Slimme verlichting voor in donkere dagen

Duurzaamheid

Slimme verlichting is bijna niet meer weg te denken binnen onze woningen en de technologie verandert razendsnel. Het is daarom soms moeilijk om door de bomen het bos nog te zien, want wat is nou waarvoor en wat kunnen we inmiddels allemaal precies als het gaat om onze elektra in huis? In deze blog lichten we een tipje van de sluier op om je een beetje wegwijs te maken in smart-land. Heb je de thee/koffie al bij de hand?

Led me lead the way

Wie inmiddels nog steeds de gloeilamp heeft, mag zich vanmiddag naar de winkels haasten. Niet alleen zijn gloeilampen verschrikkelijk gedateerd wanneer het gaat om mogelijkheden, het zijn ook nog eens energievreters die je energierekening de hoogte in jagen. Inmiddels zijn gloeilampen allemaal goed te vervangen door led lampen die zo’n 90% zuiniger zijn in vergelijking met zijn gedateerde voorganger. Daarnaast zijn de meeste led-lampen ook ‘slim’ wat betekent dat je ze makkelijk kunt koppelen aan domotica systemen in huis waardoor ze op afstand bedienbaar worden.

Build a bridge

Met een zogenaamde ‘bridge’ kun je allerlei slimme systemen op elkaar aansluiten. Dit geldt voor slimme lampen, slimme stekkers en slimme schakelaars. Al deze systemen hebben een ingebouwde ontvanger waardoor ze aangestuurd kunnen worden door één enkel apparaat. Met een bridge breng je al deze apparaten samen waardoor ze vanaf je smartphone of met behulp van een slimme speaker gemakkelijk te bedienen zijn. Kun jij tenminste lekker blijven zitten. Inmiddels zijn we zo ver dat een bridge als tussenapparaat niet eens meer altijd nodig is en kun je met sommige devices direct communiceren.

Oké, het is zuiniger, maar wat nog meer?

Nou, het is vooral makkelijker en veiliger. Even een kleine opsomming van wat je met slimme apparatuur allemaal kunt bereiken in huis:

  • Laat je lampen aanspringen of je rolluiken omhoog gaan wanneer je rookmelder rook detecteert.
  • Houd inbrekers buiten de deur door je lampen op willekeurige momenten aan en uit te laten gaan.
  • Creëer verschillende sferen die je met een eenvoudig stemcommando kunt inschakelen zodat bijvoorbeeld de lichten gedimd worden wanneer jij roept dat je een filmpje kijkt.
  • Zet vanaf je werk je thermostaat lager of je lampen uit wanneer je dit vergeten bent.
  • Zie welke deuren en ramen je open hebt laten staan of krijg een melding wanneer er iets open gaat terwijl jij op je werk zit.
  • Sluit of open je zonwering afhankelijk van het weer.
  • En! Last but not least! Zet al je kerstverlichting aan of uit met één, enkel woord.

En werkelijk waar, zo kunnen we nog wel een tijdje door blijven gaan. De mogelijkheden zijn namelijk eindeloos. De enige beperking is waarschijnlijk je budget.

Bij wie kan ik terecht?

Domotica systemen zijn er legio. Van eenvoudig tot helemaal op maat gemaakt, het hangt er maar net vanaf wat jij precies wilt en wat je kunt besteden. Laat je altijd goed adviseren door een expert, zoals bijvoorbeeld JUNG. Niet alleen levert JUNG slimme, esthetische design-schakelaars, ze zijn ook expert op het gebied van smart home. Dus neem gerust contact op met deze specialist voor al je vragen.

Is je koffie nog niet op en wil je nog even verder lezen? Bij onze tips kun je je woonhart ophalen met de aller leukste info op het gebied van interieur, DIY, tuinen en duurzaamheid. Veel leesplezier!

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp