Badkamer stucen voor een betonlook: tips en voordelen

Interieur

Industriële en moderne badkamers met een strakke betonlook zijn helemaal hot & happening en zijn een blijven de trend. Maar voordat je een specialist in de arm neemt, vraag je je misschien wel af hoe het beton stucen precies werkt. Kun je dit zelf? Wat zijn de voordelen? En wat zijn eventuele nadelen van beton stuc? In deze blog bespreken we alle tips die we voor je hebben en de voordelen van het zelf stucen van jouw betonlook badkamer. 

Beton ciré

Het beton wat het meest geschikt is voor jouw badkamer is beton ciré. Dit komt van oorsprong uit Frankrijk en is de letterlijke vertaling van ‘geweven beton’. Hoewel de Romeinen en Fransen dit gebruikten voor het dichten van bruggen, zie je deze look ook steeds vaker terug in de Nederlandse badkamers. Beton ciré is watervast en daardoor ideaal voor die stoere look in jouw badkamer. Het goedje bestaat uit cement en een speciaal soort hars. Deze hars maakt het beton flexibel waardoor het minder makkelijk scheurt of barst. 

Voordelen 

Betonstuc heeft een hoop verschillende voordelen. Zo is deze onder andere geschikt voor bijna iedere ondergrond (denk aan gipsplaten, hout, metaal en tegelwerk) en kun je het – omdat het voegloos is – heel makkelijk schoonmaken. Daarnaast is het materiaal verkrijgbaar in verschillende kleuren en is het relatief betaalbaar (rond de € 45/m²). Beton stuc is het een makkelijke manier om jouw badkamer een complete make-over te geven zonder te hoeven slopen of tegels te hoeven slijpen. 

Daarnaast kun je met beton stuc gemakkelijk diverse sferen creëren. Je kunt het bijvoorbeeld glad aanbrengen voor een moderne uitstraling, maar je kunt er ook voor kiezen om meer structuur aan te brengen voor een wat stoerder of moderner effect. 

Nadelen 

Hoewel beton ciré een erg goede prijs-kwaliteit verhouding heeft, is het wel duurder in verhouding met tegels. Daarnaast moet je er flink wat tijd voor uitrekken omdat het aanbrengen van het materiaal veel tijd en werk in beslag neemt. Als laatste voegen we daaraan toe dat wanneer de toplaag een beschadiging oploopt, het beton ook niet meer watervast is. Heb je gestuct? Wees dan voorzichtig met het plaatsen van meubelen en zorg dat je achteraf niet (teveel) meer hoeft te boren of te spijkeren.

Zelf aan de slag

Je hebt zeker geen ervaring nodig om zelf aan de slag te gaan met beton ciré, hoewel het aan te raden is een workshop te volgen bij een leverancier. Hieronder volgt een uitgebreid stappenplan. Ben je dapper genoeg om deze uitdaging aan te gaan, dan kan dit stappenplan je een kleine leidraad bieden om aan vast te houden. Let wel, oefening baart kunst! Dus probeer eerst een kleinere oppervlak om te zien of je eigen stucwerk naar tevredenheid is voordat je je hele badkamer aanpakt.

Benodigdheden 

  • Emmer 
  • Weegschaal 
  • Mixer 
  • Opzetspaan, spackmes, schuurbord
  • Afplakmateriaal
  • Handschoenen 
  • Spons, doekjes 
  • Schuurmateriaal- of machine 

Voorbereidend werk

Het is bij het werken met beton ciré erg belangrijk dat de ondergrond vetvrij is. Vul zoveel mogelijk gaten of scheuren op, denk hierbij ook aan de voegen van de tegel wanneer je hier overheen werkt. Verder is het ook slim een primer aan te brengen. Welke primer je moet gebruiken, hangt wel weer af van het type ondergrond waar je overheen stuct. Je lokale bouwmarkt of de leverancier van jouw beton stuc kan je hierover adviseren.

Beton ciré maken

Wanneer je klaar bent met het voorbereidend werk van de ondergrond, kun je beginnen met het maken van het beton mengsel. Hiervoor meng je wit of grijs cementpoeder, een pigmentpoeder en vloeibaar hars met elkaar. Let erop dat je niet te veel in één keer maakt want het cement hard na 20-30 minuten al uit! De weegschaal kun je gebruiken om de hoeveelheden netjes af te wegen. Met een (beton)mixer kun je de ciré makkelijk klontvrij maken. 

Laatste loodjes

Begin met een dun laagje beton ciré op de ondergrond. Let er op dat deze dekkend is, maar dat het ook voldoende ondergrond biedt voor de tweede laag. Als de eerste laag zo goed als droog is, kun je verder gaan opbouwen met een tweede laag. Let erop dat het geheel niet dikker wordt dan 2,5 mm. Wanneer je dit wel doet, heb je meer en sneller kans dat de hele boel gaat scheuren. Laat de lagen zo’n 24 uur drogen en ga daarna aan de slag met het schuurmateriaal. Wanneer je wilt gaan voor een stoerdere look, kun je er ook voor kiezen het schuren achterwege te laten. Houdt wel in gedachten dat een gladde ondergrond makkelijker schoon te maken is en dus hygiënischer. Wanneer alles goed droog is kun je het aftoppen met een coating. Dit helpt tegen slijtage en zorgt dat alles lekker waterdicht blijft.

Maak je toch liever je handen niet vies? Dan hebben wij genoeg professionals die dat wel graag doen! Wil je meer tips voor een moderne badkamer, check dan deze blog voor wat basic tips.

Buiten beton ciré zijn er nog voldoende andere alternatieven te vinden voor in de badkamer, bijvoorbeeld kalkpleister of natuursteen.

Wij zijn erg benieuwd naar jouw gepimpte badkamer! Deel jouw resultaten en bevindingen vooral met ons op instagram door de hashtag LetsCrindel toe te voegen of door ons te taggen in jouw post.

Menu