Is vloerverwarming duurzaam?

Duurzaamheid
Vloerverwarming

Duurzaamheid, energiebesparend en bewustzijn is waar het tegenwoordig allemaal om draait. Dit geldt voor afval, voor eten, en ook voor energie. Wellicht heb je bewust gekozen voor een elektrische auto, installeer je energiebesparende verlichting in jouw woning of monteer je zonnepanelen op het dak. Wanneer je een klein beetje verstand hebt van energiebesparende investeringen, dan weet je vast dat vloerverwarming doorgaans een groene en goede aankoop is. Toch bestaan er veel zorgen dat teveel van deze warmte verloren gaat door absorptie in de vloer. Als dat zo is, hoe duurzaam is een vloerverwarming dan eigenlijk? In onderstaande blog geven wij antwoord op deze vraag.

In het kort

Vloerverwarming wordt doorgaans gezien als duurzame investering. De reden hiervan is dat de warmte bij vloerverwarming goed verdeeld wordt en dat zodoende een groot oppervlakte zonder al teveel energieverbruik verwarmd kan worden. Het water dat door een vloerverwarming stroomt, hoeft ook niet zo heet gestookt te worden als bij radiotoren. Radiatoren hebben namelijk water met een temperatuur van tachtig graden nodig terwijl een vloerverwarming het doet met vijfendertig tot vijfenvijftig graden. Dit kost dus minder energie. Let erop dat dit bij een elektrische vloerverwarming weer niet het geval is. Bij elektrische vloerverwarming wordt geen stromend water gebruikt maar juist een mat met verwarmde stroomdraden, zoals bij bijvoorbeeld een warmtedeken. Vandaar dat deze variant vaak alleen gebruikt wordt in kleinere ruimtes zoals bijvoorbeeld aan de badkamer of het toilet. Vloerverwarming met stromend water kun je ook gebruiken om je ruimte te verkoelen. Wanneer je ’s zomers de temperatuur van de verwarming een aantal graden omlaag draait maak je gebruik van een natuurlijke afkoeling. Dat is weer mooi meegenomen!

Badkamer

Wat is de levensduur van vloerverwarming?

In principe gaat een vloerverwarming gemiddeld 50 jaar mee. Dit hangt natuurlijk af van de materialen die gebruikt worden bij het aanleggen van de verwarming. De vloerverwarmingsbuizen en verdeler zijn met name belangrijk bij het bepalen van de levensduur. Wanneer je gebruik maakt van buizen die het KIWA en KOMO-keurmerk hebben, ben je gegarandeerd van buizen die lang meegaan. Deze keurmerken staan voor kwaliteit en betrouwbaarheid.

Wat zijn de voor- en nadelen van vloerverwarming?

Hoewel je wellicht al bekend bent met een aantal voor- en nadelen van vloerverwarming zetten wij ze nog eventjes voor je op een rijtje. 

Het grootste voordeel hebben we in de inleiding al even benoemt. Een vloerverwarming is namelijk enorm zuinig. Daarnaast kun je met een vloerverwarming een stuk gelijkmatiger verwarmen. Verder hoef je met een vloerverwarming als hoofdverwarming niet meer om te kijken naar die minder mooie radiatoren. 

Hoewel deze voordelen waarschijnlijk erg aantrekkelijk klinken, moeten we ook rekening houden met een aantal nadelen. Het aanschaffen van een vloerverwarming is namelijk erg duur. Ook al kun je flink besparen, je zal in eerste instantie toch een flinke investering moeten doen. Daarnaast warmt een vloerverwarming erg langzaam op. Je kunt uiteraard gebruik maken van een slimme thermostaat of app om dit probleem meteen op te lossen. Door het hoogteverschil zal je deuren en drempels moeten aanpassen en daarnaast levert het plaatsen van een vloerverwarming veel overlast op en is het lastig te repareren wanneer deze stuk gaat. 

sokken verwarming

Nog duurzamer 

We komen nog even terug op onze vraag in de inleiding. Wanneer er warmte verloren gaat door absorptie in de bodem, is vloerverwarming dan wel zo duurzaam als gedacht. 

Vloerverwarming is en blijft een duurzame optie vergeleken met standaard radiatoren. Maar om het maximale rendement te behalen, is het belangrijk om je vloer te isoleren bij het aanleggen van vloerverwarming. Zo verdwijnt er namelijk minder warmte naar beneden.

Wanneer je vloerverwarming combineert met een warmtepomp, ben je helemaal goed bezig. Een warmtepomp haalt namelijk warmte uit de bodem en kan gezien de relatief lage temperatuur van vloerverwarming de rol van een gasketel helemaal (of gedeeltelijk) overnemen. Met zonnepanelen kun je weer elektriciteit opwekken die je kunt gebruiken om de warmtepomp energie te geven. 

Is vloerverwarming voor jou momenteel geen optie maar ben je jouw oude radiatoren wel zat? Dan hebben wij nog enkele tips om ze mooi weg te werken. Verder hebben we ook nog enkele ideeën op een rijtje gezet om energie in je woning te besparen.

Menu