Tips voor een duurzaam interieur

Duurzaamheid

Duurzaamheid is het woord van 2019. Reclames staan er bol van, het is volop in het nieuws en het raakt ons allemaal. ‘Duurzaamheid begint bij jezelf’, is een veelgehoorde slogan. Crindel vindt het natuurlijk ook belangrijk dat we zuinig zijn op onze beestjes en bloemetjes en dat we ons bewust zijn van de voetafdruk die we achterlaten. Om die reden geven wij jou vandaag wat tips die je gaan helpen bij het verduurzamen van je interieur. Met deze geldbesparende en gemakkelijke tips, hopen we iedereen te inspireren om met andere ogen te kijken naar we hoe wij onze woningen inrichten.

Waar begin je?

Laten we als eerste beginnen bij de kale ruimte. Elke ruimte in je huis heeft een vloer nodig, een wandafwerking en verlichting. Er zijn voldoende mogelijkheden beschikbaar voor een duurzame vloer van hoge kwaliteit en prachtige afwerking. Wat dacht je bijvoorbeeld van een vloer van berggras, bamboe, jute, ecologisch hout, zeegras, sisal, kokos of kurk? Al deze vloeren hebben hun eigen voor-en nadelen maar één dingen hebben ze gemeen: ze zijn allemaal duurzaam. Sisal wordt bijvoorbeeld gemaakt van de cactusplant. Deze vloerbedekking is zeer slijtvast, vochtregulerend en niet statisch oplaadbaar. Bamboe vormt op haar beurt weer een mooi alternatief voor hardhout. Bamboe groeit namelijk razendsnel. Een bamboe vloer is niet alleen mooi, maar ook nog eens sterk met een lange levensduur. Let wel op dat de vloer niet gelijmd wordt met kunsthars. Hierin kunnen namelijk weer giftige stoffen zitten.

Voor de muren kun je kiezen voor ecologische verfsoorten. In deze verfsoorten zitten dan geen giftige stoffen zoals parabenen die je gezondheid kunnen schaden. Ook kun je kiezen voor ecologische behangsoorten. Dit behang wordt gemaakt van 100% FSC papier waarbij gebruik is gemaakt van een niet-zuurhoudende inkt op waterbasis. Hierin zitten dus geen vluchtige organische stoffen of oplosmiddelen. 

Wanneer het gaat om je verlichting, kies je natuurlijk voor LEDs.  Eén led-lamp gaat ongeveer 20 jaar mee, verbruikt 85% minder energie en bevat geen gevaarlijke stoffen zoals kwik. Kijk, dat is nog eens makkelijk duurzaam doen.

Een andere kijk op meubelen

Natuurlijk wil je die kale ruimte ook inrichten. En dat begint bij een kritische blik op wat je al hebt en wat je daarmee kunt. Dat stoeltje wat je van je oma hebt gekregen, kan nog prima een ronde mee wanneer je het laat herstofferen. Doet iemand zijn oude tafel weg? Schuur hem op en zet hem opnieuw in de lak. Of wat dacht je van die oude bank? Ook deze kun je weer opnieuw laten opvullen. Even een andere hoes er omheen en opeens lijkt hij weer als nieuw. Op die manier recycle je zelf je eigen interieur.

Begin je met helemaal met niets, bedenk je dan ook eerst wat je écht nodig hebt? Een interieur wat gevuld is met spullen die je eigenlijk niet nodig hebt, kan je ook een hoop onrust brengen. Wees daarom kritisch met wat je wel en niet koopt en vraag jezelf af of je nieuwe aankoop ook echt iets toevoegt aan je woonplezier. 

Moet je toch over op een nieuwe aanschaf? Zorg dan dat je verantwoorde producten koopt met ecologische keurmerken. Dus geen plastic, polyester of kunstrubber meer, maar producten van FSC hout, wol, papier, bamboe of gerecyclede materialen. 

Ga zelf op de eco-crea tour

Om je interieur op te leuken kun je natuurlijk veel geld uitgeven aan allerlei nieuwe spullen, maar hoeveel leuker is het wanneer je zelf op de creatieve tour kunt? Wij geven drie tips waarmee je van alledaagse, huishoudelijke spullen, een hele leuke woonaccessoire kunt maken:

  • Oude lattenbodem over? Haal de latten er af en bevestig ze stuk voor stuk en haaks op twee andere latten. Plaats er haakjes op en hang de constructie aan de muur. Op die manier heb je een hele hippe kapstok gemaakt.
  • Oude, plastic flessen tover je zo om in leuke birdfeeders. Maak enkele gaatjes van een halve tot een hele centimeter in diameter en schroef onder het gaatje een stokje in de fles. Vul de fles met vogelzaad en hang hem aan een boom. 
  • Koop je wel eens groente of fruit in blik? Gooi ze na gebruik dan niet weg! Haal het papier wat om de blikjes heen zit er af en vlak eventuele scherpe randjes af. Verf de blikken in een gewenste kleur en bind ze samen met een mooi lint of een leuk lapje stof. Tadaa! Ineens heb je een originele pennenbak voor op je bureau.

Wil je meer woontips? Lees dan gerust eens verder in onze andere blogs.

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp