5 tips om jouw woning te beveiligen

Interieur

Niemand zit te wachten op een ongenode gast in huis. Jouw huis is je heiligdom, een plek waar je jezelf veilig en vertrouwd kan terugtrekken. Het is dan ook schokkend en angstaanjagend wanneer iemand jouw privacy schendt door ongewenst binnen te treden, of er nou daadwerkelijk iets gestolen wordt, of niet. 

Hoewel het aantal inbraken in Nederland nog steeds daalt, zijn er vorig jaar 38.048 gevallen van woningdiefstal gemeld. Dat zijn 104 gevallen van inbraak per dag. Om die reden blijft het van belang je woning zo goed mogelijk te beveiligen, niet alleen om je spullen veilig te houden, maar ook voor jezelf en eventueel je gezin.

De meeste inbraken zijn zogenaamde gelegenheidsinbraken. Waardevolle spullen liggen in het vizier, een deur is niet op slot gedraaid, of een raam wordt opengelaten op een kiertje. Hierbij geldt ook de zogenaamde ‘vijf-minuten-regel’. Gemiddeld hebben inbrekers vijf minuten nodig om in te breken. Dus wanneer jij even een blokje om ben met de hond, kan het zomaar zijn dat iemand zichzelf heeft binnengelaten in jouw woning. Dat kun je voorkomen en wel op verschillende manieren. In deze blog geven we een aantal tips die je kunnen helpen om het inbrekers zo lastig mogelijk te maken en jou weer heer en meester van je eigen paleis te laten zijn, zelfs wanneer je even niet thuis bent.

Tip 1: Goed hang- en sluitwerk

Een goed slot op je deur kan menig inbreker al de moed in de schoenen doen zakken. Zorg ervoor dat het sluitwerk wat je kiest, voorzien is van een keurmerk. Hierdoor weet je zeker dat je slot van goede kwaliteit is. Zorg ervoor dat niet alleen je deuren goed op slot kunnen, maar ook je ramen. Met raambomen – de zogenaamde knip – kom je al een heel eind.

Tip 2: Wees zichtbaar.

Bij een huis wat verborgen ligt achter een flink struikgewas kan een inbreker rustiger zijn gang gaan dan wanneer datzelfde huis goed zichtbaar is vanaf de straat. Zorg er dus voor dat je planten goed gesnoeid zijn. Dit geeft niet alleen een bewoonde indruk maar zorgt er ook voor dat je overbuurman kan zien wanneer iemand zich verdacht gedraagt.

Tip 3: Camera, Lights, Action!

Schriklampen zijn vooral een blok aan het been voor nachtelijke inbrekers. Zodra er beweging gesignaleerd wordt, kunnen de lampen voor je huis en achter in de tuin aanspringen om jouw ongenode gast eens goed in de spotlight te zetten. Met domotica systemen kun je jouw woning ook zo inrichten dat de verlichting binnen in huis aangaat zodra er een deur of raam geopend wordt. Ook duidelijk zichtbare camera’s die buiten het bereik van inbrekers hangen, schrikken af. Daarnaast weet jij precies wie er voor je deur heeft gestaan wanneer jij ligt te slapen of even de deur uit bent. 

Tip 4: Alarm

Als je echt zeker wilt zijn van je zaak, kun je een alarmsysteem laten installeren, eventueel met doormelding naar de meldkamer. Wanneer er bij doormelding een alarm afgaat, komt er ook direct een melding binnen bij de politie. 

Tip 5: Bewoonde indruk

Zorg ervoor dat het duidelijk is voor iedereen dat jouw woning bewoond is. Leeg met regelmaat de brievenbus (of laat dit doen wanneer je op vakantie bent), bewater de planten voor het raam en in de tuin en zet ’s avonds de verlichting aan. Wanneer inbrekers weten dat de kans groot is dat ze een bewoner tegen het lijf lopen, zijn velen al geneigd om even een paar huisjes verder te kijken.

Andere gevaren

Naast bezoek van buitenaf, kan er ook van binnenuit gevaar ontstaan. Denk hierbij aan brand of een koolmonoxide vergiftiging. Koolmonoxide is een reukloos gas dat afgegeven kan worden door een slecht werkende cv-ketel. Omdat het geurloos is, zul je een vergiftiging niet snel doorhebben. Laat om die reden je cv-ketel ten minste één keer per jaar controleren en hang een koolmonoxide melder in dezelfde ruimte. Zo’n koolmonoxide melder laat een alarm horen zodra het niveau van koolmonoxide een bepaald punt bereikt. 

Brand kun je wel ruiken, maar juist de rookgassen van brand zijn erg schadelijk voor de gezondheid. Het is daarom van belang dat je gealarmeerd wordt zodra er een brand ontstaat. Hang meerdere rookmelders op verschillende plekken in huis om te voorkomen dat je verrast wordt. Rookmelders kun je ook aan elkaar koppelen zodat je ook boven kunt horen wanneer er een rookmelder beneden afgaat.

Wil je meer handige tips voor in en rondom je huis? Check dan onze wekelijkse blog.

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp