Een Scandinavisch Interieur; Rust, ruimte en licht.

Interieur

Het is natuurlijk niet voor niets dat de Scandinavische woonstijl een enorme opkomer is in de wereld van interieur design. De strakke lijnen, het gebruik van natuurlijk licht en de zachte kleuren spreken tot de verbeelding van menigeen interieur fanaat. Toch blijkt het niet altijd makkelijk om deze stijl goed te vangen en toe te passen binnen je eigen interieur. Crindel geeft jou daarom wat tips en pointers om je te laten zien met welke makkelijke trucjes ook jij ‘känsla hemma’ – dat heerlijke gevoel van thuis – kunt creëren. 

Speel met het licht

Omdat Scandinavië vooral in de winter weinig zonuren kent, wordt er veel waarde gehecht aan een optimaal gebruik van natuurlijk licht. Daarom geldt, gebruik geen zware of donkere gordijnstoffen voor de ramen. Hou het licht en luchtig zodat elke zonnestraal kan binnenkomen. Plof je vensterbanken ook niet helemaal vol met vazen, beeldjes en tierelantijntjes. Hou het rustig, open en strak zodat er zoveel mogelijk licht naar binnen kan vallen.

Speel met kleur

Geen grote ramen? Geen paniek. Door het gebruik van lichte kleuren op de muren boots je de ruimtelijkheid van een Scandinavisch interieur makkelijk na. Je interieur lijkt direct lichter en groter. Ook door het gebruik van witte muurlijsten en vloerplinten kun je de indruk wekken dat je ruimte groter oogt dan hij is. Hou het in dit geval wel simpel. Dus geen zware, barokke lijsten met krullen en versieringen, maar strakke, simpele lijsten die iets extra’s geven aan je interieur zonder al teveel de aandacht op te eisen. Heb je wel een mooie raampartij? Dan kun je ook kiezen voor een wat donkerdere, sobere kleur zoals bijvoorbeeld Grey Clay van Vestingh. Let er dan wel op dat je de rest van meubels en accessoires licht houdt.

Speel met materialen

Als de Scandinaviërs ergens van houden, dan zijn het wel van natuurlijke materialen. Hout, jute, wol, katoen, schapenvachten en koeienhuiden, je ziet ze overal terug. Houten, robuuste vloeren worden afgewisseld met knusse tapijten van wol, huiden of jute. Hout vind je ook terug in het meubilair en stoffen zoals katoen komen terug in de gordijnstoffen, kussens en plaids. Natuurlijk materialen kun je niet alleen toepassen in je vloeren of accessoires, ook bij meubelen zoals je bed. Kijk bijvoorbeeld eens bij de bedden van Hästens waar alleen gebruikt wordt gemaakt van natuurlijk materiaal zoals wol en paardenhaar.

Speel met patronen

Een belangrijk kenmerk van een Scandinavisch interieur zijn de gedurfde patronen en geometrische vormen. Ruiten, bollen, lijnen of gehaakte patronen, met al deze vormen kun je vrijelijk spelen. Je kunt voornamelijk zachte, pastelkleuren gebruiken in je accessoires en kussens of juist gaan voor een kleur die wat uitgesprokener is om een beetje extra uitstraling en pit in je woonruimte terug te brengen. Wil je spelen met gedurfde vormen in bijvoorbeeld een lamp, kijk dan eens bij deze topper van Binthout.

Speel met meubilair

Meubilair en accessoires zoals logge, donkere banken, zware meubelen van donker eiken met ornamenten en versieringen of uitgesproken, glinsterende kroonluchters horen absoluut niet bij een Scandinavisch interieur. Als je voor nieuwe meubilair kiest en je wilt een Scandinavische look, hou het dan bij strakke lijnen en simpele vormen. Kies voor stoelen, banken en tafels zonder al teveel opsmuk en beperk je woonaccessoires tot een minimum zodat je kamer vooral luchtig en ruimtelijk oogt. Gebruik accessoires met simpele vormen of voeg een kleine plant toe aan het geheel zoals deze moderne creatie van Dïst. 

Wil je meer ideeën opdoen over een Scandinavisch design. Kijk bij eens bij onze wooninspiratie en stel je vraag aan een specialist.  

Menu
Crindel WhatsApp Chat
Verstuur via WhatsApp