alleen die ruimtes die je ook daadwerkelijk gebruikt. Op de slaapkamers waar je overdag niet komt, hoeft het echt geen 21 graden te zijn. Daarnaast kun je jaarlijks best in onderhandeling gaan met je energieleverancier. Vaak wordt er aan het begin van het jaar gestunt met mooie aanbiedingen en energieprijzen. Vraag je huidige leverancier om je een beter bod te doen en stap anders simpelweg over. 

Besparen door te investeren 

Dit klinkt misschien onlogisch maar op lange termijn helpt het echt. Zonnepanelen op je dak, een thermostaatkraan in de douche, een energiezuinige cv-ketel, een warmtepomp of lage temperatuurverwarming, al deze investeringen zullen zich op een dag terug verdienen. Dus ben je niet van plan om op korte termijn te verhuizen, dan is het zeker de moeite waard om je hierover te laten adviseren. Overleg hierin niet alleen met de verkopers van een energiebesparend product maar bijvoorbeeld ook met je hypotheekverstrekker. Samen kunnen jullie kijken welke investeringen echt de moeite waard zijn en je misschien ook nog een verlaging op je hypotheek rente kunnen opleveren.

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp