De spirituele betekenis van bloemen

Interieur

Bloemen horen bij mensen. We zien ze graag, kunnen het niet laten om soms hun blaadjes aan te raken en genieten van hun geur. Bloemen doen iets met ons. Ze vrolijken ons op, brengen letterlijk kleur in ons leven en ze geven ons weer frisse energie. Niet zo gek dat het merendeel van mensen niet alleen hun tuin, maar ook hun interieur sieren met prachtige bloeiende bloemen. 

Bloemen hebben ook een spirituele betekenis en functie. Sta jij op het punt om weer een mooi boeket in huis te halen? Wij hebben voor jou een overzichtje gemaakt van de bekendste bloemen en wat ze in energetische zin voor je kunnen betekenen. 

De Roos

De bekendste bloem die voorkomt in de Nederlandse boeketten is zonder twijfel de roos. Geen enkele andere bloem wordt meer geassocieerd met de liefde als de rode roos. De rode roos was ook de lievelingsbloem van de godin Aphrodite (de godin van de liefde). Rozen komen in veel meer kleuren voor. Zo staat de witte roos symbool voor de onschuld, voor vertrouwen, voor gelijkheid en puurheid. Om die reden zie je ook veel rode en witte rozen in hetzelfde boeket. Zo symboliseren ze een romantische relatie, het altijd samenzijn. Een oranje roos kan je enthousiasme opwekken en gele rozen brengen meer vreugde in je woonkamer en in je leven. Welke kleur je ook kiest, rozen staan garant voor meer vreugde, passie en liefde in je leven.

De tulp

De tulp staat van oudsher symbool voor het leven en de vruchtbaarheid. Vroeger sierden ze de hoofddeksels (‘tulipan’) van de Perzen en daar ligt meteen de oorsprong van het hedendaagse woord tulband. Weer later werd de tulp een symbool voor welvaart en financiële vruchtbaarheid omdat het een bloem was die alleen voor de elite betaalbaar was. Tegenwoordig heeft de tulp voor Nederlanders dezelfde betekenis als rozen. Afhankelijk van de kleur staat hij symbool voor de liefde, voor vrolijkheid, voor reinheid, of voor het einde (zwarte kleur). 

De Lelie

De lelie is het Christelijke alternatief voor de lotus. Hij staat symbool voor waardigheid, zuiverheid en vrouwelijkheid. Om die reden zie je lelie’s steeds vaker op bruiloften. Ook in de Victoriaanse tijd droegen vrouwen vaak een lelie in het haar als symbool voor hun onschuld en maagdelijke liefde. Maar de lelie staat ook voor vergankelijkheid. Apostelen zouden deze bloemen hebben gevonden in de graftombe van Maria, drie dagen nadat haar lichaam daar was neergelegd. Om die reden heeft ze ook de bijnaam de Mariabloem en kun je de lelie ook tegenkomen op begrafenissen. 

De Iris

Zoals de lelie het symbool is voor vrouwelijkheid, zo is de iris het symbool voor mannelijkheid. De iris heeft haar naam te danken aan de Griekse godin Iris, de godin van de regenboog. De regenboog symboliseert de verbinding en de vriendschap tussen God en de aarde. Naast mannelijkheid symboliseert de iris een betekenisvolle vriendschap. Hierdoor is het ook een ideale bloem om in een boeket cadeau te doen aan een goede vriend. 

De gladiool

Wanneer je deze prachtige bloem ziet – rijzig, fier en uitbundig – dan is het niet vreemd dat hij trots symboliseert. De gladiool is een heroïsche bloem die staat voor kracht, overwinning, bemoediging en vertrouwen. Heb je een oppepper nodig of zit je in een lastig parket? De gladiool laat je zien hoe je alles kunt overwinnen. De naam gladiool is afgeleid van het Latijnse woord ‘gladius’ wat ook wel zwaard betekent. Het was de bloem van de gladiatoren die streden om te overleven. Laat je inspireren door deze bloem of doe hem cadeau aan iemand die een steuntje in de rug nodig heeft. 

De Anjer

De anjer wordt ook wel de godsbloem genoemd en hij wordt geassocieerd met Maria, de moeder van Jezus. Voor veel nederlanders symboliseert de anjer het verzet en waardering en respect voor de Nederlandse veteranen. Prins Bernhard droeg namelijk tijdens de tweede wereldoorlog een witte anjer en bleef hij dit ook elke dag doen zelfs nadat de oorlog was afgelopen. Afhankelijk van de kleur kan de anjer nog meer betekenissen hebben. Zo symboliseert de rode anjer het verlangen naar iemand, de roze anjer verwijst naar de moeder Maria en is zodoende een ideaal moederdag cadeau, en een witte anjer staat symbool voor pure liefde en geluk. 

De Orchidee

Weinig bloemen bezitten zoveel schoonheid als de orchidee. Een orchidee cadeau doen, is hetzelfde als zeggen ‘je bent mooi.’ De orchidee staat symbool voor schoonheid, luxe, kracht en vruchtbaarheid. Deze prachtige bloem kan je hele interieur ophalen simpelweg door ‘te zijn’. De orchidee kent natuurlijk veel soorten met elk hun eigen betekenis. Voor de bekendste soort, de Phalaenopsis (vlinderorchidee), is dit elegantie, vrouwelijkheid en verbondenheid. Wil je de schoonheid kunnen zien in eenvoud? Dan is de orchidee de bloem voor jou.

De Amaryllis

De amaryllis is vernoemd naar een verlegen meisje wat verliefd werd op de herder Alteo. Alteo had echter alleen oog voor bloemen en wilde dolgraag een bloem zien die niemand eerder gezien had. Amaryllis vroeg het orakel Delphi om hulp die haar opdroeg elke nacht voor zijn deur een liefdesspreuk op te zeggen en haar hart te doorboren met een gouden pijl. Elke avond stroomde het bloed van Amaryllis op de grond voor Alteo’s deur en na de 30e nacht ontsproot er een vuurrode bloem uit de bebloede grond. Amaryllis riep Alteo en toonde hem de bloem. De bloem die niemand anders ooit had gezien. Eindelijk beantwoordde de herder Amaryllis liefde. De amaryllis symboliseert betoverende schoonheid en is een echte bloem om harten mee te veroveren. Heb je zelf wat warmte nodig tijdens koude dagen of wil je iemand een warm hart toedragen, dan is de amaryllis de bloem voor jou!

Geniet van je huis, geniet van bloemen en laat je elke dag weer inspireren op Crindel. 

Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp