Breng wat kleur aan in je slaapkamer

Interieur

Van alle kamers in huis brengen we gemiddeld de meeste tijd door in onze slaapkamer. We slapen er, genieten zo nu en dan van een ontbijt op bed en delen er intieme momenten met elkaar. Het is daarom erg belangrijk dat vooral deze ruimte tip top in orde is. Een goede nachtrust heeft veel gezondheidsvoordelen. Zo zijn we vrolijker, energieker en minder vatbaar voor bacteriën en virussen wanneer we voldoende slaap krijgen. Over de inrichting van de slaapkamer valt natuurlijk één en ander te zeggen, maar in deze blog kijken we vooral naar een wat minder besproken onderwerp wanneer het om slaapkamers gaat, namelijk de kleur. 

Waarom is kleur belangrijk?

Kleur is een smaak gevoelig onderwerp. De één wil iets fleurigs, de ander kiest liever voor sober, ‘whatever floats your boat’, zouden de Engelsen zeggen. Maar kleur is meer dan een kwestie van smaak. De Deense professor Nils Finsen (1860 – 1904) bewees al dat kleuren een effect kunnen hebben op onze gemoeds- en gezondheidstoestand. Elke kleur heeft namelijk een unieke golflengte en trilling en elke trilling van een kleur heeft haar eigen effect of bijvoorbeeld jouw lichaamstemperatuur, bloeddruk of ademhaling. Natuurlijk is elk mens verschillend. Om die reden bestaat er niet één juiste kleur voor in de slaapkamer. Het is daarom belangrijk om goed te kijken waar jouw behoefte liggen. Kom je lastig in slaap of slaap je juist erg slecht door, dan ben je doorgaans gebaat bij kleuren die wat rustiger zijn. Slaap je als een blok en wil je juist iets meer spanning of energie aanbrengen in je slaapkamer, dan ben je beter gebaat bij fellere of levendigere kleuren.  

De meest gekozen slaapkamerkleuren

Blauw is de slaapkamerkleur die het meest gunstig lijkt te zijn. Blauw is rustgevend. Het wordt door veel mensen gezien als een betrouwbare kleur met een kalmerend effect. Uit studies blijkt dat mensen die slapen in een blauwe slaapkamer, gemiddeld acht uur per nacht slapen en uitgerust en opgewekt wakker worden.

Het lijkt wat onverwacht, maar ook de kleur geel doet het goed in een slaapkamer. Geel stimuleert in onze hersenen de aanmaak van het gelukshormoon serotonine en als je happy in je bed stapt, val je kennelijk ook happy in slaap. Pas de kleur wel met mate toe, want teveel geel kan juist weer teveel prikkels geven.

Groen is de kleur die je zoekt wanneer je op zoek bent naar meer heling. Mensen in ziekenhuizen die uitzicht hadden op de kleur groen, blijken doorgaans sneller te herstellen dan anderen. Groen kalmeert een angstig gevoel en helpt om te ontspannen. Kijk bijvoorbeeld eens bij dit mooie project van Pure & Original voor ideeën voor een rustgevende, groene slaapkamer.

Grijs staat in de kleurenpsychologie voor neutraliteit en evenwicht. Gelinkt aan grijs, is de kleur zilver, welke vaak ervaren wordt als luxe en weelde, ideaal om mee in slaap te vallen natuurlijk. Verfgroen heeft een prachtige, zachte grijstint voor op de muur. Zoals bij elke kleur, is het ook bij grijs goed om de kleur vooral met mate toe te passen of eventueel af te wisselen met andere kleuren. Teveel grijs kan namelijk deprimerend werken wat je slaapkwaliteit niet ten goede gaat komen. 

Een kleur die je ook niet zo snel in de slaapkamer zou verwachten, is oranje. De kleur oranje geeft een kamer warmte. Het prikkelt de creativiteit en zorgt daarnaast voor een stabiele atmosfeer waarbij spieren ontspannen: ideaal om heerlijk bij weg te dromen. Maar, let op! Teveel oranje kan juist weer erg activerend werken, dus ook met deze kleur is voorzichtigheid geboden. 

Bruin wordt doorgaans geassocieerd met stabiliteit en vertrouwen. Het doet denken aan de Aarde en de natuur. De kleur bruin geeft een gevoel van veiligheid en comfort, ideaal voor wanneer je een stressvol leven leidt en je de nachten nodig hebt om even flink bij te tanken. 

Feng shui en kleur

Ook de eeuwenoude filosofie van Feng Shui heeft één en ander te zeggen over kleur. Het proces van slapen wordt binnen deze stroming in verband gebracht met het element metaal. Metaal staat onder andere voor het hogere en de metafysische wereld. Het element metaal laat zich het beste uitdrukken in de kleuren grijs, wit, zilver of goud. Volgens de Feng Shui zijn dit dan ook de beste kleuren voor in de slaapkamer. De elementen die verwant zijn aan metaal, zijn aarde en water. Bruin, zwart, blauw of geel tinten doen het om die reden ook erg goed in de slaapkamer. De elementen die botsen met het element van slaap, zijn vuur en hout. Rood, oranje, paars of groen zijn volgens de feng shui daarom kleuren die het beste gemeden kunnen worden in de slaapkamer. 

Wat kies jij?

Wat de eeuwenoude filosofie of de psychologie van kleuren ook zegt, uiteindelijk draait het vooral om jou. Wat past bij je en waar heb je behoefte aan? Is dat meer spanning, meer rust of vooral stabiliteit? Met kleur kun je een heel eind komen. Kom je er zelf niet, vraag dan vooral één van onze stylisten om hulp, zoals Paula Rutgers Design of Cosy Styling. Zij kunnen je helpen om een op maat gemaakt plan te creëren wat helemaal voldoet aan jouw kleur behoeften.

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp