Een kast creëren tegen de schuine wand op zolder

Interieur
schuine wand

Een schuin dak zorgt meestal automatisch voor ruimteverlies. Toch wil je deze ruimte vast zo goed mogelijk benutten en wellicht gebruiken als slaap- of studeerkamer. Een kast is dan bijna altijd wel een must. Helaas zijn kasten en schuine wanden bijna een hopeloze combinatie. In deze blog nemen we jou mee in het proces van het creëren van een kast tegen de schuine wand van jouw zolder. 

Wat kun je doen met een schuine wand?

Hoewel de opties wellicht beperkt lijken, kun je toch een hele hoop met zo’n schuine wand. De gouden tip is het efficiënt gebruiken van de ruimte. Wil je een slaapkamer maken van de zolderruimte? Dan is het niet handig wanneer je iedere keer dat je in of uit bed stapt je hoofd stoot. Gebruik de onbegaanbare stukken van de kamer voor opslag. Zo kun je in verschillende hoeken mooie opbergmanden of kisten plaatsen. Daarnaast kun je ook je eigen inloopkast creëren. Hoe je dit gemakkelijk maakt vertellen we na onze andere tips ;-). 

wandplank

Wat voor kast past bij een schuine wand?

Om optimaal gebruik te maken van alle ruimte op zolder is het fijn om de kast van vloer tot plafond te laten lopen. Op deze manier kun je gebruik maken van alle bruikbare ruimte. Bij een schuin dak is dit natuurlijk iets lastiger omdat er – wanneer je een gewone kast zou plaatsen – ruimte over blijft tussen de kast en de wand. Wanneer je een open kast of inloopkast in bouwt, benut je alle bruikbare ruimtes en kan het de ruimte een luxe uitstraling geven wanneer deze netjes is afgewerkt.

Daarnaast kun je ook kiezen voor een wat lagere kast tegen het rechte stuk van de muur, met daarboven een aantal wandplanken van bijvoorbeeld eikenhout of een combinatie van staal en hout. 

Wil je een kantoor maken van jouw zolder? Dit kan juist heel goed in combinatie met een schuin dak. Denk bijvoorbeeld een kantoorhoek waarbij je een kast direct tegen de schuine wand plaatst en hier een bureau aan bouwt. Hoewel je achter de kast ruimte over zult hebben, wat je kunt ondervangen door hier je spullen in dozen in op te bergen, creëer je op deze manier wel een heerlijk rustig hoekje voor jou alleen! 

Hoe maak je een inloopkast in combinatie met een schuine wand?

Dan zijn we nu toch echt aangekomen bij de DIY! Natuurlijk kun je een goede meubelmaker inschakelen om een kast op maat te maken. Een meubelmaker heeft vaak goede ideeën en kan meedenken wanneer je zelf door de bomen het bos niet meer ziet. Het nadeel hiervan is dat er natuurlijk een prijskaartje aan hangt en je een hoop geld kunt besparen wanneer je zelf de handen uit de mouwen steekt. Met onderstaand stappenplan hang jij binnen no-time jouw kleding in jouw eigen gebouwde inloopkast, lets go! 

Wat heb je nodig?

  • Meetlint 
  • Potlood 
  • Zwaaihaak (voor het meten van de hoeken) 
  • Decoupeerzaag 
  • Cirkelzaag 
  • Boor
  • Schroevendraaier (eventueel elektrisch) 
  • Bestaande kast 
  • Extra schroeven en spijkers 
inbouwkast

De makkelijkste manier om aan de slag te gaan is met behulp van een al bestaande kledingkast. Deze kast zou al redelijk moeten passen onder de schuine wand waarvoor jij hem in gedachten hebt. Deze kast gaan we vervolgens op maat maken zodat deze perfect past op de door jou bedachte plek. Door gebruik te maken van deze bestaande kast hoef jij niet in de weer te gaan met verschillende soorten hout of ander materiaal. Ideaal dus! 

Wanneer je jouw inloopkast gevonden hebt ga je aan de slag met het vergelijken van de afmetingen. Meet de breedte en hoogte goed op en doe dit op verschillende plekken onder de schuine wand. Houd ook rekening met de diepte van de kast die je op het oog hebt. Vervolgens ga je aan de slag met de zwaaihaak. Hiermee meet je de hoeken op om te bepalen hoe de kast zal worden ingekort. 

Na het meten kun je de kast op maat gaan zagen. Doe dit met geduld en beleid want wat je eraf zaagt, kun je er niet meer opplakken. Te veel gezaag en de kast past niet juist meer tegen de schuine wand. Wanneer je het zagen afgerond hebt kun je de kast tegen de schuine wand plaatsen en vastschroeven zodat deze niet om kan vallen. Open zijdelen kun je eventueel opvullen met het afgezaagde hout. Probeer er bij het indelen op te letten dat je van ieder hoekje en gaatje gebruik maakt zodat je alle bruikbare ruimte ook echt nuttig en efficiënt gebruikt. 

Heb jij jouw inloopkast op zolder al in het vizier na het lezen van deze blog? Wij zijn er benieuwd wat je ervan weet te maken ;-). Nog iets meer inspiratie nodig voor de zolderkamer? Lees dan gauw verder bij de rest van onze tips.

Menu