5 x tips: akoestiek verbeteren in de woonkamer

Interieur

Een modern interieur is natuurlijk prachtig. Strakke wanden, open ruimtes, harde materialen en misschien ook nog een mooie gietvloer, het staat allemaal prachtig bij elkaar. Toch leveren dit soort interieurs, zowel in woningen als in kantoren, een probleem op wanneer het gaat om de akoestiek.

Wanneer we spreken over akoestiek, dan hebben we het over de ervaring van geluid in een bepaalde ruimte. Deze kan galmend klinken, of droog en zelfs dof. Moderne interieurs kunnen door hun indeling vaak een galmende akoestiek hebben wat het lastig kan maken om elkaar te verstaan. Zeker bij feestjes en etentjes, of bij vergaderingen in een moderne kantoorruimte, kan dit hinderlijk zijn. Maar geen zorgen, zoals altijd hebben wij weer een aantal tips voor je zodat jij kunt blijven genieten van je moderne interieur, zonder last te hebben van nagalmende stemmen.

plaid

Geluidsabsorberend of niet?

Er zijn materialen die een echo van geluiden in de hand werken. Doorgaans zijn dit de ‘hardere’ grondstoffen zoals steen, glas, staal en beton. Je leest het al, dit zijn vrijwel alle materialen die we graag terug zien in een modern interieur. Wanneer de ruimte ook nog eens open is en geluid vrijelijk kan stromen, dan werkt dit een echo of nagalm in de hand.

Materialen die meer poreus zijn, dus waar meer lucht in zit, absorberen vaak beter het geluid. Veelal zijn isolerende materialen sterk geluidsabsorberend, zoals bijvoorbeeld steenwol, houtvezel, schuim, vilt, of andere luchtige materialen zoals gordijnen en tapijt.

Wat kun je zelf doen?

Wat kun je zelf doen om het geluid in je woonkamer te dempen of om ervoor te zorgen dat je hal minder hol klinkt, zonder dat je al te ingrijpende maatregelen moet nemen? Wij geven je vijf tips die direct helpen om de geluidskwaliteit in huis te verbeteren.

  1. Hang gordijnen op. Gordijnen zijn ideale geluidsvangers. Hoe zwaarder de stof, des te beter de geluidsdemping. Let er daarbij wel op dat je stoffen kiest van natuurlijke materialen zoals satijn, katoen of zijde. Kunststof gordijnen hebben een minder geluiddempend effect en komen daarnaast ook je gezondheid niet ten goede.
  2. Leg een vloerkleed neer. Zeker bij een vloer die gemaakt is van hard materiaal zoals steen of beton, kan een vloerkleed wonderen doen. Je kunt een nieuw vloerkleed kopen of er zelf een op maat laten maken van jouw oude kleding. Dat is niet alleen duurzaam, maar zo heb je ook echt iets unieks in huis!
  3. Kleed de ruimte aan met kussens en plaids. Des te meer stof je toevoegt aan een ruimte, des te meer geluidsabsorptie er zal zijn. Stoffen in de vorm van kussens en plaids, doen dus wonderen voor de akoestiek in huis.
  4. Gebruik room dividers om grote ruimtes op te breken. Zoals eerder geschreven, krijg je eerder last van een echo in grote ruimtes waar het geluid vrijelijk kan stromen. Door die stroom te onderbreken met bijvoorbeeld kasten of een room divider, zal ook de galm in huis minder worden.
  5. Kies voor akoestische kunst. Iets moois aan de muur mag natuurlijk nooit ontbreken, ook niet in een moderne woning. Een stukje kunst aan de muur is dan ook een echte must-have. Maar in plaats van een kunstwerk van staal, kun je kiezen voor een kunstwerk van mos, van hout of van speciaal geluidsabsorberend materiaal.

Het helpt nog steeds niet!

Wanneer je alles hebt geprobeerd om de galm uit een flinke ruimte te krijgen, wordt het misschien toch tijd voor een kleine verbouwing. Door wanden te plaatsen, en één grote ruimte op te delen in meerdere kleine ruimtes, geef je nagalm geen kans meer. De kleinere ruimtes zelf, kun je dan ook weer voorzien van geluidsabsorberende materialen of kijk eens bij onze andere tips voor bijvoorbeeld het opbreken van een lange wand, waardoor je ook weer minder last hebt van nagalm.

Pak de koffie er maar bij

Want we hebben nog veel meer tips voor je. Lees hoe je het beste de perfecte vloer kunt kiezen, hoe je een kantoor aan huis kunt creëren of hoe je een kleine slaapkamer het beste inricht. Veel leesplezier!

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp