Tips voor je tuin tijdens een droge zomer

Duurzaamheid
bloementuin

Duurzaamheid

Het lijkt nu misschien nog een ver-van-je-bed-show, maar de zomer is er alweer sneller dan je denkt. En onze zomers hebben de laatste jaren allemaal iets in gemeen; ze zijn namelijk droger dan wat we gewend zijn. Door de verandering van ons klimaat valt er minder regen dan normaal en zakt het grondwaterpeil soms tot een zorgelijk niveau. Wat kun je zelf doen om je tuin toch groen en in bloei te houden wanneer de temperaturen oplopen maar de regens wegblijven? Lees mee, want wij geven je wat mooie tips voor komende zomer.

Water verzamelen

De meest voor de hand liggende oplossing, is om zoveel mogelijk regenwater te verzamelen in de maanden dat het wel regent. Een regenton biedt hiervoor uitkomst. Let wel, met een kleine regenton kom je niet erg ver, tenzij je alleen wat kleine plantjes en kruiden hebt om water te geven. Heb je een moestuin, een bloemenperk of andere dorstige struiken, zorg dan voor een flinke ton of plaats er meerdere rondom je woning. Dat scheelt je ook weer lopen.

gieter

Geef niet vaak maar wel veel

Of het nou om je planten of om je gras gaat, de beste manier om te bewateren is niet door heel regelmatig water te geven, maar juist af en toe en dan ook veel. Regelmatig kleine beetjes water geven stimuleert plantenwortels om heel oppervlakkig te groeien. Daar zit tenslotte het meeste water. Wanneer je veel water geeft, zinkt dit diep in de grond en moeten de plantenwortels op droge dagen naar beneden groeien om bij de vochtige grond te komen. Wanneer je planten diepe wortelen hebben, zijn ze beter bestand tegen droogte omdat ze op warme, droge dagen water diep uit de grond kunnen halen.

Heb vertrouwen in je gras

Het ziet er misschien niet zo mooi uit, maar eigenlijk weet gras precies wat het moet doen tijdens droge dagen. Het trekt het vocht uit de grassprieten om zo de voeding alleen te reserveren voor de essentiële delen van het gras. Hierdoor verkleuren je grassprieten geel en worden ze dor, maar zie het als een perfecte overlevingsstrategie. Zodra de druppels namelijk weer vallen, veert je gras weer op en kleurt het weer prachtig groen.

verdord gras

Zon en wind

Twee elementen die het vocht onder je schoenen vandaan stelen, zijn zon en wind. Door de zon verdampt het water en een droge wind werkt als een föhn op je gazon of bloemenperken. Door bomen te planten of schaduwdoeken te plaatsen, voorkom je dat de zon direct op je gras schijnt. Met tuinschermen of hagen kun je er ook voor zorgen dat de windstroom gebroken wordt en deze minder kans heeft om je gazon uit te drogen.

Sproei op gezette tijden

Wanneer de mussen door van het dak vallen, heeft het weinig zin om je gazon te bewateren. Door de warmte is het water tenslotte al verdampt nog voordat het de bodem en de wortelen bereikt. Door laat in de avond te sproeien, heeft het water de hele nacht de tijd om om diep in de aarde te trekken en kunnen je planten zich volzuigen met vocht. Hierdoor kunnen ze overdag weer tegen een stootje.

Mulsch

Mulch, beter bekend als een bodembedekker, kan goed helpen om het vocht in de aarde vast te houden, zeker wanneer je geen schaduwplekken kunt creëren. Mulch werkt niet op je gazon, maar in je moestuin of in je bloemenperk heeft het zeker waarde! Verspreid houtsnippers, gedroogd gras, versnipperde bladeren of zelf krantenpapier over de bodem tussen je planten. Dit helpt om het vocht vast houden waardoor je planten minder water nodig zullen hebben.

Planten afdekken

Zeker voor je moestuin kan het helpen om je planten af te dekken met zeil of vliesdoek. Hierdoor creëer je een kleine kas die het vocht vasthoudt. Let wel op want warmte in combinatie met stilstaande lucht en vocht, leidt al gauw tot schimmels die je oogst of bloemenperk kunnen bederven. Dek je planten dus alleen af op het heetst van de dag en haal daarna alles weer weg zodat de bodem kan ademen.

Pas je tuin aan

We moeten ermee leren leven dat onze zomers gewoon warmer en droger zullen zijn dan we gewend zijn. In plaats van met gieters te blijven sjouwen, kun je er ook voor kiezen om andere planten te planten in je tuin. Vetplanten, coniferen, palm, lavendel en klimplanten zijn vaak beter bestand tegen droge omstandigheden. Van deze planten zul je dus meer plezier hebben en ze zullen minder snel verwelken dan je tulpen. Zoals altijd geldt; wanneer je nieuwe planten in de tuin zet, kies dan voor biologische varianten om het gif uit je tuin te houden en zo de beestjes een beetje te helpen.

Meer tips lezen? Lees gerust verder bij onze blogs voor meer ideeën, inspiratie of leuke DIY projecten.

Menu