De ruimte onder je schuine dak

Interieur

Vrijwel elk huis heeft het, een stuk onbenutte ruimte onder een schuin dak. Ruimtes onder schuine daken vallen een beetje tussen wal en schip. Het hoort gewoon bij je bruto woonoppervlak maar je kunt er net niets mee omdat je er niet rechtop kunt staan. Toch is het zonde om dit stuk leeg of onbenut te laten. Daarom hebben wij voor jou enkele tips op een rij gezet die je kunnen inspireren om de ruimte onder je schuine dak optimaal te gebruiken.

Tip 1: Dakramen en dakkapellen

Heeft jouw schuine dak geen ramen? Dan mis je een heel stuk natuurlijk licht in je woning. Met een dakraam creëer je een blik naar buiten. De ruimte voelt minder benauwend en wordt zo ook gelijk geventileerd. Als het financieel mogelijk is, kun je ook overwegen om een dakkapel in te laten bouwen. Met een dakkapel creëer je direct een normale stahoogte zodat je in het dakkapel een bureau, tafel of bed kwijt kunt. Wanneer je de ruimte onder je schuine dak wilt gaan gebruiken als leefruimte, dan is het aan te raden om een ieder geval een raam te hebben.

Tip 2: Kleur 

En ruimte met schuine wanden kan al snel benauwend aanvoelen. Wanneer je die wanden verft in een licht kleur, geeft dat een ruimtelijker effect. Die zware houten balken zijn met een mooie laag witte verf ineens niet meer zo aanwezig. Een witte plint op de plek waar het dak samenkomt met de vloer, zorgt ervoor dat de ruimte weer net iets groter oogt. Wil je juist een knusse plek maken van de schuine ruimte onder je dak, kies dan nog steeds voor lichte verf op de schuine wanden maar kleed de ruimte aan met mooie kussens en stoffen.

Tip 3: Slaap lekker

Een schuine ruimte is ook prima om onder te slapen. Dat geldt overigens niet voor iedereen. De één vind het misschien benauwend om onder een afslopen dak te slapen terwijl de ander juist weer geborgenheid ervaart. Vind jij het fijn om ons een schuin dak te slapen? Dan is dat prima te verwezenlijken. Wanneer je je bed in de lengte onder een schuin dak plaatst, zorg dan wel dat je je nog goed kan omdraaien, ook als je dichter bij de muur ligt. Plaats je jouw bed met het hoofdeind naar de muur, zorg er dan voor dat je nog enige ruimte boven je hoofd hebt. Hiermee voorkom je dat je hoofd stoot wanneer je ’s nachts een keer wakker schrikt. 

Tip 4: Timmermanskwaliteiten

Een ideale manier om ruimtes onder een schuin dak te benutten, is door er een opslag ruimte van te maken. Plaats er niet zomaar spullen want dan wordt de ruimte weer rommelig en onoverzichtelijk. Neem in plaats daarvan een hamer ter hand en maak kastdeuren op maat. Hiermee kun jij zelf de diepte van je kastruimte bepalen en eventueel kijken welke vakken je nog wilt maken. Ben je zelf niet zo handig? Vraag een lokale timmerman of goede buur om je te helpen.

Tip 5: Heerlijk badderen

Een schuin dak leent zich ook uitstekend om een bad onder te plaatsen. Zeker wanneer je in de gelegenheid bent om dakramen aan te brengen boven je bad, creëer je een unieke ruimte om tot rust te komen. Omdat een bad niet hoog is en je er eigenlijk alleen maar in ligt, is deze ideaal te plaatsen onder een schuin dak waar stahoogte ontbreekt. Hou je een randje over tussen je bad en de muur, dan is dit de perfecte plek voor je shampoo flessen en handdoeken. 

Wil je een idee op maat voor jouw schuine ruimte? Check eens in bij onze interieurarchitecten. Zij kunnen je adviseren als het gaat om (natuurlijk) licht, plaatsing en kleur. 

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp