Een eigen zwembad, helemaal voor jou alleen.

Tuin

Wat moet het toch heerlijk zijn, om elke dag even een verfrissende duik te kunnen nemen in je eigen zwembad. Voor sommige mensen is deze droom al werkelijkheid, voor anderen een ideaalbeeld voor de toekomst. Ben jij één van die mensen die droomt van een zwembad helemaal voor jou alleen? Lees dan even verder om erachter te komen waar je allemaal rekening mee moet houden.

Indoor of Outdoor?

Allereerst moet je bepalen waar jouw zwembad voor bedoeld is. Wil je af en toe even pootje baden en lekker genieten met vrienden of familie, of wil je echt baantjes kunnen trekken? Als je dat helder hebt, moet je bepalen waar je jouw eigen zwembad wilt laten plaatsen. Heb je de mogelijkheid om dit binnen te doen, of wil je liever buiten een zwembad? Voor beide opties valt iets te zeggen en beiden hebben hun voor- en hun nadelen.

Drie maanden buitenpret of langer?

Tenzij je een ontzettende bikkel bent en ook niet vies van een ijskoude duik, dan kun je een onverwarmd buiten zwembad eigenlijk alleen goed gebruiken tijdens de warme zomerdagen. De maanden juni, juli en augustus zijn uitstekende zwemmaanden waarbij een buiten zwembad een heerlijke luxe is.

Een buitenzwembad kun je al voor een duizend euro verwezenlijken. Het gaat dan om een zogenaamd opbouw zwembad (dus bij kouder weer breek je hem weer af) waar je met vrienden en familie lekker kunt genieten. Opbouw zwembaden waarin je baantjes kunt trekken bestaan ook, maar dan moet je iets dieper in de buidel tasten en voor die prijs zou je ook voor de permanente inbouwvariant kunnen kiezen die je ingraaft in de grond.

Je kunt ervoor kiezen om je buitenzwembad te verwarmen, zelfs zo dat je het hele jaar door zou kunnen zwemmen. Dit kan met behulp van bijvoorbeeld zonnecollectoren of een warmtepomp. Wanneer je kiest voor zwembad verwarming, laat je dan niet alleen adviseren over de pluspunten, maar ook over bijvoorbeeld het energieverbruik en de prijs.

Binnenpret

Een binnenzwembad is toch wel een ultieme luxe. Als je er de ruimte en het budget voor hebt, dan is een binnenzwembad een mooie investering. Houd bij een binnenzwembad wel rekening met de rest van je woning. Is jouw woning bijvoorbeeld al wat ouder en slecht geïsoleerd, dan zul je kosten moeten maken voor de verwarming van de zwembadruimte. Daarnaast moet je goed letten op de vochthuishouding in de rest van je woning. Een zwembad is een vochtige ruimte maar het moet niet zo zijn dat de waterdamp de rest van je woning binnensijpelt.

Laat je in ieder geval goed adviseren over de plek, de aankleding en de water temperatuur van je binnenzwembad.

Schoon genoeg

Of je nu voor een binnen- of een buitenzwembad kiest, bij beide gevallen zul je maatregelen moeten treffen om het zwembadwater goed schoon te houden. Je kunt hiervoor een zuiveringsinstallatie aan laten leggen, periodiek het water verversen of kiezen om bepaalden middelen aan het water toe te voegen zoals chloortabletten en/of een vlokkingsmiddel. Meet in ieder geval regelmatig de pH-waarde van het zwemwater. Deze moet tussen de 7.0 en 7.6 liggen. Een verkeerde pH-waarde kan irriterend zijn voor je huid en je slijmvliezen. Dek als laatste het zwembad af wanneer je deze niet gebruikt.

Genoeg gelezen over zwembaden? Dompel je dan onder in de Crindel Wooninspiratie en bekijk de nieuwste trends op het gebied van interieur en tuinen.

Menu