De Memphis Interieurstijl – van rebels naar smaakvol

Interieur

Bonte kleuren, gekke geometrische vormen en een onbeschaamde mix van verschillende meubelstukken en accessoires, dat is de Memphis stijl ten voeten uit. Deze bonte interieurstijl was, zoals veel creatieve bewegingen, een reactie tegen de heersende status quo. Waar de interieurs van de jaren 50/60/70 gedomineerd werden door structuur en rechte lijnen, ging de Memphis interieur stijl in tegen alles wat beschouwd werd als ‘goede smaak’. Van de geometrische figuren van Art Deco tot het kleurenpalet van Pop Art en de kitsch uit de jaren 50, de Memphis stijl liet zich vooral inspireren door een ongebruikelijke esthetiek en maakt anno 2020 een schitterende comeback. Wil jij meer weten over deze ongebruikelijke interieurstijl en vooral hoe je deze kunt toepassen in je eigen woning? Pak die mok met koffie er maar bij en zet je schrap voor een explosie aan kleur en vormen. 

Italiaanse Roots

In tegenstelling tot wat de naam doet geloven, vindt de Memphis Interieurstijl haar oorsprong niet in het Tennesse van de Verenigde Staten. De Memphis beweging begon in 1981 in Milaan, Italië. Ontwerper Ettore Sottsass richtte samen met andere ontwerpers en architecten de zogenaamde ‘Memphis Group’ op. Ze kwamen op de naam door een lied van Bob Dylan met de titel “Stuck Inside of Mobile with the Memphis Blues Again”, dat ze tijdens hun eerste ontmoeting herhaaldelijk speelden. De Memphis Group toonde op de meubelbeurs ‘Salone del Mobile’ in Milaan voor het eerst hun collectie. Hun stijl werd direct commercieel afgewezen en trok in plaats van kopers een ware cultstatus aan. Ontwerper Karl Lagerfeld was een fan en kocht de volledige eerste collectie van Sottsass, en toen het landgoed van David Bowie zijn kunstcollectie in 2016 veilde, werd onthuld dat hij sinds de jaren ’80 meer dan 400 stukken uit de Memphis collectie had verzameld. Dus, hoewel de Memphis stijl absoluut niet in de algemene smaak viel, werd het zeker gewaardeerd door enkele belangrijke excentriekelingen. 

Wat is het dan precies?

De Memphis interieurstijl is een van de meest direct herkenbare ontwerpstijlen. Het staat bekend om het gebruik van felle neon-, primaire en pastelkleuren, geometrische vormen en gewaagde, repetitieve patronen. Een origineel Memphis interieur kan er op zijn best een beetje verwarrend uitzien, en in het slechtste geval ronduit bizar! Mensen hebben de neiging om er óf helemaal weg van te zijn óf er een hekel aan te hebben. Hoe buitenaards deze interieurstijl ook kan overkomen, anno 2020 is het een ware come-back aan het maken, hetzij in een wat aangepastere vorm. De aparte patronen en vormen worden in deze moderne variant aangevuld met zachte kleuren zoals groenblauw en zacht roze, gemengd met grijstinten. De kleurrijke stijl is in hedendaagse interieurs wat volwassener en gedempter geworden maar de retro-aantrekkingskracht en rebelse geest blijven nog steeds de boventoon voeren. 

Memphis Stijl op CRINDEL

Ben je geïnspireerd geraakt en is de interieur-rebel in je ontwaakt? Dan kun je op CRINDEL naar hartelust shoppen naar items en meubels die jouw woning een stukje Memphis stijl kunnen geven. 

Voor een volledig lichtplan in de Memphis stijl wordt je door KappenNow op je wenken bediend. Felle kleuren en een out-of-the-box plaatsing van verlichting geven jouw Memphis interieur dat stukje ‘Oomph’ wat deze stijl zo bijzonder maakt.  Wil je helemaal gaan voor de pop-art? Dan heeft Groen+Akker voor jou een collectie van Rrudi lampen die je interieur helemaal opkikkeren. 

Voor op de muur kun je kiezen voor mooie geometrische vormen en unieke kleuren. Pippa-Lotta kan strakke, geometrische muurschilderingen op maat verzorgen en wellicht bieden de minerale verven van Pure & Original’s ‘Upside Down’ collectie de Memphis kleurcombinaties die helemaal bij jouw interieur passen. Ben je niet van de verf of wil je juist over the top gaan om uitdrukking te geven aan jouw Memphis interieur, dan bieden de spiegeltegels van Arthol absoluut uitkomst. Maak het af met een geometrisch wandrek van MijnWand en je bent er helemaal klaar voor. 

De tafels van Allon Dery kun je helemaal op maat maken. Kies voor tafelpoten in sprekende kleuren om je Memphis interieur aan te vullen en maak het af met de kussens van KUS-SEN die spreken door hun geometrische vormen en felle kleuren. 

Wil je toch nog verder shoppen? Bij Wooninspiratie vind je alles wat je woonhartje maar begeert. Meer tips lezen? Check dan snel onze Blogs voor meer inspirationele ideeën.

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp