De woonkamer elektrisch verwarmen als alternatief van gas

Duurzaamheid

Het is echt het gesprek van de dag. Hoe gaan we deze winter een beetje warmpjes doorkomen? Gaat de gaskraan vanuit Rusland helemaal dicht? Hebben we in dat geval genoeg voorraad? En wat als er een zo gevreesde blackout komt? Al deze stress is zeker niet goed voor je, dus laat ons een handje helpen door wat licht te schijnen op bepaalde zaken.

Wat is goedkoper?

Om heel eerlijk te zijn, is die vraag lastig te beantwoorden, omdat je energieverbruik van honderd verschillende factoren af hangt. Maar laten we even een simpel rekensommetje maken:

De gasprijs ligt op het moment torenhoog en ondanks de prijsdaling op de beurs, houden de energiebedrijven hun prijzen hoog. Waarom? Waarschijnlijk om een financiële buffer te creëren. Mocht de gasprijs weer oplopen en mochten veel mensen die gasrekening niet meer kunnen betalen, dan gaat de energieleverancier in ieder geval niet failliet. Over de eerlijkheid van dit handelen doen we maar geen uitspraken.

Gemiddeld betaalt een Nederlander nu €3,00 per m3 aan gas. Wanneer je een ruimte van circa 50 vierkante meter wilt verwarmen – in een gemiddeld huis, met een gemiddelde isolatie, etc – verbruik je circa 900 m3 gas op jaarbasis. Om een ruimte van 50m2 verwarmen kost je dus  900 m3 x €3,00 = €2700,- op jaarbasis en ongeveer €7,40 per dag.

Het elektrische alternatief

Om diezelfde ruimte van 50 m2 compleet elektrisch te verwarmen ben je circa 4.2 kilowatt aan energie kwijt per uur. Volgens het CBS kost een kWh € 0,71 (gemiddelde prijs in september 2022). Dat is inclusief alle belastingen. Het elektrisch verwarmen van een ruimte van 50 m2 kost je per uur dus 4.2 x €0.71 cent = €2,98. Stel dat je gemiddeld tien uur per dag verwarmt, dan kost een elektrische verwarming je €29,80 per dag.

Wanneer je investeert in een warmtepomp ben je op jaarbasis zo’n 1000 kWh per jaar kwijt voor een ruimte van 50m2, wat neerkomt op €770 per jaar. Zet dat  af tegen de huidige gasprijs en dan is een warmtepomp nog steeds een heel goed alternatief. Wanneer je echter naar de investering van een warmtepomp kijkt, ben je misschien geneigd om toch nog even op gas door te gaan, want de kosten kunnen oplopen tot een schrikbarende €25.000,-, afhankelijk van de soort ketel.

Maar…

Natuurlijk is het nooit zo simpel, een gehele kamer elektrisch verwarmen is geld weggooien en elektrische verwarming is hier ook eigenlijk niet voor bedoeld, tenzij je een warmtepomp hebt. Als je kijkt naar elektrische alternatieven voor de warmtepomp, zoals  infrarood panelen om je woning mee te verwarmen, dan leer je al snel dat infrarood geen ruimte opwarmt, maar objecten, dieren en personen. Het heeft dus geen zin om de infrarood kachel gewoon aan te zetten. Het is alleen zinvol wanneer je er direct voor zit, zoals ook het geval bij een stralingskachel. Het voordeel hiervan is dat je heel lokaal verwarmt en dat je veel minder stroom verbruikt. Het nadeel is tegelijkertijd ook dat je heel lokaal verwarmt en dat de rest van je woning koud blijft.

En vloerverwarming dan?

Juist, dat is nog zo’n variabele. Verwarm jij je woning met vloerverwarming, dan verbruikt je CV-ketel of je elektrische ketel veel minder gas of stroom. Hoe dat zit, leggen we in deze blog uit. Pas jij daarnaast energiebesparende maatregelen toe, dan druk je jouw verbruik nog meer.

Wat is dan de beste optie?

De beste optie is om toch te investeren in een warmtepomp, zeker wanneer je van plan bent om voorlopig te blijven zitten waar je zit. Met de huidige prijzen en afhankelijk van het soort pomp wat je kiest, duurt het zo’n vijf tot vijftien jaar voordat je jouw warmtepomp hebt terugverdiend. Gebruik je daarnaast ook nog eens lokale elektrische verwarming, zoals een infrarood heater naast je bureau, dan kun je de rest van woning wat kouder laten en verbruik je ook weer minder.

Je isolatie, hoe lang je doucht, hoeveel je thuis bent, met hoeveel personen, etc draagt allemaal bij aan je energieverbruik en hoe je kunt besparen. Het beste is om daarom goed uit te zoeken wat bij jouw situatie past of om met een professional om de tafel te gaan zitten zodat je jouw opties kunt bekijken.

En die blackout dan?

Van een blackout spreken we wanneer het elektriciteitsnetwerk plat ligt. Er is dus geen stroom meer om apparaten mee te laten draaien. Dat betekent dat zowel je warmtepomp, als je CV-ketel, als je infraroodpanelen geen enkele zin meer hebben want deze hebben stroom nodig om te kunnen draaien. Om zo’n blackout mee te overbruggen – want ze zullen niet eeuwig duren – kun je overwegen om bijvoorbeeld een petroleum kacheltje in huis te halen of een heater die op batterijen werkt. Zorg dan wel dat je ook voldoende petroleum en batterijen in huis hebt. Een haardkachel of palletkachel is nog beter, want dan kun je gewoon door blijven stoken maar mocht deze niet al in je woning zitten, dan is ook de aanleg hiervan niet goedkoop.

Er is voorlopig geen enkele reden voor paniek want we zijn als land redelijk voorbereid op allerlei doemscenario’s. Maar mocht het licht toch uit gaan, al is het maar voor een dag, dan is het toch fijn om iets in huis te hebben om de ergste kou mee te verdrijven. Stay warm!

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp