Simpel je radiator wegwerken zonder warmteverlies

Duurzaamheid
oude verwarming

Je radiator is vast (nog) niet het pronkstuk van jouw woning. Radiators zijn vaak wel een eyecatcher, maar dan in negatieve zin. Natuurlijk zijn er al verschillende makkelijke opties om dit vaak onmogelijke ding te verhullen. Veel mensen zetten een bankstel tegen de radiator aan of hangen er gordijnen voor wanneer deze onder het raam geplaatst is. Toch zit hier een nadeel aan. Het belemmert namelijk de warmteafgifte en met de energierekening van vandaag wil je liever geld besparen.

Niet getreurd, een radiator kun je gemakkelijk wegwerken of omtoveren tot een pronkjuweel. Lees snel verder voor onze tips! 

Radiatorkast 

Een radiatorkast om je radiator bouwen is toch wel de meest voorkomende manier om deze weg te werken. Met een beetje creativiteit en handigheid, tover je je grijze radiator om in een mooie ombouw. Daarnaast is een ombouw vrij simpel zelf in elkaar te zetten. In je lokale bouwmarkt vind je alles wat je nodig hebt. 

houten radiatorkast

Materialen 

Wanneer je aan de slag gaat met het maken van een radiatorkast heb je verschillende opties als het gaat om materialen. We nemen de meest voorkomende radiatorkast materialen eventjes met je door en zetten de voor- en nadelen op een rijtje! 

Hout

De meest bekende radiatorbekleding is hout. Deze is verkrijgbaar in iedere bouwmarkt en met een meetlint, een zaag, wat schuurpapier en schroeven, is deze goed zelf te maken. Het nadeel is dat hout een natuurlijk materiaal is en dus wel onderhouden moet worden. Dat betekent zo nu en dan een nieuwe schilderbeurt en oppassen met vocht. Wanneer je zelf aan de slag gaat, zorg dan dat je voldoende ventilatiemogelijkheden creëert zodat de warmte makkelijk door de kast naar buiten kan. 

Een houten radiator ombouw kun je ook extra breed maken waardoor je een soort extra vensterbank creëert. 

Metaal

Bij veel speciaalzaken of bouwmarkten kun je metalen radiatorkasten op maat vinden. Deze kun je gemakkelijk zelf om je radiator heen schuiven. Een kind kan de was doen. Het voordeel hiervan? Metaal houdt de warmte niet tegen en is een betere warmtegeleider dan hout. Het nadeel? Metalen radiatorkasten hebben doorgaans een straks design en past misschien niet bij elk interieur.

radiator geverfd

Glas

Een radiatorkast van glas? Ja, het kan. Je hele ombouw van glas maken wordt lastig, maar je kunt bijvoorbeeld wel bepaalde panelen van glas maken. Melkglas heeft een sjieke uitstraling en verbergt jouw stalen verwarming nog steeds. Bekijk goed welk soort glas je uitkiest. Het glas moet goed bestand zijn tegen de warmte en veilig zijn om in huis te hebben.

De kwast erover

Mocht je geen budget hebben voor een gehele ombouw van je radiator, dan is het verven ervan een budgetproof optie. Pak bij het verven van jouw radiator geen een oude verfpot uit de kast, maar kies voor een speciale radiatorverf. De verf moet namelijk bestand zijn tegen het warm of zelfs het heet worden van de radiator. Wanneer je gebruikt maakt van doodnormale muurverf zal deze sneller scheuren en afbladderen. Ga je aan de slag met radiatorverf, zorg dan voor goede ventilatie en volg de veiligheidsvoorschriften. 

Plak je radiator goed af voordat je de kwast ter hand neemt. Ontvet het te schilderen oppervlak goed om ervoor te zorgen dat de verf goed kan hechten. Je wilt dit tenslotte over twee weken niet overnieuw hoeven doen. Om ervoor te zorgen dat de verf goed pakt, is het aan te raden de radiator licht op te schuren en opnieuw te ontvetten. Heb je dit allemaal gedaan, dan kun je gaan beginnen met verven. 

Nog een laatste tip, wanneer je jouw radiator goed in de verf wil zetten, koppel deze dan los en haal hem van de muur zodat je goed bij de voor- en achterkant kan. Weet je zelf niet hoe, vraag het een handige Harry in de buurt.

Zo, jij kan aan de slag. Heb je liever zin om verder te lezen? Bij onze blogs vind je nog veel meer interessants. 

Menu