Regenwater, wat kun je er allemaal mee?

Duurzaamheid

Nederland wordt steeds natter, zo blijkt uit de cijfers van de rijksoverheid. Hoewel Nederland ook steeds warmer wordt, blijft ook de hoeveelheid neerslag die we jaarlijks krijgen groeien en groeien. Toch staat het grondwaterniveau onder druk en zien we steeds meer bodemverzakkingen die schade toebrengen aan woonhuizen en andere gebouwen. Hoe kan dit? En, wat kun jij er mee? In deze blog leggen we je graag uit hoe je met wat tips en aanpassingen het regenwater om je heen kunt gebruiken en jouw steentje bij kunt dragen aan een minder grote milieubelasting.

Verstrating

Één van de redenen waarom het grondwaterpeil in Nederland zo laag staat, is omdat we steeds meer bestraten. Niet alleen leggen we stenen terrassen en opritten aan, er komen ook steeds meer wegen bij in alle mooie nieuwbouwwijken die we bouwen. Wat eerst een groene weide was, is tegenwoordig een nieuwe straat, winkelcentrum of school. Regenwater krijgt dus steeds minder de gelegenheid om goed de bodem in te zakken. Dit is niet alleen vervelend voor de natuur – denk aan planten en bomen die steeds minder water tot hun beschikking hebben – maar ook voor ons. We krijgen meer te maken met grote plassen in de straat, overstromingen en bodemverzakkingen. Één oplossing is om meer groen aan te leggen. Bestraat niet je hele tuin en gooi er ook geen plastic grasmat overheen, maar laat het lekker groeien en bloeien. Dat betekent wel meer werk, maar het is zeker fijner voor onze lokale leefomgeving. 

regenton

Regenwater afkoppelen

Het overgrote deel van het regenwater wat in Nederland valt, komt terecht in ons riool. Via onze dakgoten, loopt het regenwater namelijk met een pijp naar beneden zo de put in. Je zou ervoor kunnen kiezen om de regenpijp ‘af te koppelen’ en de waterafvoer niet richting de put te laten lopen, maar richting de tuin. Om te voorkomen dat je tuin direct een zwembad wordt, zijn er drie mogelijkheden om het regenwater zo soepel mogelijk richting ondergrondse stromingen te leiden. Je zou een ondergrondse zinkput kunnen ingraven. Deze grote ton heeft verschillende gaten in de onder- en zijkant zodat het opgevangen regenwater ondergronds de bodem in kan trekken. Zo blijft jouw tuin aan de oppervlakte droog, maar voedt je wel het grondwaterniveau. Een infiltratiekrat is een tweede manier om het regenwater ondergrond op te vangen. Eigenlijk werkt een infiltratiekrat hetzelfde als een zinkput met dat verschil dat je deze makkelijker onder terrassen en opritten kwijt kunt. Op die manier verzakt ook je bestrating minder snel. Een laatste manier om regenwater af te voeren waarbij het niet in het riool verdwijnt maar juist het grondwaterpeil voedt, is door middel van drainageslangen. Deze slangen graaf je een stuk onder het grondoppervlak in en leiden uiteindelijk naar een beekje, stroompje of veldje wat nat mag worden. Belangrijk is wel dat er een verloop in de slangen zit zodat het water de goede kant op stroomt. 

gieter

Regenwater hergebruiken

Regenwater kun je op verschillende manieren hergebruiken. De meest simpele methode is door een regenton te plaatsen. Met het opgevangen regenwater kun je dan gemakkelijk de planten water geven. Als bij een regenton meteen denk aan een oud barrel wat ergens in de hoek van de tuin staat, think again! Regentonnen zijn tegenwoordig helemaal hip en verkrijgbaar in de leukste shapes and sizes. Kijk bijvoorbeeld eens bij deze regenton van Capi Europe.

Wil je het serieuzer aanpakken en regenwater gaan gebruiken voor in en om het huis, dan zijn er systemen waarmee regenwater ondergronds kan worden opgeslagen. Deze systemen zijn kostbaar en gezien de drinkwaterprijs in Nederland relatief laag is, is dit systeem financieel niet verschrikkelijk aantrekkelijk. Wat aantrekkelijker is, is het idee dat je minder afhankelijk bent van drinkwater, wat in principe gezuiverd grondwater is. Door gebruik te maken van drinkwater, belast je het al lage grondwaterpeil dus nog meer en om die reden is een ondergrondse tank misschien toch aantrekkelijk. In de aanvoer van de dakgoot naar de ondergrondse tank toe zitten verschillende filtersystemen waarmee het water gezuiverd wordt. Het is daarmee nog steeds niet geschikt als drinkwater, maar wel als water om het toilet mee door te spoelen, de was te doen, de ramen of auto te wassen en natuurlijk om je tuin mee te besproeien. Heb je interesse in het hergebruik van regenwater in je woning, dan kun je op het internet hiervoor verschillende oplossingen vinden. Laat je uiteraard goed voorlichten voordat je een investering doet. 

Wil je nog meer duurzame tips? Kijk dan eens bij onze blogs. 

Menu