Van gas los, waar begin je?

Duurzaamheid

In 2050 is het zo ver. Dan moeten alle huishoudens onafhankelijk zijn geworden van gas om aan het klimaatakkoord te voldoen. Dit betekent dat bestaande woningen moeten worden aangepast en dat nieuwbouwwoningen sowieso geen gasaansluiting meer krijgen. Geschat wordt dat er ongeveer 7 miljoen woningen moeten worden aangepast om aan de nieuwe norm te voldoen. Maar waar begin je? En wat gaat dat kosten? 

Wat is er mis met gas?

Gas is jarenlang een trouwe en goede bron geweest om onze huizen mee te verwarmen. Waarom zouden we vaarwel zeggen tegen iets wat zo goed werkt? Helaas kleven er ook behoorlijke nadelen aan het gebruik van gas, in ieder geval voldoende om er vanaf te willen. Het gebruik van gas draagt onder andere bij aan de CO2-uitstoot in ons land. Gaan we los van gas, dan zijn we weer een stuk milieuvriendelijker bezig. Daarnaast is aardgas geen onuitputtelijke bron. Zoals in Groningen te zien is, is de voorraad zeker niet oneindig en geeft alleen de gaswinning al veel schade aan onze bodem en natuur.

Go All-Electric

Voor individuele woonhuizen is het de beste optie om ‘all-electric’ te gaan en de cv-ketel te vervangen door een elektrisch systeem. Hierbij kunnen huishoudens kiezen voor bijvoorbeeld een warmtepomp op stroom, welke warmte onttrekt uit de lucht of uit de grond en daarmee de woning verwarmt.

Een andere optie is een hybridesysteem wat een warmtepomp met een cv-ketel combineert. Deze pomp haalt nog steeds een deel van de warmte uit de lucht of de grond en vult de rest aan met groen gas van de CV-ketel. 

Een elektrische cv-ketel behoort ook nog tot de mogelijkheden, mits je klein en goed geïsoleerd woont. Deze CV-ketel zet stroom van het elektriciteitsnet of je zonnepanelen om in warmte. Helaas is het rendement van zulke cv-ketels is nog niet zo hoog, waardoor je wel flink meer stroom gebruikt dan bij een warmtepomp.

Duurzame opties

Buiten de aanleg van een elektrische pomp voor de verwarming van je woning, zijn er natuurlijk nog talloze andere mogelijkheden die je kunt toepassen om het verbruik in je woning omlaag te brengen. We sommen even een aantal mogelijkheden voor je op:

  • Laat je woning goed isoleren. Niet alleen de ramen, maar ook de wanden, je vloeren en je dak. Zorg ervoor de deuren en ramen kierdicht zijn waardoor je  onbedoeld geen warmte kunt verliezen.
  • Blijf voldoende ventileren. Een nadeel van onze goed geïsoleerde woningen is dat de ventilatie vaak te wensen overlaat. Hierdoor nemen de concentraties CO2 en fijnstof teveel toe wat kan bijdragen aan flinke gezondheidsklachten. Bij een goed ventilatiesysteem wordt de inkomende luchtstroom voorverwarmd met de uitgaande luchtstroom. Zo’n 90% van de warmte wordt daarmee teruggewonnen. Goed voor het milieu en voor je gezondheid dus. 
  • Wanneer je woning goed geïsoleerd is en je ventilatiesysteem in orde, dan kan ook de temperatuur van je CV omlaag. Dat houdt wel in dat je sommige van je radiatoren moet gaan vervangen door zogenaamde ‘laagtemperatuur radiatoren’. Die zijn zo ontworpen dat ze ook bij een lage temperatuur voldoende warmte blijven afgeven.
  • Zonnepanelen en zonnecollectoren helpen mee om je verbruik laag te houden. Met zonnepanelen kun je zelf stroom opwekken en deze ook weer verbruiken en met zonnecollectoren kun je het water in en om je woning verwarmen.
  • Vervang gasapparaten door elektrische apparaten. Je gasfornuis bijvoorbeeld, met wat kleine aanpassingen ben je zo over op een milieuvriendelijkere optie. 

Met deze informatie ben jij in ieder geval goed voorbereid op wat komen gaat en kun je nu alvast beslissen welke richting jij straks op wilt. Wat je ook kiest, besluit vooral ook even om bij onze specialisten te kijken want ook daar vind je veel verantwoorde producten. 

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp