De basisprincipes van de Feng Shui

Interieur

Als westerling zien wij onze woning vaak als iets wat noodzaak is. Je hebt nou eenmaal een dak boven je hoofd nodig. Sommigen van ons zijn trots op het paleisje wat we zelf hebben kunnen creëren, en anderen kunnen er niet warm of koud van worden. Deze visie staat in schril contrast met de visie op wonen die in Azië lang de toon heeft gezet, namelijk de Feng Shui. In de Feng Shui ziet men een woning eerder als een tastbare representatie van onszelf. Kun je een woning ‘lezen’ dan kun je ook meteen iets te weten komen over de mensen die er verblijven. Of loop je steeds maar weer aan tegen hetzelfde probleem? Wie weet kan je woning je dan vertellen waarom. In deze blog gaan we je iets meer vertellen over de Feng Shui en waarom steeds meer mensen gecharmeerd raken van deze stroming. 

De basiselementen

De Feng Shui (letterlijk te vertalen naar “wind en water”) kent vijf basiselementen die het leven beinvloeden, namelijk water, aarde, hout, vuur en metaal. Al deze elementen zijn op één of andere manier vertegenwoordigd in een woning en de manier waarop ze aanwezig zijn, beïnvloedt de levensenergie (Qi) die er continue langs stroomt. 

Water staat symbool voor ons onderbewuste en ons verleden. Water is ingetogen, diepgaand en van nature stil. Alleen de omgeving kan water in beweging brengen. Het element water vinden we veelal terug in toiletruimtes, gangen (waar de energie kan stromen) en de badkamer. 

Aarde staat voor stabiliteit en vormt het centrum van onze ‘geaardheid’. Aarde is betrouwbaar, voedend maar kan ook koppig zijn. Het element van aarde vinden we terug in de keuken waar voeding centraal staat.

Het element hout weerspiegelt groei. Hout gaat om verbinding, het in beweging zijn en het vormen van een netwerk. Je vindt dit element terug in de woonkamer en zithoeken, ruimtes waar je vooral het gesprek met elkaar aangaat. 

Vuur gaat om transformatie. Alles wat vuur aanraakt, verandert. Vuur staat voor passie, voor uitbundigheid en voor grilligheid. Een openhaard is een perfecte weerspiegeling van het element vuur, maar ook je kookplaat, kaarsen en gasfornuis geven dit element weer. 

Als laatste is er metaal, het element wat ons met het hogere verbindt. Metaal representeert niet alleen het spirituele, maar ook het zakelijke, het inkomen en scherpe observaties. Metaal vind je in de slaapkamers (waar men tijdens de nacht verbinding legt met het spirituele rijk) maar ook in je kantoor of meditatieruimte. 

Ba Gua

Niet alleen alle ruimtes in huis symboliseren een element. Elk deel van een woning beïnvloed de zogenaamde Ba Gua, een plattegrond met elementen die je over de plattegrond van je eigen woning heen kunt leggen. De Ba Gua wordt in de westerse versie van de Feng Shui georiënteerd op de voordeur waardoor het dus erg belangrijk wordt om duidelijk aan te geven wat de entree is van jouw huis. In andere stromingen kan de Ba Gua ook georiënteerd worden op bijvoorbeeld de windrichting.

Conflicten

Wanneer de Ba Gua perfect oplijnt met de woonruimtes die zich daar bevinden, kan de energie vrijelijk en ongemoeid door een woning stromen. Er zijn geen elementen die met elkaar botsen en de levensenergie in huis negatief kunnen kleuren. Helaas is dit maar zelden het geval. Als jij je zithoek (hout) in een aarde-deel van de Ba Gua hebt geplaatst, heb je een conflict tussen aarde en hout. Het hout woelt de aarde om waardoor er bijvoorbeeld een probleem kan ontstaan in de stabiliteit van je relaties, of wellicht kom je niet meer aan koken toe omdat het voedende element in huis uit balans is gebracht. 

Het zou natuurlijk het meest ideaal zijn wanneer je in plaats van de woonkamer, een keuken kan plaatsen in dat deel van het huis. Juist om die reden vragen veel mensen al voor een verbouwing een feng shui consult aan. Maar voor veel mensen die dit helaas niet mogelijk. Wanneer dat het geval is, kan met behulp van kleur en materiaal een verbindend element worden aangebracht om de conflicterende elementen weer in balans te brengen. In het geval van een woonkamer (hout) in een aarde-deel van het huis, kan gewerkt worden met het element vuur om de gemoederen te sussen. Bijvoorbeeld door te werken met rode, roze, oranje en paarse kleuren, door een (kunst) haard te plaatsen, of door weelderige bloemen neer te zetten in een uitbundige vaas. 

Uiteraard is er veel meer te vertellen over Feng Shui. Want wat doe je als een deel van je woning buiten de Ba Gua valt? Of hoe stroomt de energie waneer je een lange gang hebt in huis? Wat wil je woning jou vertellen wanneer je een bepaalde ruimte maar niet op orde krijgt? Ben je gefascineerd geraakt door de feng shui en zou je wel eens iemand willen benaderen die met je mee wil kijken als het gaat om de energie in jouw huis? Kijk dan eens bij onze categorie Feng Shui om specialisten te vinden aan wie je al deze vragen kunt stellen. 

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp